Vi kender det alle sammen. 

Du er kommet tilbage fra ferie, og du kan knapt nok huske, hvor sukkerskålen står på arbejdet. For ikke at nævne dit password til arbejdsgiverens sikrede it-systemer.

Mens du har været væk, har opgaverne hobet sig op, og dit tempo er lavt. 

Hvordan kommer du effektivt i gang?

Det vil jeg hjælpe dig med i det her blogindlæg. 

Hvor skal du begynde, og hvad skal du sortere fra?

Jo, det har jeg tænkt over, og derfor vil jeg også fluks gå i gang med at give dig mine fem bedste tricks til at komme i gang efter en god ferie her. 

1. Start med en lang brutto-liste

Det første skridt er, at du skal have det hele ud af hovedet og ned på papir. Derfor skal du lave en lang bruttoliste af ting og sager, der skal gøres. Du skal skrive din liste som en brainstorm og bare skrive løs. 

Jeg plejer at skrive det på et løst stykke papir fra printeren, som jeg taper ind i den første side i en notesbog i A4-størrelse.

Den side er din bruttoliste, som du kan slette fra og gå tilbage til. Jeg streger ud på listen og tilføjer. Når den bliver for rodet at se på, laver jeg en ny og taper den ind på første side. 

På min liste står der både ting som “betal revisor-regning”, “køb mere våd kattemad”, “skriv blogindlæg”, “få presset på for at få erhvervskonto” i en uprioriteret liste. Her er det vigtigste selvfølgelig erhvervskontoen, mens katten godt kan leve ret lang tid på tørkost. 

Du skal ikke bekymre dig om, at det er forskellige kategorier og prioritet. 

Det vigtigste er at få det ned, fordi det kan larme i hovedet, hvis du ikke får det skrevet ned et samlet sted.

Selv de små ting kan larme, hvis du ikke har taget stilling til det. Så ned med det hele.

2. Prioriter og outsource 

Nu skal du gå igennem listen og prioritere.

Du kan evt. skrive 1-5  til venstre, hvor 1 er den vigtigste og 5 er tæt på at være ligegyldigt. Jeg kører et system fra 1-3 (min hjerne kan godt lide tre valg): Høj prioritet, mellem prioritet og lav prioritet.

Husk at haster og prioritet er ikke det samme. Bare fordi noget haster, betyder det ikke, at det er vigtigt.

Det haster f.eks. at købe toiletpapir, hvis du er løbet tør, men i det store billede er det ikke så vigtigt som at få styr på vigtige byggebrikker i din karriere eller forretning.

Pas på med at løbe efter hasteopgaverne som “køb kattemad”, fordi det kan hurtigt dominere din dag. Hvis du kan automatisere den slags opgaver (f.eks. en assistent eller automatisk online ordre en gang om ugen), er det godt.

Det kan også hjælpe at have et lager af varer, som kan blive til irriterende hasteopgaver – simpelthen fordi det gør dig mindre effektiv med de vigtige ting i livet at skulle håndtere de små nu-nu-nu sager. 

Det er vigtigt, at du er helt med på, hvad der bør have din bedste tid (som er først på dagen, hvor din hjerne er mest frisk).

Husk endeligt, at alt det som du ikke behøver at gøre, skal du ikke gøre.

Noget af det vigtigste ved den lange bruttoliste er at få slettet de små ting hurtigt. Er det f.eks. virkelig dig, der behøver at købe kattemad? Kan det hurtigt gøres online? Eller kan et andet familiemedlem tage sig af sagen?

Jeg har heldigvis en hushjælp, som jeg hurtig kan give den slags opgaver, så jeg kan koncentrere mig om investeringerne, blogindlæg og undervisning. 

3. Lav ugentlig (og dagligt) skema på forhånd

Det er vigtigt, at dit skema og din planlægning laves på forhånd. 

Du skal helst lave det ugentlige overblik allerede lørdag eller søndag – altså ikke mandag morgen.

Mandag morgen bør du allerede vide præcist, hvad du skal tage fat på…ellers risikerer du at bruge for meget tid med at stirre ind i væggen og føle dig paralyseret uden at vide, hvad du skal gøre.

Når du planlægger din uge, så husk også at spørge dig selv: “Hvad kan jeg gøre denne uge, som vil gøre næste uge lettere?”

Stiller du dette spørgsmål hver uge, når du planlægger ugen, vil det have stor effekt over tid. Det gælder om at outsource opgaver og finde lettere løsninger, så du kan fokusere på det vigtige.  

Når du planlægger ugen, så husk også at overveje, hvor der kan ligge landminer begravet. Du skal overveje, hvad der kan gå galt, som kan forhindre dig i at fuldføre opgaverne.

Se om du kan lave en backup plan. Hvad gør du, hvis flyet bliver aflyst? Eller hvis et barn bliver syg? 

4. Lav en liste over morgendagens opgaver   

Jeg har længe arbejdet med at opliste tre vigtige opgaver, som jeg død og pine skal have fuldført i løbet af næste dag. De tre ting skriver jeg ned aftenen før, så jeg er helt klar over, hvad jeg vil prioritere, når jeg vågner næsten morgen.

Der er noget magisk ved tallet tre. Undersøgelser har f.eks. vist, at de fleste folk går forbi en bod med smagsprøver, hvis der er flere end tre ting at vælge i mellem, fordi det virker uoverskueligt på dem.

Der er en grund til, at helten i eventyr altid skal igennem tre prøvelser. Fire prøvelser og du taber både helten og læseren.  

Jeg har dog hørt om et lidt mere forfinet system, som jeg overvejer at indføre. Det hedder 1:4:5-reglen.

Ideen her er, at du her skal begrænse dig til 10 opgaver om dagen. En stor opgave, 4 mellemstørrelse og fem små opgaver. Om du vælger 3 eller 1:4:5, så husk at skriv det ned senest aftenen før.

5. Evaluer sidste uges skema og lær af den

Når ugen er øvre, skal du gennemgå den og overveje, hvad du kunne have gjort bedre. På den her måde kan du forbedre din egen evne til at arbejde effektivt med de vigtigste ting.

Var det noget, som distraherede dig sidste uge? Var der noget, der afbrød dig? Var der uforudsete “landminer”?

Hvordan kan du fjerne det, som gik galt sidste uge, så det ikke dukker op igen?

Hvis sociale medier f.eks. distraherer dig, kan du så slette appen fra din telefon? 

Er der nogle hasteopgaver på arbejdet du skal lære at sige nej til?

Hvis der er noget i hjemmet, der distraherer dig, kan du så sidde et andet sted?

Prøv at se på det i detaljer og find frem til, hvad du kan gøre bedre.

Bliv en bedre investor med planlægning

Hvad har dette med investeringer at gøre?

Ikke andet end at for at være en god investor, og det også vigtigt, at du får gjort ting.

Jeg ved, at mange bliver paralyseret, når det kommer til at få investeret.

Jeg hører tit folk sige noget i stil med:

“Jeg tror på value investering, og jeg kan virkelig godt lide din metode. Men jeg får det ikke gjort.”

Hvis det er dig, så kig disse fem punkter igennem med dine investeringer for øje:

  • Skriv ned, hvad du skal have gjort for at investere.

  • Prioriter, hvad der er vigtigt at gøre.
  • Få det sat i skemaet.
  • Skriv 3 ting ned du skal gøre i morgen med dine investeringer.
  • Evaluer om du får det gjort – og hvad der måske forhindrer dig.

Nogle gange kan en lille beslutning have en gigantisk effekt.

For ni år siden var min ældste søn baby. Jeg opdagede, at Netflix dominerede mine aftener til en grad, hvor jeg sjuskede lidt med putningen, fordi jeg ville ind og se min serie.

Hvordan kunne Netflix være vigtigere end kærlighed til et barn? Det var jo helt forkert. Jeg besluttede mig for at slette min abonnement, og jeg er aldrig vendt tilbage til det.

Ja, jeg går glip af Squid Games og Tiger King, men i dag får jeg faktisk ofte passet mine investeringer og læst vigtigt materiale i de timer – og jeg synes faktisk, at det er sjovt. 

Ikke at få gjort ting er nok en af de største barrierer, som forhindrer de fleste i at blive en god investor.

Det første du skal gøre er at få downloadet min e-bog Bliv Fri, hvor du kan lære meget mere om at investere. Du kan downloade den her.