Det er måske nemt at sige, at man har levet et lykkeligt liv, når man er 97 år og en af verdens rigeste mænd.

Men sådan har det ikke altid været.

Før Charlie Munger mødte Warren Buffett, var han igennem en stor krise.

Han var advokat med en timeløn på $15. Han var blevet gift med Nancy som 21-årig, skilt som 29-årig, og da han var 31 år, døde hans søn Teddy af kræft.

Når børn dør af kræft, er det en langsom process, hvor de visner foran en.

Munger var flad og boede til leje på et værelse (eks-konen fik huset). Han vandrede rundt i gaderne om aftenen og græd over, at se sin 9-årige søn svinde ind og dø.

Det tager en stor styrke at løfte sig fra det. Mange mænd er gået i hundene af mindre.

Han besluttede sig for, at han ikke ville tilføje en tragedie til en tragedie. Han rejste sig fra det og blev et større menneske af det.

“Helt generelt er misundelse, bitterhed og selvmedlidenhed katastrofale tankemønstre. Selvmedlidenhed er i tæt familie med paranoia, og paranoia er meget svært at få vendt. Du vil ikke glide ned i selvmedlidenhed,” siger han. 

Han besluttede sig for at finde en ny Nancy og bygge et nyt liv op. Han blev gift igen med Nancy nr. 2 og fik i alt 7 børn og to bonusbørn.

Munger kom ikke bare videre fra noget, som kunne havde været begyndelsen på en deroute.

Han begyndte et helt nyt kapitel i sit liv og fik skabt et sandt mesterværk.

Han var 35 år, da han mødte Warren Buffett og erklærede at ville lære det, som Buffett kunne.

Du ved det måske ikke, men Munger er geniet bag Buffett. Når der er generalforsamling i Warren Buffetts selskab Berkshire Hathaway, sidder Munger ved siden af Buffett, og det er ikke tilfældigt.

Det var Munger, som fik Buffett fra at være en traditionel value investor med fokus på billig skrald til at blive en moderne og tålmodig investor med fokus på kvalitetsselskaber. 

Spørger du mig, så mestrer Munger ikke bare kunsten at investere på et højere niveau end andre. Han mestrer kunsten at leve et liv på et niveau, som andre kun kan drømme om.

Hvad siger Munger om et godt liv?

Her er en samling af hans gode råd, som han har givet gennem tiden i translokationstaler og på generalforsamlinger i Berkshire Hathaway og Daily Journal.

Opskriften på et godt liv er simpelt. Her er grundreglerne:

1. Undgå misundelse 

“Der er altid en, som bliver rigere hurtigere end dig, og det er ikke nogen tragedie” siger han.

Han siger også med sit karakteristiske tørre tonefald, at af de syv dødssynder er misundelse den dummeste af dem, fordi du ikke har det sjovt.

Warren Buffett har sagt, at det ikke er grådighed, som styrer verden – men misundelse.

Med andre ord vil misundelse ikke bare gøre dig ulykkelig. Det vil også få dig til at træffe nogle elendige investeringsbeslutninger, fordi du bliver utaknemlig og utålmodig. 

2. Undgå bitterhed 

Hvis du ønsker et ulykkeligt liv, skal du bare søge en ting: bitterhed.

Skriv en liste over alle de ting, du er ærgerlig over er sket og over alle de mennesker, som du mener er skyld i det, og du bliver med garanti i et utroligt elendigt humør. 

Hvad er modgiften?

Det er naturligvis at gøre det modsatte.

Tænk over alt det, som du er glad for og de mennesker, som du har haft gode oplevelser med. Saml på de gode minder og tænk på dem hver dag. 

3. Brug ikke for mange penge

Nu må du ikke tro, at Munger er Scrooge. Han rig, og han bruger mange penge.

Mens Buffett kører rundt i Omaha med den samme gamle bil og køber morgenmad hver dag fra McDonald’s, har Charlie Munger det med at flyde rundt i en yacht ved Californiens kyst.

Munger’s pengeråd handler ikke om at blive nærig.

Princippet er, at du ikke må bruge flere penge, end du tjener.

Det er så simpelt.

“Det var engang en mand, som var verdens mest kendte komponist, men han var næsten altid ulykkelig og en af årsagerne var, at han havde et overforbrug. Det var Mozart. Hvis Mozart ikke kunne klare sig med den æselagtige opførsel, så skal du nok heller ikke forsøge,” siger Charlie Munger.

Sørg altid for at bruge lidt mindre, end du tjener, så du har noget at lægge til side (og investere). 

4. Forbliv munter på trods af livets udfordringer

Livet er svært, og det er det i perioder for os alle sammen.

Hvis man møder livet med en forventning om, at det bare vil være nemt og gå, som du har planlagt, så vil du blive frygtelig skuffet.

Hvis du derimod forventer, at du vil støde på huller i vejen og måske et enkelt trafikuheld, så er det nemmere at danse uden om det i stedet for at styre lige ind i det.

“Livet kommer med forfærdelige, frygtelige og uretfærdige slag. Nogle klarer sig igennem det og andre gør ikke.” siger Munger, som råder dig til, at du forsøger at bruge slagene konstruktivt.

“Det er en mulighed for at opføre dig ordentligt og for at lære noget nyt.”

5.  Omring dig med pålidelige mennesker

Jeg har brugt alt for stor en del af mit liv på at spekulere over, hvorfor folk gør som de gør – og om det havde noget med mig at gøre.

Hvorfor hilser min genbo ikke? Hvorfor giver en gammel veninde mig den kolde skulder? Hvorfor er min barrista sur? Hvorfor siger min chef ikke godmorgen? Hvad har jeg gjort? 

Sandheden er, at du ikke har gjort noget. Det har sjældent noget med dig at gøre. Folk gør som de gør, fordi det er sådan, de altid har gjort. Det er deres mønster. Aflæs det og undgå folk med usunde mønstre. 

Hvad er et sund mønster?

Pålidelighed er en grundsøjle. Pålidelighed er, når du kan stole på folk, og når folk gør, som de lover. Det er en forudsigelighed over pålidelige mennesker.  De holder ikke op med at hilse, fordi de har en dårlig dag, og de glemmer ikke at betale dig tilbage. 

Møder du en person som er upålidelig, utroværdig eller på anden måde flakkende, så styr uden om. Sig tak for kage og gå videre til en anden samtale.

Du skal ikke alene omgås pålidelige mennesker – men du skal også være det selv.

Det bringer os til det næste punkt…

6. Gør det, som du skal 

Det er vigtigt, at du gør det, som du sætter dig for at gøre og holder dit ord over for andre mennesker.  

Jeg brugte en god million kroner på at læse journalistik i USA, og noget af det bedste, jeg fik ud af det, var en masse hverdagsråd fra en virkelig god underviser. Hun tog mig (og mange andre) under sin vinge, inviterede mig hjem til middag på Park Avenue og opdragede mig. 

Hun sagde banale ting som “bare gør det”, “svar breve med det samme”, “læs det højt for dig selv”.

Det tog jeg med mig ind i min karriere, hvor jeg kunne høre hendes stemme i mit hoved: “Det skal bare gøres” eller “den klarer jeg bare.”

Jeg var overbevist om, at et af mine største aktiver som journalist var min driftssikkerhed – trygheden mine overordnede kunne have ved, at jeg nok skulle fuldføre en opgave.

Det ser nemlig ret fjollet ud, hvis der er en tom side i en avis.

Det samme gælder selvfølgelig også i alle mulige andre brancher og alle mulige andre forhold i livet.

“Hvis du er upålidelig, er det ligegyldigt hvor mange andre dyder, som du har. Du vil efterlade et krater efter sig. At gøre det, som du trofast har lovet at gøre, bør være en automatisk del af din adfærd,” siger Charlie Munger.

Hørt. 

7. Læs, læs og lær 

“Jeg ser konstant, at folk der løfter sig i livet, ikke er de smarteste eller de flittigste, men de er læringsmaskiner. De går i seng en lille smule klogere, end da de stod op,” siger Charlie Munger.

Du skal hele tiden udvikle dig – både på hverdagsmåden og på den boglige måde.

Du skal reflektere og lære af dine egne fejl. Undgå at lave de samme fejl flere gange.

Du skal også uddanne dig og suge til dig af al den visdom, som der findes i universet. Bliv så uddannet og belæst, som du overhovedet kan. 

Charlie Munger er kendt for, at han læser omkring en bog i døgnet. Han har det med t læse i alle mulige besynderlige situation, som når han spadserer en tur.

Selvfølgelig gør han det. Det er det, som har gjort ham til den han er.

Som han siger:

“Du kommer ikke langt i livet, baseret på det, som du allerede ved.”  

Du kan lære noget i dag ved at læse min e-bog Bliv Fri. Den er en god introduktion til value investering.