Rigtig mange tror, at en stop loss ordre er en sikring mod at tabe mange penge, og de overser, hvor meget en stop loss ordre kan skade deres økonomiske fremtid.
Her er fem grunde til, at du skal undgå den slags automatiske ordrer, især hvis du anser dig selv for at være en value investor – hvilket betyder, at du gerne vil købe aktier billigt og eventuelt sælge dem dyrt.
Hvad er en stop loss ordre?
Det kommer vil til. Først lige en tur rundt om bloggen for nybegynderen. Hvad er en stop loss ordre?
Stop loss er en automatisk ordre, som du sætter ind i din handelsplatform for at sælge en bestemt aktie, hvis den falder til et bestemt niveau.
Du kan sætte det til en bestemt aktiekurs. Eller du kan sætte det til til at blive aktiveret, hvis en aktie falder med f.eks. fem procent. Du kan kan læse mere om stop loss ordrer på Investopedia her.
Folk bruger det for at sikre sig selv mod at tabe penge. I teorien lyder det vel fornuftigt, at du sætter en automatisk salgsordre ind, så du ikke kan tabe mere end f.eks. 3 pct. på en aktie. Men her er hvorfor det er en rigtig dårlig ide:
1. Du kan blive “stoppet ud” med et kæmpe tab
For det første kan du blive stoppet ud langt lavere, end du planlægger.
En aktie kan sagtens falder 20 procent på en dag, og det kan gå rigtigt hurtigt.
Hvis du for eksempel har sat din automatiske salgsordre til at gå igennem ved et fald på f.eks. 3 pct., kan du risikere, at du faktisk får solgt efter et fald på 20 pct., hvis faldet går meget hurtigt. Det var jo ikke lige det, som du havde forestillet dig, vel?
Nogle handelsplatforme gør det muligt at sætte mere komplicerede stop loss ordrer op, som sætter et interval, så ordren lyder i menneskesprog noget i stil med “sælg hvis den falder til kurs 60, men ikke hvis den falder under kurs 58. Men det vil være de færreste privatinvestorer, der får sat det op eller har mulighed for at sætte det sådan op, fordi få platforme giver den mulighed.
2. En stop loss ordre går imod value investor-tanken
Du burde sætte det omvendte op: automatiske købsordre.
Når et sundt selskab med en god fremtid falder i værdi, skal du købe aktier i det – ikke sælge dine aktier.
Det er en af grundene til, at jeg ikke anbefaler, at du bruger stop loss ordre til automatisk at sælge dine aktier, når de falder i værdi.
Når et vidunderligt selskab, som jeg har aktier i, falder på børsen, så køber jeg mere. Jeg sælger ikke – medmindre den historie, som jeg har bygget op omkring selskabet er forsvundet over natten. Det er den sjældent – jeg har endnu ikke set det ske for et af de selskaber, som jeg har lavet en grundig analyse på.
Stop loss ordre giver mest mening for investorer, der er momentum investorer. Momentum investorer investerer i de ting, som er steget meget i værdi på det seneste i en forventning om, at de vil blive ved med at stige. Momentum investorer er ligesom surfere, der venter på den næste store bølge for at ligge på brættet og ride på den kraft, der er i bølgen. De har bestemt ikke tænkt sig at følge bølgen ud i havet.
Et godt eksempel på momentum investorer er dem, der købte aktier i Novo Nordisk da den allerede var tæt på 1.000 kr. pr. aktie. Eller Nvidia – uden at åbne regnskabet.
Det er en farlig strategi at surfe på en bølge og hoppe af pr. automatik. Og det er måske endda endnu farligere at gøre for momentum investorer end for value investorer, fordi momentum folk ofte går efter vækstaktier med hype i. De er oftest ekstremt højt værdisat og i bobleterritoriet. Som man siger: Højt at flyve, langt at falde.
3. Du er ikke klog nok til at regne bunden ud
Selvom du er blevet skrap som value investor til at tage en virksomhed igennem en tjekliste og regne på, hvad den egentligt er værdi, så skal du ikke regne med, at du lige præcis køber aktier på bunden. Ikke engang Warren Buffett kan time bunden.
Faktisk kan du være næsten helt sikker på, at aktien nok skal falde lidt mere. Sådan virker tyngdeloven nemlig inden for investering: Når du har købt en aktie, så falder den helt sikkert lidt mere.Det er lidt som paraply-loven. Hvis du glemmer paraplyen, så regner det helt sikkert.
Men skidt pyt med det. Hvis du har foretaget en grundig analyse, så kan du være ret sikker på, at den på et tidspunkt nok skal rette sig igen.
Men hvis du nu bruger en automatisk salgsordre, så bliver du måske “stoppet ud” der og kommer kun til at tabe penge. Du kommer ikke til at være med, når aktien stiger igen. Det ville jo være ærgerligt.
4. Du bliver slave af mr. Market
Markedet kan reagere meget følelsesmæssigt og vanvittigt.
Value investorernes bibel kalder markedet for maniodepressivt. Her refererer jeg til Benjamin Graham, value investorernes store forfader og forfatter til bogen The Intelligent Investor.
Du skal gøre Mr. Market til din tjener, ikke din herre, siger Ben Graham.
Du skal udnytte markedets op og nedture til sin fordel.
Markedet er volatilt. Aktierne kører op og ned, og ikke altid på en måde, som er logisk. Det skal du naturligvis benytte dig af, så du køber aktier billigt og sælger dem dyrt.
Som investor skal du forsøge at regne ud, hvornår markedet tager fejl og sætter et selskab på udsalg. Det kræver, at du bruger din fornuft og kigger på tal og data i selskabet – og ikke kun på aktiekursen.
Sætter du en stop loss ordre op, betyder det, at du bare lader markedet diktere, hvad du skal gøre. Du bliver med andre ord slave af markedet, og Mr. Market bliver din herre.
5. Du går glip af potentielle vindere
Det er helt normalt at en aktie falder lidt tilbage i løbet af et år. Ofte ser vi, at en aktie falder lidt tilbage, før den tager et nyt sprint.
Hvert selskab har sin egen psykologi. Nogle selskaber reagerer meget nervøst op til en lancering eller et regnskab. F.eks. har Apple aktier haft det med at falde op til et regnskab eller en lancering på spekulationer om, at den nyeste iPhone (eller hvad det nu er) er et flop. Når tallene eller produktet så kommer og overasker positivt, flyver aktien igen afsted.
Hvis jeg havde haft en automatisk salgsordre på mine Apple aktier, som jeg har holdt i mange år, havdejeg aldrig fået femdoblet min investering.
At investere med stop loss ordrer er lidt som at forsøge at løbe med en gå-sele på. Du kommer ikke til at blive den hurtigste sprinter i byen.
Hvad mener jeg med det?
Stop loss fungerer sådan, at du automatisk sælger et niveau under den nuværende aktiekurs, f.eks. 5 pct. under. Men de fleste aktier vil på et eller andet tidspunkt falde 10-20 pct. på en almindelig korrektion.
Dermed kan du komme til at sælge aktier, som faktisk er sunde, og som har meget vækst i sig. De kunne blive sprinterne i din portefølje, men du fælder dem, blot fordi de laver en naturlig aktiebevægelse. Sprinterne vil nemlig ofte være dem, der er en smule mere volatile.
Husk at downloade min tjekliste med 12 spørgsmål, som du bør stille, før du køber aktier i en virksomhed. Spørgsmål som kan hjælpe dig til at afklare, om du spekulerer eller investerer. Spørgsmål som kan hjælpe dig med at afklare om virksomheden er en sund og god langsigtet investering. Du kan downloade tjeklisten her.