Kvinde kend din økonomi (og glem manden et øjeblik)

jake-thacker-113197-unsplash

Forleden talte jeg med kvinde, som havde mistet en masse penge til noget scam.

Hun var 53 år, træt af sit job og havde omkring 200.000 kr. på sin pension.

Jeg ville have en til at forholde sig til sin pension. Og glemme alt om scam.

Når vi har tendens til drømmetænkning, så er vi lette ofre for scam. Når vi forstår at sætte os ind i fakta og skabe et godt økonomisk fundament med planlægning og fremtidstænkning, så falder vi ikke for urealitiske løfter om hurtig gevinst, som vi håber, kan redde os.

Hold lige en pause her. Hvor meget har du på din pension? Er det nok? Jeg ved godt, at pension sådan nogenlunde er det mindst sexede i hele verden at snakke om. Men hold nu op, og sæt dig ind i det. Det er vigtigt. Hvorfor? Fordi du får brug for pengene. I mange år. Forhåbentligt. Du drømmer ikke om, hvor mange kvinder i 50’erne jeg taler med, som ikke har nogen nævneværdig pension.

Fra Italien til rollator

Jeg havde selv en mor, som levede af folkepensionen. Som 67-årig fik hun dårlig hofte og en hofteoperation, som gjorde alt værre og endte med en rollator. Derefter blev hun gradvis mere og mere isoleret og ensom. Kombinationen af en dårlig hofte og klaustrofobisk økonomi, fik livet til at stramme grebet om hende. Hun havde ikke en god tredje alder. Faktisk en virkelig trist alderdom.

Dette var en kvinde, som teenager i årene efter 2. verdenskrig tomlede ned gennem Europa. Hun oplevede murbrokkerne og desperationen i Tyskland. Hun nåede helt ned til Rom, hvor hun mødte sin første store kærlighed, som hun senere blev gift med og fik sit første barn med. Det blev siden hen til andre mænd og i alt fem børn (hvor jeg er den sidste) og helt utrolig mange eventyr og rejser.

Hun interesserede sig ikke det mindste for det langsigtede perspektiv i sin økonomi. Når hun blev skilt, forlod hun hus, pension og mand uden at kræve en krone. Hun syntes drevet af en slags stolthed, som gjorde, at hun ikke kunne drømme om at få noget med sig. Heller ikke selvom hun havde gået hjemme med det fælles barn.

Kuffert med hvidløg

Hun levede i det hele taget livet lidt ad hoc. Når hun havde brug for penge, så lavede hun dem på magisk vis f.eks. ved at fylde en kuffert med hvidløg i Italien og sælge dem til den lokale grønthandler, når hun kom hjem (det var dengang hvidløg var sjældne i Danmark). Hendes motto var: “når du har brug for penge, så rejser du dig op og laver nogle.”

Ironien i denne sætning er naturligvis, at hun skulle leve så mange år uden rigtig at kunne rejse sig op. De sidste 16 år brugte hun gradvist mere og mere tid isoleret i sin lille lejlighed på at læse tilbudsaviser. Der var to værelser i lejligheden, men hun opvarmede kun det ene, for det andet var fyldt med ting, som hun måske kunne sælge en dag. Alt muligt som hun havde fundet på loppemarkeder og på udsalg. 

I mange år var den største udflugt de to meter fra sengen til bordet. Der sad hun og kiggede på livet på pladsen uden for hendes vindue og læste tilbudsaviser. Hun ringede ofte til mig, mens jeg var på arbejde, for at få mig til at køre ud og købe noget til hende. Det hastede altid, og der kom en plagende tone over hendes snak. Hun var bange for, at der ikke ville være flere tilbage af dimsen, hvis jeg ikke tog afsted med det samme.

Mor-telefonen røg i skuffen

I en overgang havde jeg to telefoner. Min arbejdstelefon, som kilderne ringede på. Og min private telefon, som min mor ringede på med sin tilbudssnak. Det blev ganske enkelt alt for forstyrende i mit arbejde som nyhedsjournalist, når hun ringede. Jeg fornemmede, at desperationen nok mest handlede om hendes trang til selv at komme ud og købe det, end det handlede om pengene. Hun følte sig fanget i sin krop og sit hjem. Ofte var det ting, som hun egentlig ikke havde brug for. En ny lampe. En fold-ud madras. Tingene havnede for det meste inde i det aflåste værelse. Jeg havde ikke hjerte til at afbryde hende og sige, at jeg arbejdede. I stedet lavede jeg et system med to telefoner, og “mor-telefonen” røg i skuffen, når jeg arbejdede.

Noget af dette fortalte jeg den 53-årige kvinde, som havde mistet penge på scam, og som kun havde en slat på pensionen. Mit opråb til hende var, at hun blev nødt til holde op med at falde for udlændinge med løfter om hurtige penge og andet fikumdik og i stedet få sat penge til side til pensionen og investere dem på en god og langtidsholdbar måde.

Fantasien om en redderen

Det kunne hun godt se. Hun mumlede lidt om sin økonomi. Hun kunne også sælge sin lejlighed. Så kunne hun leve af det. Men hvor skulle hun så bo?

Hvorpå hun konkluderede.

“Det kunne være fedt, hvis man fandt en mand.”

Og her kommer vi faktisk til kernen.

Når en kvinde et eller andet sted i underbevidsthende har en lille fantasi om, at der kommer en mand og redder hende, bliver hun sårbar. Hun bliver sårbar over for plattenslageri og hokuspokus, fordi hun har mistet jordforbindelsen.

Den manglende vilje til at se realiterne i øjnene og tage ansvaret for eget liv, gør at man mister jordforbindelsen. Det samme dagdrømmeri som sætter en mand i ligningen til at løse problemer med en manglende pension, gør en sårbar over for forslag om hurtige fix på anden vis.

Der findes kun en vej til økonomisk tryghed og frihed, og det er at lære at tage hånd om sagerne selv.

Jeg har stadig små børn i børnehave og vuggestue, så der er lang tid til, at jeg skal have børnebørn eller til, at jeg skal på pension. Men når jeg skal, så vil jeg have penge nok til at betale for udlandsrejser for hele familien. Jeg vil ikke ringe til mine børn og få dem til at købe udsalgsvarer fra Netto til mig. Jeg vil være gavmild og rundhåndet og sjov at være sammen med. Jeg vil have rød neglelak på og danse tango og blive mindst 100 år. Og skulle jeg blive forbandet med en dårlig hofte, så vil jeg bo i stuen, så jeg selv kan trille ud med min rollator og gå på eventyr. For jo. Vi bliver alle sammen gamle, og det rammer også dig. 

Hvad vil du med din fremtid?

Og hvad gør du lige nu? Venter på en magisk løsning? Eller lægger du en plan for din fremtid?

Jeg kan være med til at lægge en plan for din fremtid. Du kan booke en gratis strategisamtale her. Læs gerne min e-bog først. Så kan vi bruge tiden mere effektivt. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Luk menu