Hvad er de bedste aktie podcast for dig som value investor, og hvordan skal du lytte til dem?

Det vrimler med podcast derude, men du kommer hurtigt til at spilde en masse tid. Derfor har jeg lavet en liste af de bedste aktie podcast, som kan gøre dig til en bedre investor. 

Jeg har udvalgt specifikke afsnit, som har fokus på value investering, så derfor er de næsten alle sammen interviews med nogle af de bedste pengeforvaltere rundt omkring i verden. 

De 10 bedste aktie podcast handler oftest om noget andet

Der er nogle indbyggede problemer med den her slags podcast. For det første bliver de nogle gange meget indforståede og nørdede, fordi du har at gøre med folk, som er meget specialiserede.

Hvis de bliver interviewet af folk, der er lige så nørdede som dem selv, så kan det blive meget tørt og endda svært at forstå, hvad de snakker. Den slags podcast er geniale, hvis du har problemer med at falde i søvn. Men du lærer ikke så meget.

Et andet problem er, at de kan føles som lektier. 

Jeg har faktisk begået den fejl, at jeg har forsøgt at lytte til ALLE afsnit i en bestemt serie. Det er frustrerende og spild af tid. Det har jeg bl.a. gjort med The Investors Podcast (TIP), men det blev jeg altså ikke lykkelig af, for jeg kunne ikke følge med. De har nu over 600 afsnit på hovedserien og har udvidet til i alt 7 forskellige serier af podcasts.   

Den her liste tager dig midt ind nogle af de absolut bedste afsnit, hvor der er relevante interview med investorer, som virkelig kan lære dig noget.

Lad os komme i gang…

1. Bill Ackman hos Lex Fridmans podcast nr. 413

Lex Friedmans podcast handler oprindeligt om kunstig intelligents, men hans show er blevet utroligt populært med millioner af lyttere. Han har gennem tiden interviewet mange berømtheder som Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos. Hans stil er rolig og velovervejet, og man kan mærke at han har forberedt sig. Et podcast varer typisk 2-3 timer, så det svarer nærmest til at læse en bog. 

Jeg synes klart, at du skal lytte til hans interview med den berømte value investor Bill Ackmann. Han er efter min mening den dygtigste efter Warren Buffett. Jeg har lyttet til dette interview flere gange, fordi det er fyldt med perler. Ud over at give dig viden om, hvordan Bill Ackman tænker som investor, er det også et rørende interview, hvor Bill Ackmann åbent fortæller om, hvor svært det var at være midt i en skilsmisse samtidig med, at der var nogen, der forsøgte at købe alle aktier i hans børsnoterede fond for at overtage og lukke den.

Du finder afsnittet på Youtube her.

Du kan lytte til afsnittet på Apple her.

Du kan lytte til det på Spotify her

2. Ted Weschler på I am Home

I am Home handler egentlig om hjem, design og indretning, og holdet bag må have undret sig over, hvad der ramte dem, da de fik et kæmpe scoop i form af et interview med Ted Weschler.

Hvem spørger du måske?

Okay, vi spoler lige tilbage.

Som du ved, er Warren Buffett en gammel mand, der nærmer sig 100 år. Ingen lever evigt… Hvem skal investere for hans selskab Berkshire Hathaway, når han dør? Det bliver formentlig Rip og Rup, som går under navnet “Ted og Todd”.

Det er Ted Weschler og Todd Combs. De er totalt ukendte, fordi Warren Buffett gemmer dem af vejen. Har har forklaret på det årlige møde, at de ikke er med på panelet i Omaha ved årsmødet, fordi han anser dem for at være en slags forretningshemmelighed. 

Derfor giver Ted og Todd sjældent interview.

Men Ted Weschler anså det nok som ret ufarligt at blive interviewet i I Am am Home om at bo et sted og arbejde et andet (han pendler fra en stat til en anden). 

Heldigvis fortæller han også om at møde Warren Buffett, og han taler generelt om sin karriere og kommer ind på forskellige investeringsbeslutninger. 

Afsnittet er oprindeligt fra 22 april 2022, men er blevet genudsendt mange gange. Jeg gætter på, at det er I am Homes mest downloadede afsnit. 

Du kan lytte til det på Apple her eller på Spotify her,

3. Todd Combs på I am Home

Da det gik op for I am Home, at deres lytterantal eksploderede ved at interview Ted, måtte de have endnu et aktie podcast i deres serie, der ellers handler om termostater og pyntepuder. Derfor fulgte de op med et interview af den anden del af makkerparret i form af Todd Combs.

Podcast-serien handler normalt ikke om investeringer, og det betyder, at interviewet er ret overordnet. Todd Combs fortæller om, hvordan han blev investor, hvordan han holdt møder med Charlie Munger og senere Warren Buffett, uden at vide, at de var ved at screene ham til at arbejde for Berkshire Hathaway. Todd Combs siger på et tidspunkt noget om optioner, og intervieweren forstår ikke, hvad han siger, hvilket er dybt frustrerende for sådan en lytter, som mig, der gerne vil høre mere om det. Jeg ville dø for at høre, om han selv bruger optioner som en del af hans investeringsstrategi. Men de glider hurtigt videre. 

Han fortæller også lidt om, hvor hård finanskrisen var for ham. Han forklarer, at han arbejdede 100 timer om ugen og mistede lysten til at drive egen fond. Derfor var det nemt for Charlie Munger og Warren Buffett at lokke om over til deres hold. 

En vigtig pointe handler om, hvordan du bliver god til noget. Han siger, at du ikke skal fokusere så meget om du får 1.000 eller 10.000 timers træning (en pointe der kommer fra Malcolm Gladwell’s blockbuster book “Outliers), men hellere fokusere på kvaliteten af timerne, især om det er passiv eller aktiv læring.

Passive og aktive timer? Hvad betyder det? Når du lytter til podcast og læser bøger, er det passive timer. Når du dykker ned i materialet, åbner regnskaber og undersøger virksomheder, er det aktiv læring. Med andre ord er det fint at lytte til podcast, men du skal være klar over, at du lærer langt mere af at få investeret og gøre det.

Det med at dykke ned i selskaberne og analysere dem er netop det, som vi foretager os på zoommøderne på Value Investor Akademiet. Vi lærer aktivt. Nå, men det var ikke det, som det skulle handle om. Videre til næste podcast. 

Du kan lytte til til interview med Todd Combs på Apple her eller Spotify her.

4. Todd Combs på Art of Investing

I am Home er ikke de eneste, der har fået fat på Todd Combs. Det har aktie podcast The Art of Investing også. Her hører vi en del om, hvordan han blev formet som investor, hans mor, hans uddannelse og den slags.

Et af hans pointer er, at du skal have en bred viden for at være en god investor, men du skal vide noget dybt om selskabet, som du investerer i.  

Der er ikke de store perler om, hvordan du bliver en bedre investor, men det er spændende at høre om Todd Combs baggrund. Af de to interview synes jeg det fra I am Home er bedre, men man kan ikke få nok Todd Combs, og der er meget lidt om ham derude. 

Du kan finde afsnittet på Apple her og Spotify her

5. Value Investing Fundamentals with John Huber on TIP (#634)

Okay, jeg er lidt bange for at nævne giganten af alle aktie podcast TIP – the Investors Podcast fordi her er for alvor en fare for, at du farer ned i kaninhullet og forsøger at lytte til over 600 nørdede afsnit, som jeg har prøvet…Lad nu være.

The Investors Podcast har flere serier. Hovedserien hedder We Study Billionairs, men de har seks andre bl.a. om ejendomsinvesteringer, sillicon valley og investeringer for millennials. En måde at tilgå TIP kunne være at udvælge underserien, som hedder Richer, Wiser, Happier, hvor forfatteren William Green interviewer de bedste investorer i verden. Det er mere overskueligt. Jeg kan i øvrigt virkelig anbefale William Greens bog Richer, Wiser, Happier. Det er en af de bedste investeringsbøger, jeg har læst.

En lille sjov baggrundsviden om TIP er, at jeg engang holdt et kaffemøde med den ene af de to stiftere, danskeren Stig Brodersen, fordi de på det tidspunkt var ved at udvide til flere serier og søgte flere podcastere og ideer til serier. Jeg foreslog dem en serie til kvinder med mig som vært. Desværre ønskede TIP hverken en underserie til kvinder eller en kvindelige podcastvært, da deres annoncekroner og sponsorer er skræddersyet til mænd. De det ville gå ud over annoncekronerne. Det var jeg skuffet over, men jeg er nu stadig vældig glad for indholdet. (Hvis du undrer dig over, at alle de her podcast er mænd, der interviewer mænd – med undtagelse af I am Home -, så kan du måske finde forklaringen der. Annoncørerne ønsker ikke kvinder.) 

Et enkelt udvalgt afsnit fra hovedserien We Study Billionaires kunne være afsnit 634 med John Huber, fordi han på en enkelt time faktisk forklarer ret godt, hvad value investering går ud på. 

En af de kloge ting som John Huber siger er, at du får mere ud af at øve dig på at analysere virksomheder end at læse endnu en investeringsbog. Det rimer lidt på Todd Combs pointe med aktive og passive læringstimer. Jeg er helt enig. Det gælder om at få dykket ned og lære at analysere virksomheder. Du skal have fingrene ned i materialet og jord under neglene.   

Du kan finde afsnittet med John Huber på Apple her og Spotify her.

Du kan finde TIP’s egen hjemmeside her, og du finder underserien med William Green her.

6. “Selling Out” Memo af Howard Marks

Value Investoren Howard Marks har en podcast, som han kalder Memo. Lidt til baggrund: Howard Marks skriver også et nyhedsbrev, og Warren Buffett har engang har sagt, at han stopper alt, når der kommer et nyt nyhedsbrev fra Howard Marks, fordi det er så godt.

Warren Buffett skrev engang et brev til Howard Marks og opfordrede ham til at skrive en bog og tilbød at skrive indledningen til den. Howard Marks har siden hen skrevet to bøger.

Niveauet på hans podcast er højt. Du skal huske på, at hans målgruppe er folk som Warren Buffett. Problemet med de bedste pengeforvaltere er ofte, at de er nørdede fagmennesker, der elsker fagudtryk, og som indimellem har svært ved at kommunikere til almindelige mennesker. Jeg synes nu, at Howard Marks klarer det fint.

Hvis jeg skal pege på et enkelt afsnit, kunne det være “Selling”, som handler om, hvornår du skal sælge dine aktier. Du skal IKKE bare sælge, fordi noget stiger eller falder, hvilket er det, de fleste folk kommer til at gøre.

Hvornår så? Du må ind og lytte. 

Du kan finde afsnittet på Apple her og Spotify her

Du kan også finde det på Oaktree Capitals hjemmeside her.

7. Howard Marks on Tim Ferris podcast #338

Tim Ferris er nok mit yndlingspodcast generelt, men jeg lytter til meget andet end aktier og investeringer. Tim Ferris, som er forfatteren bag bestseller bogen The Four Hour Work Week, har fokus på iværksætteri, effektivitet og det gode liv.

Et af mine yndlingsafsnit med ham – som slet ikke handler om investeringer – er podcast #694 med Sam Corcos, fordi det er sprængtfyldt med ideer om, hvordan du er effektiv og lever et godt liv. Sam Corcos er specialiseret i at hyre personlige assistenter, så derfor taler han en del om at outsource. Sam Corcos fortæller, at han slet ikke lytter til nyheder eller er på Sociale Medier – han har en hær af assistenter til at klare den slags for ham. Min hjerne var ved at flyve ud af ørene ved at opdage, at man kan leve uden at følge med på SoMe og generelle nyheder. I en bisætning siger han, at det bedste produktivitetshack for almindelige mennesker, der ikke vi have en assistent, er at lære alle genvejstaster – så her er en lille opgave til dig i dag. Men lad os komme tilbage til investeringer… 

Tim Ferris, som har en grundig og langsom podcast stil med meget lange spørgsmål, interviewer den berømte value investor Howard Mark i podcast 338.

Afsnittet stammer egentlig helt tilbage fra 2018. Det handler en del om, hvordan du investerer i en periode som finanskrisen og om de svære psykologiske aspekter ved at investere. Howard Marks forklarer, hvordan du vurderer om vi er midt i et bull marked, og på den måde er det interview ret relevant i forhold til i dag. Han siger, at hvis du tænder for nyhederne og lytter, så skal du lægge mærke til stemningen. Er den overordnet negativ eller positiv? Det kan være et af flere pejlemærke.

Han siger: “Når opsvinget er gammelt, bull markedet er gammelt, psykologien er ekstatisk, værdiansættelserne er høje, så skal du vide, at oddsene ikke er på din side, og du bør tage nogle penge fra bordet og opføre dig mere forsigtigt måde.. og vice versa.”

Du kan finde interviewet med Mark Howards på Apple her og Spotify her. Du kan også finde det på YouTube her. Tim Ferris har udskrifter og gode noter til alle podcasts. Det er ret praktisk. Du finder alle links her.

8. Monish Pabrai on My First Million podcast #586

Monish Pabrai bliver lidt populært kaldt den indiske Warren Buffett. Monish Pabrai har faktisk sin egen podcast, som hedder Chai With Pabrai , som dog – hvis du spørger mig – er ulideligt at lytte til, fordi lyden er ringe, og det ofte består af uredigerede foredrag. Det er bedre at fange Monish Pabrai på andre podcasts, hvor lyden fungerer, og hvor en dygtig interviewer kan stille opklarende spørgsmål, når han taler sort.

Du kan bl.a. fange Monish Pabrai på My First Million afsnit 586. 

Du kan finde afsnittet på Apple her og Spotify her. Du kan også finde det på deres egen hjemmeside her.

9. Novo Nordisk på Acquired

Podcasten Acquired laver analyser af virksomheder og interview med virksomhedsledere, og det er grundigt, underholdende og velforberedt.

Kig listen igennem og se, om der er en, som du har aktier i eller overvejer at investere i. De har bl.a. taget Starbucks, LVMH og Microsoft og – hahaha… det vil du elsker dansker – Novo Nordisk under kærlig behandling. Ja, ja. Jeg ved det godt. Du hopper direkte til Novo.

De indleder altid hvert podcast med en historietime, og jeg lærte virkelig meget om Novo Nordisk oprindelse, om hvordan sukkersyge i gamle dage var en dødsdom, om hvordan man i begyndelsen trak insulin ud af restprodukter fra dyr i landbruget, og hvordan Novo og Nordisk oprindeligt var to rivaler, der hadede hinanden.  Ben Gilbert and David Rosenthal er gode fortællere og får det formidlet på en ret underholdende måde. 

Du kan finde afsnittet om Novo Nordisk på Apple her og Spotify her.

Det er i øvrigt også ret hyggeligt – men en smule podcast indspist – at høre podcasten Art of Investings interview med de to i teamet bag Acquired. Det afsnit kan du finde på Apple her og på Spotify her

10. Value Investing with Legends af Columbia

Columbia Business School – der hvor Warren Buffett lærte af blive value investor af professor Ben Graham – har deres helt egen aktie podcast, hvor de interviewer en række pengeforvaltere. Deres aktie podcast hedder Value Investing with Legends og i den serie interviewer de bl.a. Todd Combs (men nu har vi ham allerede to gange), Monish Pabrai og Howard Marks, som vi også allerede har. De er alle sammen værd at lytte til. 

Det eneste med Columbias podcast er, at det er Ivy League professorer, der interviewer pengeforvaltere, og det bliver så nørdet, at du kommer til at bløde ud af øret. Men hvis du kan holde det ud (hvilket jeg som kommunikationsbevidst person næsten ikke kan), så go for it. Du finder Columbias podcast serie på Apple her og på Spotify her

Hvordan skal du lytte til podcast?

Du skal lytte til dem, mens du alligevel gør noget andet, som kører bil, går med hunden eller vasker op. Sæt hastigenhede lidt op, til ca. 1,25 eller 1,5 så det går lidt hurtigere.

Du skal endelige ikke lytte trofast fra afsnit 1-600, som jeg har forsøgt med TIP. Du vil spilde tid, og dit liv vil flyve forbi. 

Du skal plukke de bedste ud. Faren med podcast er, at det kan blive en tidsrøver med “passive timer”. For husk nu at podcast er “passive” timer, og det er bedre at få opsamlet “aktive” timer, hvor du rent faktisk analyserer virksomheder og får investeret. 

Hvad med de danske aktie podcast? Ja, jeg ved det godt. Stort set alle hører dagligt til Millionærklubben. Det gør jeg så ikke. Pas på, at du ikke spilder tid og pas på, at du ikke kommer til at investere i den sidste nye trendinvestering, som der kan være lidt tendens til at folk, der fast lytter til Millionærklubben, gør.

Skal du lytte til et podcast hver dag for at holde dig orienteret, så vil jeg foreslå et, som giver dig et hurtigt overblik over markedet på ti minutter. Her ville jeg vælge Walls Street Breakfast, som du finder på Apple her eller Spotify her.

Savner du noget i podcast verden? Jeg har længe overvejet at lave min egen podcast. 

I min e-bog Bliv Fri kan du lære at identificere vidunderlige virksomheder og se, hvordan du finder ud af, hvad værdierne er i en virksomhed. Du kan downloade den her.