Når du begynder at investere, kan du begå nogle fejl, som kan koste dig mange penge. Man siger, at alt begyndelse er svær. Men det behøver den ikke at være, hvis du tager nogle forholdsregler.
Her er nogle af de klassiske begynderfejl, som du skal undgå som ny investor i markedet.
Fejl nr. 1: At investere i et produkt eller en branche, som du ikke forstår
Rigtig mange nybegyndere griber ud efter halmstrå. De hører et eller andet fra naboen eller på et podcast og løber straks ind og køber aktier i den tech virksomhed, som de har hørt, er ved at ramme en guldåre. Når man spørger dem, hvad de har investeret i, så ved de det faktisk ikke rigtigt. Det er måske noget med droner eller robotter. Eller måske en vaccine mod en sjælden, men dødelig sygdom.
Warren Buffett udtrykker det meget godt. Du skal altid investere inden for din “circle of competence”, altså investere i noget, som du har kompetencer til at forstå. På hans skrivebord er der en lille bakke med ordene “too difficult”, og der smider han alle de regnskaber ud, som er uden for hans kompetenceområde. Det bør du også gøre.
Fejl nr. 2: At investere i selskaber uden at undersøge produktet eller kigge i regnskabet
Når du investerer, bliver du ejer i et selskab. Smag på ordet. Det har lidt mere ansvar over sig end ordet aktionær. Tænk på dig selv som ejer, når du har aktier i noget. Som ejer skal du have styr på produktet og styr på, om forretningen kører i den rigtige retning.
Når du ser på produktet, skal du først og fremmest se på, om du kan lide det og om du tror på, at det har en fremtid. Du skal ud i butikken, se om der er kø ved kassen. Du skal røre ved dimsen (hvis man kan), smage på det (hvis man kan), banke på det (hvis man kan). Du skal med andre ord være sikker på, at det er god kvalitet.
Når du kigger på regnskabet, skal du først og fremmest kigge efter, om der er vækst i salget, om de tjener penge og undersøge hvor stor deres gæld er.
Derefter skal du finde ud af, hvor dyrt selskabet er, og om det er det rigtige tidspunkt at gå ind i det. Du kan få hjælp til alt dette i e-bogen Bliv Fri, som du kan downloade her.
Fejl nr. 3: At købe aktier, mens du stadig har dyr forbrugsgæld
Du skal være sikker på, at du kan lave et afkast, som er højere end renten på den gæld, som du har på det dyre lån. Har du f.eks. et kviklån til 20 pct., så skal du lave et afkast, der er højere end de 20 pct. — ellers taber du faktisk penge. Har du lån med høje renter, kan det godt betale sig at betale det af først.
Fejl nr. 4: At reagere på impulser, lyst og frygt
At være investor er en affære, der virkelig kan rode med dine følelser. Det kan overraske dig, hvor grebet du kan blive af FOMO (fear of missing out), når aktiemarkedet kører op, og hvor bange du kan blive, når priserne begynder at falde.
Warren Buffett er kendt for at sige, at man skal være grådig, når andre er frygtsomme, og frygtsom når andre er grådige. Det betyder naturligvis, at du skal købe aktier, når aktiefald er forsidestof, og sælge, når alle taler om, hvor utroligt godt det går og står og blærer sig i indkørslen med deres afkast.
I virkelighedens verden gør mange folk dog det omvendte. Især nybegyndere har tendens til at købe på toppen af en boble og sælge på vej ned af bakken.
Husk at hold hovedet koldt og vær rationel.
Fejl nr. 5: At gøre det alene uden at have taget kurser eller fået vejledning
Vi kunne aldrig finde på at køre bil uden at have taget teori og køretimer. Vi kunne aldrig finde på at kaste os ud fra 5-meter vippen uden at have modtaget svømmeundervisning og lært at svømme.
Vi går til fødselsforberedelse, før vi får børn. Vi går til coach, når karrieren halter. Vi går til parterapeut, når ægteskabet knirker. Vi går til lægen, når lillebror ikke sover om natten. Vi går til kor, psykolog, yoga, pileflet…
På mange områder af vores liv accepterer vi, at det går lidt nemmere, hvis vi får lidt hjælp. Men lige når det kommer til at håndtere vores penge, tror mange, at de må klare det selv. Hvorfor dog det? Hvis du tager kurser og får vejledning, kan du ikke alene undgå at tabe en masse penge. Du kan også formå at få et bedre afkast.
Ikke alene vil det give dig ro i sjælen – det er også en god økonomisk beslutning at søge viden om at investere, før du går i gang.
Har du ikke læst min e-bog endnu, så er det et godt sted at begynde. I den kan du finde to metoder til at regne på virksomheden. Du kan læse e-bogen her.