”Arbejde adler,” hvisker den ene. ”Arbejde overvinder alt,” siger den anden.

Jeg kan næsten høre mine bedsteforældre rasle i graven og svinge om sig med gamle ordsprog, som hylder arbejde.

Hvad ville de sige til, at jeg skriver en blog om, hvordan man bliver økonomisk uafhængig, så man ikke behøver at have et lønarbejde?

De ville blive forargede. Det går stik imod deres værdier.

Men de levede også i en helt anden tid. Alting har forandret sig.

Jobsikkerheden er lavere i dag

Vi kommer fra den gamle verden, hvor der var højere grad af jobsikkerhed. Vores forældre og bedsteforældres generation blev årtier i det samme job. Skiftede de arbejdsplads, så blev de i den samme funktion blot et nyt sted.

I dag skal vi leve med ord som ”disruption” og leve med usikkerheden, når et produkt, en branche eller en hel industri bliver overflødiggjort og forældet, fordi der kommer fornyelse ind fra højre. Det betyder, at du i højere grad skal kunne omstille dig. Ikke bare fra en arbejdsplads til en anden, men også fra en branche eller jobfunktion til en helt anden. Det betyder, at du kan få ”huller” i livet, hvor du har brug for at bruge tid på at lære noget nyt, så du kan leve af noget nyt. Det kan godt tage lidt tid.

Risikospredning

Man taler om, at det er risikabelt at investere eller risikabelt at blive iværksætter. Men det er i høj grad også risikabelt at være lønmodtager og være afhængig af det. Du er afhængig af en indkomst, og den kan forsvinde fra den ene dag til den anden. Når du investerer, så spreder du faktisk din risiko, så du ikke længere kun er afhængig af lønindkomsten.

Når du er iværksætter, så har du forhåbentligt flere kunder. Når du er lønmodtager har du derimod kun en stor kunde. Det er risikabelt.

Jeg vil opfordre dig til at se dig selv som en slags iværksætter, som nogle gange vælger et lønmodtagerarbejde. Se dig selv som din egen forretning, som nogle gange tager en stor risiko ved at dedikere dig til en stor kunde, som kan fyre dig. Vælger du at være lønmodtager, skal du derfor sørge for at have gang i andre ting ved siden af. Investeringer og gerne små iværksætterprojekter, så du har noget at falde tilbage på.

Velfærdsstaten skrumper

Det er ikke mange år siden, at folk kunne læne sig tilbage og stole på, at de kunne gå på dagpenge i evigheder. Når vi møder dem, der taler om, hvordan de opdrog deres børn, mens de modtog dagpenge år ind og år ud, så måber vi i dag. I dag kan du få dagpenge i maksimalt to år ad gangen.

Dertil kommer, at der hele tiden kommer nye regler. I år blev der indført et opholdskrav til dagpengene, som betyder, at man som hovedregel kun har ret til dagpenge, hvis man i syv ud af de seneste otte år har opholdt sig i Danmark. Det gælder også bagudrettet. Med andre ord: hvis du har arbejdet et par år i udlandet, så ryger din ret til dagpengene. Så selvom du troligt har betalt til forsikringsordningen, så bliver det, du var lovet, mens du betalte, taget væk fra dig.

Måske rammer lige den stramning ikke dig, fordi du har boet i Danmark de sidste år. Den rammer heller ikke mig. Men den giver mig en nagende følelse af, at jeg ikke kan regne med det, og derfor må skabe mit eget sikkerhedsnet.

Pensionen skrumper

Og hvad med pensionen? Jeg håber ikke, at du regner med at leve af folkepensionen? Har du tjekket, hvor meget man får udbetalt for nyligt? Du får lige omkring 13.000 kr. før skat (2019 sats). Husk nu, at det er før skat. Den er indtægtsbestemt, så har du anden indkomst f.eks. fra en anden pensionsordning, så bliver der skruet ned for beløbet.

Aldersgrænsen for at modtage folkepension er nyligt hævet fra 65 til 68 år. Hvordan den vil se ud i fremtiden, må man bruge en spåkone for at finde ud af, for det kommer til at afhænge af de politiske vinde.

Men tendensen er helt klar: Velfærdsstaten skrumper. Det gælder både pensionen og støtte til arbejdsløse. Der bliver hele tiden skåret lidt af her og der. Du kan ikke stole på, at systemet griber dig, når du har brug for det i fremtiden. Hverken som arbejdsløs eller som pensionist. Derfor skal du bygge dit eget sikkerhedsnet ved at blive økonomisk uafhængig.

Det betyder jo ikke nødvendigvis, at du aldrig mere skal arbejde. Det betyder ikke, at du skal se Netflix på sofaen resten af livet, mens din bedstemor spøger om dig med de gamle ordsprog om, at “arbejde adler” eller “arbejde gør fri”.

Økonomisk uafhængighed betyder, at du har trygheden i at vide, at du er okay, uanset hvad der sker.

Økonomisk uafhængighed betyder også, at du har friheden til at beskæftige dig med det, som giver mest mening for dig.

Jeg har brugt de seneste år på at lære alt om penge og på at finde den hurtigste vej til økonomisk uafhængighed. Den hurtigste vej til friheden er at kopiere rigmanden Warren Buffetts metode til at investere, da det giver et højt afkast.

Har du ikke læst bogen Bliv Fri, som beskriver, hvordan du gør, så kan du downloade den her.