Vi har alle sammen prøvet at lave fejl på aktiemarkedet – fejl er en naturlig del af en læringsproces. 

Men det betyder ikke, at du bare skal trække på skulderen over dine fejl og begå dem igen.

Du skal kigge på dem, og du skal lære af dem.

Hvad er de typiske fejl, som private investorer på aktiemarkedet begår?

Aktiemarkedet er en skole for livet

Du bliver aldrig færdiguddannet som aktieinvestor. Aktiemarkedet er en stor legeplads, hvor du kan blive ved med at lære noget nyt og forbedre dig som investor.

De typiske fejl mange begår kan dog undgås allerede fra starten – hvis du informerer dig. 

De typiske fejl er:

  • at investere uden at researche
  • sælge aktierne for tidligt og dermed gå glip af en større gevinst
  • eller at sælge i panik med tab
  • Den største fejltagelse, som vi alle frygter, er, at investere i noget, som er for nedadgående eller helt går konkurs.

Hvordan undgår du at lave fejl?

Her kommer fem konkrete skridt, som du kan tage:

1. Lær og læs

De bedste investorer lærer hele tiden og følger med.

Warren Buffett læser mere end 5 timer om dagen. Han siger, at viden akkumuleres, ligesom penge gør. Det nye, som du lærer, bygger du oven på noget andet, som du allerede har lært, og med tiden får du en eksponentiel læringskurve.

Hvad skal du læse og lære?

Du skal sørge for at holde dig opdateret på de store nyheder i samfundet og på erhvervsnyhederne. 

Du skal læse aviser, lytte til investeringspodcast, læse blogindlæg som denne og læse investeringsbøger. Hver morgen tjekker jeg bl.a. Wall Street Journal og New York Times. For danske nyheder kan du f.eks. vælge at læse Børsen

Hvis du vil være god til at investere i selskaber på aktiemarkedet, skal du også vænne dig til at åbne og læse regnskaber. 

2. Research din virksomhed og bruge en tjekliste

Hvis du investerer tilfældigt – måske fordi nogle nævner selskabet – så vil du lave flere fejlinvesteringer, end hvis du sætter dig ind i selskabet, før du investerer. 

Du skal kigge i regnskabet, og du skal undersøge produktet for at være sikker på, at du forstår, hvad der foregår i selskabet.

Den bedste måde at sikre dig på, at du får besvaret de vigtigste spørgsmål om selskabet og dets service og produkter, før du investerer, er ved at følge en tjekliste.

Din tjekliste skal gerne ændre sig med tiden i takt med, at du får mere erfaring på aktiemarkedet og opdager dine svage sider.

Du kan låne min tjekliste her.

3. Diskuter dine investeringer med en god partner

Hvert år holder Warren Buffet en auktion, hvor man kan vinde en frokost med ham og hans partner Charlie Munger.

Guy Spier og Monish Pabrai vandt auktionen i 2008 for 650.000 USD. Et af de bedste råd de fik dengang var netop dette: at have en partner at spille sine ideer op imod.

Warren Buffett har længe spillet bold op imod Charlie Munger, før han har investeret i et selskab. Guy Spier og Monish Pabrai spiller ideer op mod hinanden. 

Har du en person, som du diskuterer investeringsideer med? En person som kan få dig til at se andre sider af en virksomhed, end dem som du har forelsket dig i? En person som kan udfordre dig intellektuelt?

Det behøver ikke at være en enkelt person – det kan godt være flere. Hvis du har en gruppe af ligesindede at dele dine ideer med er dette guld værd.

På mit strukturerede investeringsforløb Value Investor Akademiet diskutere vi sammen forskellige cases, som medlemmerne udvælger.

Her kan du fremlægge en case og få kritiske spørgsmål fra flere på en gang – måske finder du din fremtidige investeringspartner der?

4. Vend din beslutning i retssagen 

Du skal – som i en retssal – høre begge sider af sagen, når du analyserer en virksomhed.

Det betyder, at du skal agere forsvarer og anklager på samme virksomhed.

Først går du selskabet igennem rimeligt neutralt for at undersøge, om du ville investere i den. Hvis du kommer frem til et ja, skal du hive anklageren frem. 

Nu skal du lede efter alle de grunde, du kan tænke på for, hvorfor det ikke er en god investering. Derefter skal du finde på modargumenter til de negative anklager.

Hvis du har brug for inspiration til modargumenterne, kan du google og finde dem, der shorter virksomheden og se, om du har argumenteret for deres case. 

5. Få undervisning om aktiemarkedet

Når vi skal lære at køre bil, tager vi køretimer. Når vi skal lære at sejle, går vi på sejlerskole og binder knuder i et væk.

Når du skal investere på aktiemarkedet, er det en også en formidabel ide at få undervisning som ruster dig, så du laver færre fejl og hurtigere bliver klar på at tjene penge.

Hvis du virkelig vil løfte dig til et nyt niveau, er det en god ide at følge et struktureret undervisningsforløb om aktiemarkedet – og måske endda få dig en coach.

Den største fejl af alle

Nu har vi talt bommerter, som du begår, når du investerer. Men der er en fejl meget mere alvorlig end dem… og det er ikke at kaste dig ud i aktiemarkedet overhovedet. 

Hvis du ikke kommer i gang med at investere i vidunderlige selskaber på aktiemarkedet, går du ikke alene glip af de muligheder, som kunne havde opstået, hvis du var kommet i gang.

Du går også glip af al læringen.

Når du begår fejl som investor ved at investere i noget, som du fortryder, lærer du i det mindste noget af det.

Du lærer intet af ikke at gå i gang.

I min e-bog Bliv Fri kan du lære meget mere om at opbygge en formue i form af en aktiebeholdning. Du kan downloade den her.