Aktiemarkedet dykker, og når du læser erhvervsnyheder stopper dine øjne ved ord som “kollaps”, “crash” og “blodrødt”.

Du føler et stik af angst i maven, når du læser nyheder eller logger ind i din netbank, som bekræfter, at også dine aktier dykker.

Hvordan forholder du dig rolig?

Hvis du vil opnå et godt afkast som investor, skal du bekæmpe nogle almindelige psykologiske instinkter, som vil have dig til at følge flokken.

Flokken er drevet af frygt og grådighed, og det får aktier til at falde og stige, selv når det ikke giver mening. Når du ser andre reagere med frygt, tror du også, at der er en løve, der brøler. Det er svært at lade være med at reagere på det, men det kan godt tillæres. 

Du skal kunne tåle, at der vil være perioder, hvor dine aktier står i rødt – uden at du sælger – og du skal kunne klare, at der vil være perioder, hvor aktier stiger kraftigt – uden at du begynder at købe flere aktier.

Hvordan klarer man at stå igennem?

Her er syv ting, du kan gøre: 

1. Sørg for at være finansielt tryg 

Du bør have penge på kontoen og en opsparing til alt det uforudsete.

Du skal have to opsparinger:

  • En til uforudsete udgifter såsom en ny vaskemaskine eller en reparation af bilen. Der skal mindst stå omkring 10.000 kr. på en særlig konto til det.
  • Derudover skal du have en sikkerhedsopsparing. Nogle kalder den også en fuck-off-konto, fordi det giver dem mulighed for at sige op, hvis de bliver udsat for noget urimeligt på arbejdspladsen. Du skal som minimum have tre måneders løn eller faste udgifter på din sikkerhedsopsparing. Jeg foretrækker seks måneders løn. Det skaber mere ro. 

Nogle tænker, at alle penge straks skal investeres, og at det er ærgerligt at have kontanter stående. Der er jeg uenig, for din opsparing i kontanter har et meget specifikt formål. Du kan tænke på den som et beløb, der køber dig tryghed og en evne til at stå bedre imod markedsudsving. 

2. Undgå at investere for lånte penge  

Du må ikke optage et lån for at investere.

Den fælde har de fleste nok opfanget efter finanskrisen, hvor en generation af bankkunder blev fanget i gældsfælder, fordi banker, som Roskilde Bank, der senere gik konkurs, lokkede kunderne til at tage lån i friværdien til at investere i egen bank. 

Der findes en anden måde at komme i problemer med lånte penge, som er mere usynlig, og som sjældent kræver din aktive rolle.  

Du skal holde øje med, om handelsplatformen automatisk gearer dine investeringer. Nogle lidt komplekse finansielle produkter er gearede – dem skal du undgå.

Nogle handelsplatforme sørger automatisk for, at du kan investere for mere, end du egentlig har på kontoen. Det gælder f.eks. hos Saxo Bank. Det skal du have slået fra. Hvis du er i tvivl om, hvordan din konto er sat op, så ring til dem og spørg dem. 

3. Research dine virksomheder    

Du skal ikke købe aktier i en virksomhed alene på baggrund af, at en analytiker har hyldet selskabet i en podcast som Millionærklubben. Måske fniser du af det råd, men tro mig, jeg har mødt mange privatinvestorer, som har købt aktier i et selskab alene på baggrund af en sætning sagt i Millionærklubben – og som senere har fortrudt det. 

Du skal researche virksomheden og sikre dig, at du forstår, hvad de tjener penge på (og at de tjener penge). Det betyder, at du skal undersøge deres service eller produkt. Du bliver nødt til at åbne regnskabet og se på, hvor mange penge de tjener.

Hvis du investerer i noget, som du i bund og grund ikke forstår, så bliver du mere nervøs, når aktier i selskabet dykker. 

Det kan hjælpe at bruge en tjekliste. Du kan låne min her

4. Se markedsudsving som en mulighed

Det er markedets natur, at aktier kører op og ned.

Aktier er påvirkede af alle mulige begivenheder, som egentlig ikke har noget med forretningen at gøre.

Hvis en aktie falder efter, at du har investeret i selskabet, betyder det ikke nødvendigvis, at du har lavet en forkert investering.

Rigmanden Warren Buffett har mange gange investeret i selskaber, hvor aktien faldt yderligere efter, at han havde investeret. 

Da han købte aktier i Washington Post i 1970’erne, faldt aktien efterfølgende en del. Halvandet år efter at oprindeligt havde investeret i avisen, var aktien stadig nede med 25 pct. i forhold til den pris, han havde købt aktier til. 

Det er nok de færreste, der kan holde ud at se på sådan et stort minus gennem så lang tid. Men det kan Warren Buffett.

Han holdt fast og fik et afkast på over 124 procent. Alene det årlige udbytte, som han til sidst (gennem sit selskab Berkshire Hathaway) fik udbetalt fra Washington Post, oversteg hvert år den oprindelige investering. Berkshire Hathaway gik ud af Washington Post investeringen i 2014.  

5. Invester til en rimelig pris

Selv den bedste virksomhed kan vise sig at være en dårlig investering, hvis du får købt aktier i selskabet for dyrt.

Omvendt giver det dig ro, hvis du ved, at du har købt aktier i selskabet til en rimelig pris i forhold til den indre værdi.

Da Warren Buffett købte aktier i Washington Post, havde han regnet sig frem til, at han aktierne stod til 25 pct. af det, de egentlig var værd. Det er som at betale 25 øre for en krone.

At prisen så faldt til 20 øre for en krone gør jo ikke den oprindelige investering dårligere. Tværtimod er det måske bare et godt tidspunkt at købe mere. 

Du skal betale en rimelig pris for aktier i selskabet i forhold til den indtjening, som selskabet har. Det betyder, at du ikke kan sige, at noget er “billigt”, bare fordi aktiekursen er faldet fra et højere niveau – denne basale fejl hører jeg folk begå igen og igen. 

Hvordan ved du, om aktien er billig i forhold til selskabets indtjening? Det er nogen, du ret hurtigt kan regne på. Du kan lære at bruge Warren Buffetts regnemetode her.

6. Distraher dig selv

Hvis du har fulgt de første fem punkter og alligevel føler dig urolig, er der kun en ting tilbage at gøre: Noget andet.

Tiden er kommet til at distrahere dig selv og tænke på noget andet.

Om det er at mødes med en god ven og spille tennis, vandre i naturen, spille Matador med dine børn (elsker det spil), se en serie på Netflix eller bare koncentrere dig om dit arbejde, så gør det, hvis det kan få dig til at glemme aktierne og måske endda blive opslugt eller have det sjovt og grine.

Hvis du har gjort alle de rigtige ting, kan du slappe af og nyde livet – selvom aktiemarkedet raser. Lad de andre om at bekymre sig.

7. Den sidste udvej: Outsource arbejdet til andre

Hvis du stadig synes, det er ubehageligt og har svært ved at holde dig fra panik-knappen (altså sælge med tab), så skal du måske overveje at lade andre investere for dig.

Som Warren Buffett siger, det kræver ikke høj intelligents være en god investor, men det kræver et roligt temperament. Du kan være nok så klog og informeret, men hvis du er nervøst anlagt, er det svært for dig at træffe kloge investeringsbeslutninger, fordi flokken påvirker dig for meget.

Løsningen på dette er at outsource investerings-arbejdet. En metode kan være at investere det samme beløb hver måned i passive fonde, der matcher et indeks, men denne metode har ikke meget med value investering at gøre. 

Hvis du vil outsource, men stadig investere som value investor, kan du som noget helt nyt blive min partner.

Jeg har etableret et investeringsselskab, hvor jeg investerer for en lille skare af partnere. Konstruktionen er simpel: Det er et selskab, hvor andre kan være med som partnere i selskabet, og hvor jeg derefter  investerer selskabets kapital efter value investerings-principperne.

Hvis det er noget, du ønsker at høre mere om, så tag kontakt til mig. Der er stiftende generalforsamling d. 17 juni i København. Du kan booke et uforpligtende og informerende møde med mig her