I dag kom jeg til at tænke over, hvor meget løbetræning og investeringer i aktier har til fælles.

Egentlig er det med at løbe super simpelt. Du skal bare sætte den ene fod foran den anden. Det er en effektiv motionsform, og du kan sikkert tilføje et årti til dit liv, hvis du gør jævnlig løbetræning til en vane.

Men hvorfor er det så, at så få mennesker tager løbeskoene på? Hvorfor går nogle i gang med ivrighed og ender med skader og at give op? Det skyldes en form for ivrighed, utålmodighed og mangel på strategi og en god plan. 

Løb har virkelig meget til fælles med investering.

Her er tre af de ting, som jeg har lært af at løbetræne – og som jeg mener du kan overføre til investeringer:

1. Løb blot et minut i begyndelsen 

Den første fejl som mange løbere begår, er at de vil for meget for hurtigt.

Når du planlægger din opstart, skal du være varsom i begyndelsen. Sæt for mange kilometer på dine første uger, og du ender med at få en skade og droppe løbetræningen igen.

Når jeg har skulle starte op igen efter skade eller graviditet, har jeg fulgt The New York Roadrunners løbeplan, hvor du i første uge blot løber et minut af gangen med to minutters pause. Næste uge kan du så løbe to minutter af gangen med et minuts pause imellem. 

Et minut. Det er alt, hvad du skal løbe i begyndelsen.

Nogle nybegyndere kaster sig i ivrighed ud i en halv time uafbrudt løb på første tur og kommer tilbage med hjertet i halsen og smerter i knæene.

Lektionen: Du skal begynde i det små. Et minut af gangen. Uden at overanstrenge dig. Det samme gælder inden for aktier. Du skal begynde i det små, indtil du har mere erfaring og føler dig tryg. Jeg kalder det at dyppe tåen i aktien. Du køber blot aktier for 1.000 kr. første gang – eller endda mindre hvis 1.000 kr føles som for stort et sats.

2. Læg ud med et roligt tempo

Det kan også være, at du begynder med for hurtigt tempo i et specifik konkurrenceløb og må stoppe halvvejs pga smerter i knæet eller krampe i benet.

Det er så vigtigt at begynde roligt og modereret.

Jeg har tidligere løbet marathon, og det krævede stor selvdisciplin at sætte fra roligt, fordi i begyndelsen er du hyper og vil gerne være i spidsen af flokken. Men det er dem, der starter roligt ud, som når målstregen.

Sådan er det altid.

Lektion: Det samme gælder inden for aktier. Du skal gå efter et rimeligt afkast – ikke noget der lyder for fantastisk. De investorer der tænker, at de lige skal fordoble formuen på et par måneder, ender med at brænde sig på meme-aktier, krypto og fikumdik – og måske endda for lånte penge. Gå i stedet efter et stabilt årligt afkast på 10-15 pct. 

3. Renters rente er ren magi 

Vi taler meget om renters rente. Einstein har kaldt det verdens 8. vidunder. Hvorfor dog det?

Før du rigtig ser et konkret eksempel på, hvad det betyder, forstår du nok ikke, hvor fantastisk det egentlig er. Den første gang jeg fik øjnene op for renters rente var faktisk i min løbetræning. 

Inden for motionsløb er der en grundregel om, at du ikke må øge antallet af de ugentlige kilometer med mere end 10 pct. pr. uge.

Når du træner op til et større løb, føles det i begyndelsen som om, at du slet ikke løber og ikke kommer nogle vegne.

Det føles som om, at du ALDRIG kommer til at løbe et marathon. Du vil jo gerne op og løbe 30 km. på et enkelt løb og løbe 5 gange om ugen. 

Det føles som at gå med for kort snor kun at løbe fem km. af gangen. 

Men se lige, hvad der sker over tid, hvis du hver uge lægger 10 pct. til.

Lad os sige, at du lægger ud med at løbe 30 km. spredt ud over ugen. Det er ca. der, jeg bygger op fra. Det er omkring 5 km. fem gange om ugen.

De første mange uger lægger du blot 3-4 km. til om ugen. 

Uge 1: 30 km. Uge 2: 33 km. Uge 3: 36 og uge 4: 40 osv. 

Allerede i uge 9 lægger du syv kilometer til 64 til 71 km.

I uge 20 lægger du over 20 kilometer til om ugen. Jamen, halløj. Det er jo næsten mere, end du startede med at kunne løbe om ugen. Du går fra 202 til 222 km. om ugen.

Hver gang jeg tager hul på ny løbetræning undrer det mig, hvor langsomt det føles i begyndelsen – og hvor vildt udviklen er efter 4-5 måneder. 

Lektion: Det er magien ved renters rente. Det vil føles langsom i begyndelsen – men med jævnt tempo og stabilt afkast vil det virkelig tage fart efter noget tid. Det er sneboldseffekten. Det vigtigste er ikke at tabe penge og blive sat bagud – som selvfølgelig i løbetræningens verden ville svare til at få en skade og skulle starte forfra.

Hav en løbeplan og coach

Det er fint at løbe fem km. et par gange om ugen alene. Det har jeg gjort i lange perioder, og det er solid motion. Men får du lyst til at forbedre din indsat, så skal du til at have en plan for, hvordan du vil træne op til dit løb.

Det kan betale sig at investere i et par løbebøger, gå til holdløb og måske endda hyre en træner.

Det vigtigste er, at du får den viden, som du skal bruge, så du ikke laver fejl og får løbeskader ved f.eks. at sætte for mange km. på for hurtigt.

Det samme inden for investering. Viden gør dig til en bedre investor. Vælg en strategi, lav en plan og følg den – og få gerne hjælp.

I min e-bog Bliv Fri kan du lære meget mere om min strategi som value investor. Du kan downloade den her.