Måske er du gammel nok til at huske finanskrisen. Måske husker du den som en katastrofe. 

For nogle danskere var finanskrisen da virkelig også en privatøkonomisk rutsjetur. Det gælder f.eks. de stakkels privatinvestorer, der satte hele friværdien i Roskilde Bank – uden at tjekke regnskabet – og så i øvrigt drak portvin uden at tænke nærmere over det, indtil de en dag opdagede, at hele formuen var forsvundet.

Men for nogle af de modige var finanskrisen en sjælden mulighed. Den var en mulighed for at købe aktier på udsalg og få pengene firdoblet (eller det der var vildere) på få år.

Vinden står og rusker i aktierne i skrivende stund, og mange er måske lidt nervøse, når de ser deres tal på handelsplatformen går i rødt. Flere og flere spørger med en snert af panik i de forskellige Facebook grupper:  

Hvad skal jeg gøre når aktierne falder?

Er dine tal gået i rødt, kan du helt overordnet set vælge tre reaktioner: Flygte, stivne eller kæmpe. Eller med andre ord:

A. Gå i panik og sælge.

B. Lægge puden over hovedet og vente nogle år, før du kigger på platformen igen. 

C. Eller gøre dig klar til at købe stort og få comeback.

Jeg anbefaler klart det sidste.

Jeg var selv i markedet før finanskrisen og husker selv overvejelserne, da aktierne faldt 10 pct. dag efter dag. Jeg husker følelsen af et sug i maven. En fysisk følelse som minder lidt om et frit fald i det gyldne tårn i Tivoli. En blanding af spænding og angst. Jeg husker lysten til at gemme mig væk fra de røde tal, samtidig med at jeg ikke helt kunne lade være med at stirre på dem. 

Har du fulgt bare en lille smule med på bloggen, så ved du, at jeg købte. Jeg købte så meget jeg overhovedet kunne i slutningen af 2008 og 2009. Jeg købte for mine frie midler, og da jeg ikke havde flere af dem, bad jeg min arbejdsgiver om at sætte to måneders løn ind på min private ratepension.

Du kan læse meget mere om, hvordan jeg kom frem til den beslutning i e-bogen Bliv Fri, som du finder her. Der kan du også læse mere om, hvordan jeg vurderer aktier. 

Historisk spændende tidspunkt

Lige nu er vi mange, der venter på at se, om vi vil se aktiefald, som vil minde om finanskrisen.

Vi har haft ti års aktieoptur, og vi ved fra historien, at omkring hvert ottende år, falder aktierne med omkring 50-60 pct. Det er sket igen og igen, og nu er tiden moden.

Vi er inde i vintersæsonen, og hvis vinteren kommer, så kommer der nok også noget kulde og sne på et tidspunkt. Det er det bedste tidspunkt at lære at stå på ski.

Det sære med aktiemarkedet, er, at rigtig mange nybegyndere lærer at investere, når aktierne er dyre, fordi de kan se, at det er gået godt for andre, og så får de mod på at prøve det. Når aktierne så falder, er der mange af novicerne, som går i panik og sælger.

Nybegynderne burde gå i gang, når aktiemarkedet falder. Men på det tidspunkt er medierne fyldt med død og ødelæggelse og så bliver både nye og gamle skræmt helt væk…

Men du ved selvfølgelig allerede bedre, for du har fundet vej til dette blogindlæg. 

Hvad gør du så, når du skal forberede dig til aktiemarkedets store vinter? Du suger til dig af viden og er tålmodig.

Hvad gør du, når tiden kommer til at investere? 

Du kan vælge to hovedstrategier.

A. Den ene er at gå bredt ind i markedet og satse på investeringsforeninger og fonde. Den mulighed er den bedste, hvis du ved med dig selv, at du ikke kommer til at åbne et regnskab og ikke har tålmodigen til at analysere individuelle virksomheder. Men det er også den lidt nemme løsning, som vil begrænse dit afkast. 

B. Den anden mulighed er naturligvis at investere i individuelle virksomheder. Vælger du denne vej, så er der ingen vej uden om: Så skal du undersøge virksomheden. Du skal analysere den og kigge i regnskabet. Men til gengæld risikerer du at få et meget højt afkast.  

Har du en vinder?

Når det hele raser, kan det være svært at se med det blotte øje, hvad der er gode virksomheder. Selv vidunderlige og solide virksomheder vil blive ramt af faldende aktiekurser, når stormen først rusker.

Derfor skal du bruge lidt tid på at dykke ned i virksomheden. Det arbejde kan du lige så godt gøre nu, så du ved, hvad du vil investere i, når det bliver billigt. Det er bedst at gøre det på forhånd, fordi det bliver lidt hektisk, når markedet bliver ramt af store aktiefald.

Hvordan skal du gribe det an? Du skal først og fremmest tage udgangspunkt i din sunde fornuft og stille en masse faktuelle spørgsmål. f.eks.:

  • Forstår jeg produktet? Det lyder måske banalt, men det er det ikke. Rigtig mange privatinvestorer sætter deres penge i et eller andet, som de måske nok mener er biotek, men de ved ikke helt, hvad selskabet har i pipelinen. Forstår du ikke produktet, skal du holde dig væk. Har virksomheden endnu ikke noget produkt, skal du også holde dig væk. 
  • Er produktet mere udbredt på markedet om 10 eller 20 år? Vi træffer de bedste valg, når vi tænker langsigtet. Det gælder især investeringer.  
  • Har virksomheden vækst i omsætning og tjener de penge? Du må for guds skyld ikke investere i en virksomhed, der er ved at visne. 
  • Hvor stor er deres gæld? De skal gerne kunne betale gælden af med free cash flow på tre år. Det er vigtigt, fordi stor gæld kan knække selv en sund virksomhed, når der kommer en recession. 
  • Stoler du på ledelsen? Se på videoer med topchefen og bestyrelsesformanden. Kan du lide dem som mennesker? Se også gerne på, om de foretager sig insiderhandler. Sælger de store summer af aktier i det selskab, som de styrer, så er det et faretegn.
  • Og så skal du selvfølgelig regne på, om selskabet er billigt prissat. Hvordan man gør det, kan du lære mere om i e-bogen Bliv Fri. 

Du kan downloade en tjekliste på 12 spørgsmål til, hvad du skal spørge dig selv om, før du investerer i en virksomhed her.