I begyndelsen af vores rejse mod velstand og frihed, kan vi have brug for at booste vores indtægter.

Når vi investerer er der tre ingredienser, som skaber velstand: Det investerede beløb, afkastet og tiden.

Tiden er en begrænset resource, så den kan vi ikke gøre så meget ved. Afkastet lærer du at øge her på bloggen. Men selvom afkastet er højt, kan det gå langsomt, hvis din investerede sum er lav.

Derfor kan det give god mening at fokusere på at øge indtægterne i en periode. Jo mere du investerer, jo hurtigere vil du komme i mål.

Du har nok allerede et dagjob. To fuldtidsstillinger er nok at presse dagligdagen.

Hvad gør du så? Du har brug for en passiv indkomst.   

Passiv indkomst – hvad er det egentlig?

Hvad er passive indkomster? Det er en indtægt, hvor du ikke behøver at lægge det store arbejde i.

Helt fri for en indsats fra din side kan de passive indkomster dog aldrig blive. Det er som at anlægge en have. Du skal grave et hul og plante et træ, før du kan forvente at få æbler. Men æbletræet passer sig selv, når du først har planet det. Ingen grund til at stå og stirre på det. 

Her er 10 ideer til passive indkomster.

1. Bøger

For 90 år siden udgav min morfar sin første bog. Han er siden da død, og det er min mor også. I dag får jeg løbende penge på kontoen fra både bogsalg og rettigheder. Det er ofte små beløb, men jeg synes alligevel, at det er lidt fascinerende, at der stadig kommer indtægter fra en bog, der først blev udgivet for 90 år siden. 

Hvilken bog er det? Det er Hans Kirks bog Fiskerne, som udkom i 1928. Skoler og gymnasier er vilde med at købe og kopiere hans bøger, og det holder løbende gang i indtægterne.

Bøger er et klassisk eksempel på en passiv indkomst. Du skal selvfølgelig skrive bogen, men når den først er udgivet, er der ikke mere arbejde i den. Pengene kan blive ved med at komme ind. Både i form af salg, men også i form af bibliotekspenge og rettigheder.

2. Udlejningsejendom    

Du kan købe en ejendom med det formål, at det skal udlejes og give dig en indtægt. 

Måske kan det virke lidt uoverskueligt at skulle købe en hel lejlighed eller et helt hus. Jeg er selv meget bevidst om, at ejendomspriserne er skyhøje, godt hjulpet på vej af de lave renter. Ligesom der er bobler på aktiemarkedet, kan der være bobler på boligmarkedet. 

Men der er en mellemvej. Hvorfor ikke bruge den bolig, som du allerede har, til at få en ekstra indtægt? F.eks. ved at leje din bolig ud, når du alligevel tager på ferie gennem en side som www.Airbnb.com? Jeg fik sidste år finansieret hele familiens vinterferie ved at leje boligen ud, imens jeg var væk.

3. Peer-to-peer lån  

Du kan låne penge direkte til andre uden om banksystemet. Det hedder peer-to-peer lending eller crowd lending og foregår gennem forskellige platforme. En af dem er mintos.com. 

Du skal dog være opmærksom på, at der kan være en risiko for, at betaleren går konkurs og ikke kan betale tilbage. Den risiko er der altid, når man låner penge ud.

Jeg låner ikke selv penge ud via de her platforme, da jeg kan få et højere afkast i aktier. Men det er en mulighed, og mange er glade for det.  

4. Meningsmålinger   

Hvis du er typen, der alligevel sidder og falder sammem på sofaen om aftenen, kan du overveje at udfylde spørgeskemaer. Det kan du nemlig modtage en betaling for. 

Man kan så diskutere, hvor passivt det egentlig er. Hvis du ligger ned på sofaen og ser Netflix imens, ville jeg stadig kalde det passivt.

Du kan forvente omkring 1. kr. i minutten for dit arbejde. En af siderne er www.Mobrog.com. For mig er beløbet for småt, men måske tidligere i mit liv, ville det have givet mening. Måske da jeg var studerende. 

5. Sælg dine billeder 

Er du god til at tage billeder, kan du uploade dine billeder til de stock photo sider som f.eks. www.istockphoto.com, 

6. Saml point 

Nogle kreditkort og betalingskort giver dig mulighed for at indsamle point, som du senere hen kan bruge.

Da jeg rejste meget med mit arbejde, sørgede jeg for at have et betalingskort, der var hæftet op på SAS eurobonus. Hver gang jeg betalte, optjente jeg point. Det gjorde jeg i øvrigt også, når jeg rejste med de flyselskaber, der var i ordningen. Jeg fik flere gratis flyrejser på den konto, bl.a. en tur til Nice.  

7. Drop shipping

Har du prøvet at købe en vare fra et dansk eller engelsk site og blive overrasket, når du skal hente pakken, over, at det er sendt fra Kina? Så er du stødt på drop shipping.

Drop shipping er en online forretning, hvor du ikke har et varelager eller har noget med forsendelsen at gøre. Du har en hjemmeside og kører reklamer for produkter. f.eks. på Facebook. Når ordren kommer ind, sender du den videre i systemet. 

8. Sæt brugte ting til salg  

Du har sikkert rigtig mange ting, som du ikke længere bruger. Hvorfor ikke sætte dem til salg? Jeg gør det i perioder, hvor mit liv går ind i en ny fase.

Slut med babyer? Sæt alt baby udstyret til salg. Meget af babyudstyret er ret dyrt og har en høj gensalgs-værdi.

Måske kan det virke uoverskueligt at sælge det hele. Hvor skal du begynde? Her bruger jeg princippet om, at mange små handlinger kan skabe store resultater. 

Bare sæt en ting til salg om dagen. Så bliver det til 365 ting på et år. Får du igennemsnit 100 kr. per ting, bliver det til 36.500 kr. på et år. Det er alligevel penge, ikk?

Er det passivt? Måske ikke. Men det er nemme penge.  

9. Start en blog      

De fleste misforstår helt, hvad man tjener penge på som blogger. De tror, at man skal have banner-annoncer i toppen og leve af det.

Lad mig gøre det kort: du tjener ikke penge på selve hjemmesiden. Du tjener penge på relaterede produkter.

Der gik ikke mange dage fra jeg først havde lanceret min blog til at telefonen begyndte at ringe. Jeg fik alle mulige blandede tilbud, og jeg takkede nej til mange af dem. Nogle ville have mig til at sælge helseolie, andre til at reklamere for en familiebil, andre til at skrive noget freelance for dem.

Men der kom også nogle gode tilbud ind. F.eks. har jeg holdt to foredrag i en fagforening til 13.000 kr.

Hvad ville du kunne sælge, hvis du skulle lancere en blog? Du kan kombinere en blog med både service som coaching, foredrag og kurser eller med fysiske produkter. 

10. Invester i aktier

Aktier er helt klart min favorit. Det er intet, der overgår aktier. Det er ikke ualmindeligt for mig, at få 50-60 pct. i afkast på få måneder. Derfor gider jeg ikke bruge 1 kr. i timen på en spørgeundersøgelse eller få 8 pct. på risikable peer-to-peer lån. 

Aktier er genialt. Hvis du tænker over det et øjeblik: Når du køber aktier i et selskab, bliver du medejer af selskabet. Du får alle fordelene ved at være ejer. Du får gevinsten i form af udbytte og kursgevinst. Men du behøver ikke at troppe op på virksomheden. Du skal intet gøre. Der er allerede en daglig ledelse og en bestyrelse, som tager sig af alt arbejdet.

Måske har du hørt, at det er risikabelt at investere i aktier? Ikke hvis du ved, hvad du gør. Mange folk handler aktier i blinde. De køber uden at vide, hvad de skal lede efter. De hører måske noget og så køber de aktier ud fra et tip. Eller de kigger lidt på en aktiekurs og tænker: “den stiger, den må være god”. Eller måske kigger de på aktiekursen og tænker: “den falder, den må være på udslag.” Det er som at få en blind til at læse en bog. Det giver ingen mening at investere i et selskab uden at sætte sig ind i, hvad virksomheden laver, og hvad selskabet egentligt er værd. 

Hvad er det så, du skal gøre? Du skal åbne regnskabet og undersøge selskabet. Du skal regne på, hvor meget et selskab er værd, og så skal du købe aktierne, når selskabet er på udsalg på aktiemarkedet. Aktier kører op og ned, nogle gange på dagligt plan. Det kan du udnytte til din fordel. Køb billigt, sælg dyrt. Og få en masse dejlige udbytter i venteperioden. 

Metoden kan du læse meget mere om metoden i min e-bog BLIV FRI. Download den her