Michael Burry blev verdensberømt som investor, da han shortede subprime før finanskrisen, hvilket blev dramatiseret i bogen og filmen The Big Short.

Michael Burry er ikke udannet økonom, og han har aldrig gået på handelshøjskolen. Han er derimod uddannet læge.

Alt hvad han har lært om aktier og økonomi, har han lært på egen hånd ved at læse og investere, og det har gjort ham til en fænomenal investor. 

Michael Burry afslørede sin reol

Forleden delte han et billede af favoritbøgerne på bogreolen (N.B. billedet her er fra min egen reol, da jeg ikke har ret til at bruge Michael Burry’s billede).

Du kan finde hans Twitterkonto her, men vær advaret: Han sletter hele tiden sine tweets. Nogle gange sletter han hele kontoen, men den har det med at dukke op igen. 

Du kan også se mit tweet om hans tweet her. Min lever nok lidt længere. 

I det her blogindlæg vil jeg gennemgå de bøger, som står på hans reol.

1. Securities Analysis af Ben Graham

Dette er en selvfølge. Det er den store value investor bibel af Benjamin (Ben) Graham.

Ben Graham gennemlevede crashet i 1929 som porteføljeforvalter. 

I 1930 troede han, at det værste var ovre og lånte penge for at investere. Selvom han først købte aktier, da markedet var faldet meget, faldt positionerne i hans fond stadig 70 pct.

Han outperformede markedet, der i samme periode faldt 80 pct….men who cares: Et fald på 70 pct. er dramatisk og svært at komme tilbage fra. Det betød bl.a., at Ben Graham ikke fik nogen løn i hele fem år. 

Den erfaring fik Benjamin Graham – der udover at drive sin investeringsfond også var professor på Columbia University – til at udvikle en særlig investeringsstrategi, som vi i dag kalder value investering, fordi vi kigger på værdierne i virksomheden, før vi køber aktier.

Securities Analysis er den første og den teoretisk tunge af hans bøger. Du kan finde den her

Han skrev senere The Intelligent Investor, som er en lidt mere letlæselige version. Du finder den her.

2. You Can Be a Stock Market Genius af Joel Greenblatt  

Der findes forskellige slags value investorer.

Joel Greenblatt er en kvantitativ value investor.

Hvad mener jeg med det?

De kvantitative er dem, der fokuserer på at investere i mange selskaber og som går direkte efter et nøgletal eller flere nøgletal.

Så er der de kvalitative, som investerer i få virksomheder af gangen, men til gengæld går i dybden med hver virksomhed og analyserer den grundigt. Warren Buffett hører til denne kategori af investorer (og det gør jeg også). 

Med investeringer i over 1.000 virksomheder, må man sige at Joel Greenblatt hører til de kvantitate af slagsen (altså prioriterer mængde over dybde og kvalitet).

Vil man vide mere om den strategi, er han den mest kendte nulevende fortaler for metoden. Du kan finde You Can Be a Stock Market Genius her.

Han har også skrevet The Little Book that Still Beats the Market, som du kan finde her. Den er skrevet til et barn i et nemt forståeligt sprog. 

3. The Making of an American Capitalist af Roger Lowenstein  

Michael Burry har flere gange sagt, at det var Lowensteins biografi om Buffett, der fik ham på sporet af value investering.

Han indleder da også dagens tweet med at sige

“The Making of an American Capitalist by Roger Lowenstein impressed upon me that Buffetts is Unique, and so must any investor be. Other books on my shelf.”

Det er en virkelig god bog. Min egen er fuld med noter og understregninger, og du lærer både meget om at investere og meget om Buffett i den. 

Du kan finde Lowensteins bog om Warren Buffett her.

4. When Genius Failed af Roger Lowenstein  

Roger Lowenstein har beskrevet fonden Long Term Capital Management succes og fiasko i denne bog.

På et tidspunkt forsøgte Warren Buffett faktisk at købe Long Term Capital Management, hvilket er beskrevet i Lowensteins anden bog.

Jeg må indrømme, at jeg ikke har læst den – den kommer på listen. 

Du kan finde Lowensteins bog om Long-Term Capital her.

5. All the Devils are Here af Bethany McLean og Joe Nocera

Hvis du kunne lide The Big Short, er dette måske en bog for dig.

Den handler om finanskrise og hvad der egentlig førte til den. 

Bethany McLean har det med at grave sig ned i det beskidte. Hun har også skrevet en eminent bog om Enron, som du kan finde her.

Hvorfor skal vi bruge tid på alt det i historien, som er gået galt? Det er jo overstået. Det skal vi for at undgå at lave fejl i fremtiden.

Jeg har selv gået igennem en lang stribe af konkurser og virksomheder, som har lavet regnskabsfusk for at se, hvad der findes af faresignaler, før det bryder sammen. De tegn, som jeg finder, sætter jeg på en tjekliste, som jeg går igennem, før jeg investerer.

Vi vil jo gerne have et godt afkast. For at få et godt afkast er der en ting, vi skal kunne styre helt uden om: krak, fusk og konkurser. Som Warren Buffett siger: Den første regel er ikke at tabe penge. Den anden regel er at huske den første regel.

Du kan finde All the Devils are Here her

6. Atlas Shrugged af Ayn Rand 

Det her er faktisk en fiktionsbog fra 1957.

Hvad den har med investering at gøre, må jeg vende tilbage til, når jeg har læst den. Tilsyneladende skulle en beskrive et scenarie, der minder meget om finanskrisen i 2008, og derfor fik bogen et comeback. 

Du kan finde den her.

7. Collateralized Debt Obligations & Structured Finances af Janet Tavakoli

Med undertitlen New Development in Cash & Synthetic Securitization.

Det er nok en af de bøger, som hjalp Michael Burry, da han shortede subprime før finanskrisen.

Du kan finde den her.

8. Credit Derivatives af Janet Tavakoli

Med undertitlen af Guide to Instruments and Applications. 

Michael Burry’s version ser ud til at være den fra 1998. Du kan finde den her.

Janet Tavakoli har også lavet en opdateret udgave, som du kan finde her.

9. Structured Credit Products af Moorad Choudhry. 

Det er endnu en af de bøger, der har hjulpet Michael Burry med at få en masse specialiseret viden, som han kunne bruge til sit store short.

Du kan finde den her.

10. Buffetts samlede breve    

Det er virkelig fint at se, hvor stor en fanboy Michael Burry faktisk er.

Michael Burry har alle Buffetts breve i fine, sorte læderbøger. Der står de på reolen, som en præsts bibler. 

Han har tre titler:

  • Buffett Partnership Letters 1957-1970
  • Berkshire Hathaway Letters 1977 til 1990
  • Berkshire Hathaway Letters 1991-2001.

Jeg kan ikke finde de versioner, som Michael Burry har nogen steder. Men måske kan det trøste, at du kan finde alle brevene gratis på det store internet forskellige steder.

Du kan også købe en samling, der går fra 1965-2021 i Kindle version her for under 4 dollars. Den har jeg. 

Jeg må indrømme, at jeg sværger til Amazon’s e-læser Kindle. Jeg har langt flere bøger i e-bogsformat end i fysisk format. E-læseren er nem og rejse med (jeg rejser næsten altid kun med håndbagage), og du kan læse i sengen uden at tænde lys. Hvis det er en teoretisk tung bog, foretrækker jeg at have den i fysisk version, så jeg kan skrive i den og understrege og hurtigt hive den frem og se mine noter. Til gengæld savner jeg den altid, når jeg er ude at rejse og ikke kan få adgang til den. Nogle bøger har jeg både i fysisk version og i e-bog.

Som sagt: Jeg har Buffetts breve i e-version, men jeg er misundelig på Burrys lækre læderbundne versioner.

Warren Buffetts breve en en slags højt skattet bibel for nogen af os.  

11. Where Keynes Went Wrong af Hunter Lewis

Bogen er en diskussion om, hvorvidt Keynes financielle instrumenter stadig er relevante. 

Jeg har ikke læst den, men det kan du gøre, når du har bestilt den her.

12. Financial Warnings af Charles Mulford

Den her bog fra 1956 er nu kommet på min ønskeliste, men den er desværre svær at opdrive. Den handler om, hvordan du kan se advarselssignaler på f.eks. snyd og humbug og faldende indtjening.

Hvem vil ikke gerne styre uden om fremtidens Enron og Lehman Brothers? Jeg vil i hvert fald gerne læse Financial Warnings, selvom den er over skrevet for over et halvt århundrede siden. 

Du kan se bogen – men ikke købe – den her.

Konklusion

Hvad ser jeg, når jeg kigger ned over listen? Der er ingen tvivl om, at Michael Burry er en rigtig value investor. Jeg ser også et sind med fokus på, hvad der kan gå galt.

Der er meget fokus på finanskrisen, fusk, krak, snyd og ikke meget fokus på, hvordan man spotter en vidunderlig virksomhed (jeg kunne f.eks. godt tænke mig en bog om konkurrencefordele. Eller hvad med Philip Fisher’s klassiker Common Stocks and Uncommon Profits, som handler om at stille gode spørgsmål for at finde gode virksomheder.).

Jeg ser en dygtig shortsellers liste af bøger, der hjælper ham med at spotte problemer.   

Vil du lære om at investere, kan du også downloade min investeringsbog BLIV FRI her.