Penge og frihed logo 7
Penge og frihed logo 7
Skærmbillede 2019 06 10 kl. 17.17.27

Om mig

Beile Grünbaum 4

Konkret om mig:

 • Mor til Isak (f. 2013) og Samuel (f.2016)
 • Mit fornavn var min farmors, som var polsk jøde. Ved grænsen lavede de hendes navn om til Berta.
 • Beile betyder “lille jomfru”, og det er ikke sjovt.
 • Grünbaum betyder grønt træ på tysk, og det er heller ikke sjovt.
 • Min morfar var Hans Kirk. Jeg tænker nogle gange over, hvad han ville have tænkt om alt det her investeringshalløj.  
 • Jeg har 15 års erfaring som erhvervsjournalist fra bl.a. Finans, JPBerlingske Tidende, Reuters, Mandag Morgen, Økonomisk Ugebrev og Børsen.
 • Hos JP dækkede jeg banker under finanskrisen og skrev en hel del om kriseramte banker og bankpakker
 • Hos Berlingske Tidende dækkede jeg primært detailhandlen. Jeg interviewede bl.a. Baugur i London og afslørede dårlige forhold på Jysks fabrikker i Bangladesh
 • Jeg rejste meget med mit job. Når jeg havde fri, tog jeg en anden kasket på og blev rejsejournalist i bl.a. Japan, Columbia, Cuba, Frankrig. Kenya og mange andre steder. Det var sjovt. 
 • Mine artikler har også været trykt i Finanswatch, Shippingwatch, Energiwatch, Fødevarewatch og mange lokalaviser som Århus Stiftstidende, Fyns Stifttidende og Randers Amtsavis.  
 • Jeg har oprindeligt læst cand.merc.int på CBS. “Int” står for international
 • Jeg har også en mastergrad fra New York University (NYU), hvor jeg læste fra 2001-2002 og oplevede 9/11.
 • Jeg har også gået på Stern Business School i et år, da jeg læste en uddannelse målrettet uddannelse for erhvervsjournalister på NYU
 • Jeg skulle fremlægge bogen Irrational Exhuberance på Stern Business School (NYU), og der konverterede jeg på stedet til  value investing.
 • Du kan se hele mit CV her
 • Jeg har investeret siden 2005
 • Under finanskrisen investerede jeg så meget jeg kunne. Jeg bad bl.a. min arbejdsgiver om at sætte to måneders fuld løn ind på min ratepension – oven i den normale pensionsordning.   
 • Jeg elskede mit job og regnede med, at jeg skulle arbejde som journalist, til jeg skulle bæres ud. Derfor investerede jeg kun gennem min ratepension.
 • Som erhvervsjournalist måtte jeg ikke investere direkte i enkeltvirksomheder, og derfor investerede jeg kun gennem fonde.
 • Idag investerer jeg “frie midler” i individuelle virksomheder.

Mit navn er Beile Grünbaum

“Økonomisk tryghed og frihed er muligt for ganske almindelige mennesker som dig og mig”

Da jeg blev mor for anden gang, blev jeg fyret i en af mediebranchens mange fyringsrunder fra mit job som erhvervsjournalist på Finans/JP.

Jeg var alene med Isak på 2 år og Samuel på 3 måneder. Jeg gik så meget i økonomisk panik, at jeg havde svært ved at få råd til frugtordningen i vuggestuen. 

Jeg besluttede mig for, at jeg aldrig ville opleve noget lignende igen – og her begyndte min rejse mod økonomisk frihed. Jeg kastede mig ud i et selvvalgt studie om penge, hvor jeg bl.a. tog kurser på Columbia University og fulgte en hedgefund manager i et år.

Det tog mig tre år at blive økonomisk uafhængig, og jeg har lært, at det er muligt for ganske almindelige mennesker som dig og mig at opnå.  

“Metoden stammer fra en bedstefar med en købmandstankegang.”

 Der er ikke noget hokus pokus ved det. Tværtimod bruger jeg en metode, som stammer fra en bedstefar med en købmandstankegang.

Jeg køber aktier, når de er billige og sælger dem igen, når de er for dyre. Metoden hedder value investing og du kender den måske fra den kendte rigmand Warren Buffett (der er tæt på 90 og søn af en købmand).

Det er i mine øjne den mest samvittighedsfulde og ordentlige investeringsmetode. Du ved, hvor du placerer dine penge, hvilket ikke altid er tilfældet, hvis du lader andre styre dine investeringer eller investerer gennem fonde og investeringsforeninger. 

“Økonomisk frihed er kilden til en stressfri tilværelse.”  

Er du afhængig af en lønindtægt, så vil det føles som om, at dugen bliver revet af et pænt opdækket bord, hvis du mister din indtægt. Fundamentet ryger. Derfor er det uendeligt vigtigt at sørge for, at din økonomi kan bære din livsstil, uanset hvad der rammer dig.

Det er det budskab, som jeg gerne vil sprede. For med økonomisk frihed kommer en følelse af tryghed og en frihed til at vælge, hvad vi vil bruge vores tid på. Det er kilden til en stressfri tilværelse.

Når du har læst hertil, har du nok allerede gjort dig tanker om, at du gerne vil blive økonomisk uafhængig. Det er den første del af rejsen. Jeg kan hjælpe dig videre med den praktiske del af rejsen. 

Du er havnet et godt sted, for jeg kombinerer en stor viden om emnet med en særlig evne til at forklare det på en simpel måde.

Der findes mange bøger om privatøkonomi og investeringer. Men fælles for mange af dem er, at du enten falder i søvn eller får lyst til at kaste bogen ind i væggen, fordi den gør det så kompliceret.

Jeg forklarer det, så du forstår det. Og så hjælper det, at jeg selv har været igennem rejsen.

Penge og frihed logo 6 kopi
Skærmbillede 2019 06 10 kl. 17.17.27
“Jeg havde en strategisamtale hos Beile og fik rigtig meget ud af det, både i forhold til forståelsen for min egen økonomi, men også i forhold til tal og økonomi i det hele taget.”

Marie Marvel Olofsen

Skærmbillede 2019 06 10 kl. 17.17.27
“Beile er kompetent, vidende og meget inspirerende.”

Vicki Therkildsen

Skærmbillede 2019 06 10 kl. 17.17.27
“Beile Grünbaum skubber igang og opmuntrer til at sætte sig ind i investering og blive sin egen kvalificerede beslutningstager. Hun virker vidende og er en jern god formidler.”

Ingrid Bugge

FØLG PENGE OG FRIHED