Warren Buffett siger, at der findes kun to regler inden for investering:

1. Undgå at tabe penge.

2. Glem ikke regel nummer 1.

Det lyder jo såre simpelt.

Men hvordan undgår du at tabe penge?

Det vigtigste er ikke at investere i selskaber, som går konkurs.

I en recession vil der være flere selskaber, som går bankerot, og det betyder, at du skal være ekstra meget på vagt på kanten til en recesion.

Hvad er det så, du skal undgå?

Her kommer fem typer selskaber, som du skal styre helt uden om.

1. Selskaber uden omsætning

At undgå selskaber som slet ikke sælger noget lyder måske som en no-brainer for de fleste…men du vil blive overrasket over, hvor mange der alligevel kaster deres penge efter selskaber, der slet ikke har et produkt endnu. 

Rigtig mange danske privatinvestorer flirter eller investerer i danske biotekselskaber uden at åbne regnskabet, fordi de bliver forført af tanken om, at selskabet måske en dag kan kurere den type kræft, som moster Anna døde af i 1989.

Det kan være nogle af de mest hypede ting, som bliver hotte børsnoteringer – helt uden at have noget produkt på markedet. Her tænker jeg f.eks. på nogle af cannabis-selskaberne, som tidligere blev børsnoteret uden at have et produkt endnu. 

Hvis selskabet ikke har nogen omsætning, har de endnu ikke noget produkt på markedet. Det går man konkurs af, hvis man ikke inden for relativ kort tid begynder at sælge noget, så der kommer penge i kassen. 

2. Selskaber uden overskud

Så er der alle de selskaber, der måske sælger noget, men som taber penge på at sælge deres produkt. De har ganske enkelt endnu ikke noget overskud på bundlinjen.

Dem findes der mange af.

Nogle udskyder måske overskuddet ved at investere tungt i nye forretningsdele (som Amazon gjorde i mange år), men som privat investor kan det være svært at gennemskue, om de udskyder overskud eller bare er elendige til at tjene penge.

Hvis selskabet kontinuerligt taber penge, skal du styre uden om dem. 

3. Cykliske selskaber

Cykliske virksomheder oplever drastiske dyk i salget og i aktiekursen, når vi går ind i en recession. Det er f.eks. alle selskaber inden for transport og ejendomsudvikling. Det vil sige bilproducenter, flyselskaber, logistiskselskaber, konstruktion og ejendomsudvikling.

Undgå de her selskaber før en recession, men køb dem gerne, når vi er på vej ud af en recession. På dette tidspunkt vil deres aktiekurs begynde at rette sig – hvis de altså overlevede recessionen.

4. Selskaber med for høj gæld

Selskaber med høj gæld er også i ekstra farezone for at gå konkurs under en krise, fordi de er tynget af deres gæld.

Som tommelfingerregel skal selskabet gerne kunne betale den langsigtede gæld tilbage inden for tre år med deres free cash flow.

Den langsigtede gæld finder du på balancen. Free cash flow er ofte opgjort i regnskabet. 

5. Selskaber hvis produkt du ikke forstår

Du skal kunne forstå og måske endda afprøve selskabets produkt. 

Hvis du ikke forstår selskabet, og hvad det sælger, er du i farezonen for at investere i noget, som er det rene humbug – eller som måske snyder her og der.

Tænk bare på Stein Bagger og IT-factory, som brugte ren fantasi i deres regnskab.

Hvordan kunne det lade sig gøre? Fordi folk blev forført af ham og ikke undersøgte, hvad virksomheden egentlig solgte. De tog hans ord for det.

Hvad ellers?

Der er selvfølgelig andre ting, som du gerne skulle holde øje med, før du investerer. Du skal gerne undersøge selskabet i detaljer og finde ud af, om du tror på produktet, stoler på ledelsen og kan stå inde for selskabets værdier. 

Så skal du finde ud af, om du tror på, at selskabet vil have vækst fremover, hvilket du bl.a. undersøger ved at finde ud af, om de har konkurrencefordele og investerer i noget, som er fremtiden. 

Det kan du læse mere om min e-bog her.

Du kan også vælge den hurtige version og downlaode min 1 sides tjekliste her.

I min e-bog Bliv Fri kan du lære meget mere om at opbygge en formue i form af en aktiebeholdning. Du kan downloade den her.