Det startede med bloggen Penge og Frihed for snart fem år siden, og nu fortsætter eventyret med investeringsselskabet Grünbaum Value Invest.

Da jeg kiggede rundt i investeringslandskabet i 2017, fik jeg øje på, hvordan folk gamblede med deres penge. Dengang var trenden cannabis-aktier og små børsnoteringer, som ikke havde mulighed for at flyve.

Det gav mig lyst til at oplyse om value investering, som i meget korte træk kan beskrives som en snusfornuftig købmands tilgang til aktier. Investeringsmetoden har højere sandsynlighed for at give dig et stabilt afkast over mange år (hvis du følger reglerne og gør dit forarbejde), end hvis du blindt sætter dine penge på “modeaktier” og hypede trends.

Jeg har skrevet et blogindlæg hver dag i snart fem år, og det er blevet til over 200 skriv. Jeg har laet webinarer og undervist og hjulpet mange, og jeg er taknemlig for hvert eneste øjeblik på denne rejse. 

Nu tager jeg skridtet videre og etablerer et investeringsselskab sammen med omkring 20 andre partnere.

Hver part kommer ind med minimum 750.000 kr. (hvilket skyldes noget lovgivning). Nogle stykker kommer ind med en del mere. Min funktion er så at investere pengene efter value investor principperne. 

Det er et stort skridt og et stort ansvar. 

Hvorfor gør jeg egentlig det?

Hvorfor ikke bare fortsætte med at blogge og undervise?

I det her blogindlæg vil jeg fortælle, hvad der motiverer mig.

1. Jeg vil hjælpe andre med at få en sneboldseffekt

Warren Buffett var meget motiveret af at tjene sine partnere.

I begyndelsen investerede han for familie, venner og naboer. Han var ansvarlig og omhyggelig med at investere deres formue, og lidt efter lidt gjorde han dem allesammen rige over tid. 

I dag driver han et børsnoteret selskab (Berkshire Hathaway), men han omtaler stadig aktionærerne som “partnere” og prioritere de almindelige aktionærer langt højere end andre stakeholders.

På det seneste møde sagde han, at det vigtigste for dem var ikke at tabe penge.

“Det ville slå os ihjel psykisk, hvis vi mistede nogle af vores partners penge,” sagde han.

Det siger lidt om, hvor vigtigt partnerne er for ham. Han er motiveret af at hjælpe andre.

Det er jeg også. 

2. Jeg vil være en rollemodel og inspirere andre til at investere

 

Jeg er meget inspireret af den måde, som Warren Buffett har investeret og levet sit liv.

Når han bliver spurgt, hvad han er mest stolt af, nævner han faktisk ikke investeringerne eller sin formue, selvom han har klaret sig fænomenalt godt. Han nævner i stedet sin rolle som underviser (“teacher”).

Det er lidt pudsigt, for han underviser faktisk ikke officielt. Han har ingen rolle på noget universitet – udover et par foredrag her og der gennem årene.

Men han har brugt sin succes som investor til at sprede viden om value investering.

På den seneste generalforsamling dukkede omkring 40.000 mennesker op fra hele verden og gav ham et langt stående bifald, da han kom op på scenen. Hvordan er den 92-årige mand blevet sådan en rockstjerne? Ved at være et en ledestjerne for andre. Ved at inspirere. 

Når Warren Buffett ikke er her mere, er der brug for andre til at vise, at der findes en fornuftig måde at investere i aktier på. Jeg vil gerne være med til at bære faklen videre. Jeg håber at flere vil investere med denne tilgang.

Men ikke alene med det. Det er endnu et element.

Ved at være en kvinde der står frem og tager et modigt valg, vil jeg gerne inspirere den næste generation af kvinder til at håndtere både deres egne penge – og for udvalgtes vedkommende også andres penge.

Jeg håber, at flere kvinder vil lære at investere og  gøre en karriere i den finansielle sektor.

Prøv engang at google “hedge fund manager”, klik på billeder og prøv at se, hvor mange kvinder der dukker op. Stort set ingen. Prøv så at google “famous value investor” og se, hvor mange kvinder der dukker op. Ingen.

Hvorfor? Det bedste svar er nok, fordi der ikke er nogle kvinder. Kvinder har ingen at spejle sig i der. Det føles som en lukket verden. 

Det vil jeg lave om på. Der er ingen kvinder inden for dette felt, og det skal ændres. Kvinder har alle forudsætninger for at blive gode investorer.

Rollemodeller kan ændre verden.

3. Jeg vil udleve min store interesse

Jeg tænker på aktieinvesteringer som at spille skak.

Det er intellektuelt stimulerende at åbne et regnskab og regne investeringscasen ud.

Nogle gange kan jeg kaste et kort blik på tallene, og så ved jeg med det samme, at det er et nej.

Andre selskaber kræver analyse. 

Når jeg siger “regne det ud”, taler jeg ikke kun om tal og beregninger.

Jeg taler om at tænke strategisk og forsøge at se, hvad der vil ske med dette selskab i fremtiden.

Value investoren David Einhorn har engang sagt, at for ham er det at investere som en gåde, der skal løses. Det billede kan jeg også godt genkende.

Pointen er det samme, om du kalder det skak eller en gåde: Det er intellektuelt stimulerende og ret sjovt for nogen af os.

Hvad så nu?

For tiden sidder jeg koncentreret på mit kontor i Portugal og arbejder med at beskrive strategien, afholde zoom møder med partnere, omdanne selskabet, søge om registrering hos Finanstilsynet og udarbejde vedtægter med advokaterne.

Der er del forarbejde, der skal laves, før selskabet – der i øvrigt bliver et dansk selskab med dansk adresse og bestyrelse – for alvor kan sættes i søen.

Men allerede om to uger (nemlig d. 17. juni), afholder vi den første generalforsamling i København. Derefter skal der investeres.

Men bare rolig. Jeg bliver ved med at blogge en gang om ugen og undervise omkring en gang om året på Value Investor Akademiet, hvor du kan lære at investere som Warren Buffett har gjort det i over et halvt århundrede.

Næste hold kører efter sommerferien, men du kan allerede skrive dig op nu og få adgang til materialet og begynde at forberede dig til hold undervisningen. Der er der allerede nogle, der er begyndt at gøre.

Vil du lære mere om at investere som en value investor, kan du downloade min e-bog  her.