Hvilke børsnoterede selskaber har Warren Buffett egentlig aktier i?
Det er et godt spørgsmål, for hvem vil ikke gerne kopiere Warren Buffett og købe de aktier, som han køber?
Den gode nyhed er, at alle og enhver kan slå hans portefølje op på hjemmesider, som registrerer institutionelle investorers køb og salg af aktier. Hvordan du slår det op, kan du læse mere om i bunden.
Den dårlige nyhed er, at du ikke længere kan gå ud fra, at Warren Buffett står bag alle investeringerne, som hans selskab Berkshire Hathaway foretager sig
Han har nemlig ansat to mulige efterfølgere, som til dagligt går under deres fornavne “Ted og Tod”.
De har hver et tocifret milliardbeløb at investere for – hvilket dog er småpenge i Warren Buffetts kæmpe pengetank (han har næsten 150 mia. dollar, der venter på at blive investeret).
Ted og Tod har en anden investeringsstil end Warren Buffett. Hvor Warren Buffett hovedsageligt har holdt sig til forbrugsvarer og finansielle virksomheder, kaster de to lærlinge sig over sektorer, som Warren Buffett hidtil har undgået, såsom medicinalselskaber og fintech.
Buffetts selskab Berkshire Hathaway har pt. aktier i 49 børsnoterede selskaber, men langt de fleste af positionerne er små investeringer, som formentlig er foretaget af Ted Weschler og Tod Combs.
For at rense listen for deres “småtterier” inkluderer den her liste kun de syv største, da det er rimeligt at antage, at de er Warren Buffetts egne investeringer.
Han har det nemlig med at være passiv i ret lang tid og slå stort til, når han endelig beslutter sig for at agere.
1. Apple
Warren Buffett har købt aktier i Apple siden 2016, og aktien er i den periode tredoblet.
I skrivende stund har han næsten en mia. aktier i Apple, som ligger til 117 dollar pr. aktie. Det vil sige, at værdien er over 100 mia. dollar for hans position i Apple.
Det er virkelig mange penge – og posten udgør da også 47 pct. af den samlede værdi af porteføljen af børsnoterede selskaber.
Det ser ud til, at han i perioden har købt Apple ud fra owner earnings beregningen. Den kan du lære mere om i min e-bog Bliv Fri.
2. Bank of America
Bank of America er en interessant post. Mens han det seneste år sælger ud af stort set alle andre finansielle selskaber og banker, køber han fortsat op i Bank of America.
Det tyder på, at Bank of America er den bank, som han sætter sine penge på for fremtiden. Han har over en mia. aktier i dem, og de udgør 9 pct. af hans børsnoterede portefølje.
3. Coca-Cola
Coca-cola er en gammel investering helt tilbage fra 1980’erne, da aktien dykkede på grund af deres fejltrin med at introducere New Coke, som floppede.
Dengang var Coca-Cola en af de største investeringer, han nogensinde havde foretaget sig. Ved udgangen af 1989 havde han købt næsten 24 mio. aktier til en værdi af 1,8 mia. dollar.
Berkshire Hathaways book value var dengang lige under 5 mia. dollar – det siger lidt om, hvor gigantisk et sats Coca-Cola var for ham. De udgjorde over 20 pct. af hans aktiver.
Tør du satse 20 pct. af din formue på et enkelt selskab? Warren Buffett er en ekstrem modig investor.
Det er netop evnen til at være tålmodig og satse stort på få men sikre væddemål, som gør ham til så legendarisk en investor.
Aktien er siden da steget næsten 2.000 pct. I dag udgør Coca-Cola næsten 9 pct. af porteføljen af de børsnoterede selskaber.
4. American Express
Warren Buffett investerede første gang i American Express i 1964, da aktien var tævet helt i gulvet på grund af en skandale med en olieimportør, som tog lån på baggrund af nogle tønder med vand pyntet med salat-olie på toppen.
Da skandalen blev afsløret, fik det både olie-futures og finansielle aktier generelt til at crashe.
Aktier i American Express faldt med 50 pct., og Warren Buffett øjnede et godt køb. Han har siden da købt mere over flere omgange.
American Express udgør i dag næsten 7 pct. af hans portefølje af børsnoterede selskaber.
5. Kraft-Heinz
Warren Buffett har udtrykt tilfredshed med Heinz-delen af fusionen mellem de to fødevaregiganter, men han har også indrømmet, at han synes, han har betalt for meget for kraft-delen – og at han ville have solgt det fra, hvis han kunne.
Indtil videre hænger han i.
Kraft Heinz udgør 4,2 pct. af porteføljen af børsnoterede selskaber.
6. Moody’s
Moody’s er et selskab, som han fik tildelt aktier i, da det blev udskilt af et tidligere selskab, han ejede (Dun & Bradstreet).
Efter finanskrisen fik Moody’s offentlig kritik for at have givet for høje ratings til de udskældte subprime-lån. Han har altså stadig aktier i Moody’s, selvom han solgte en smule fra efter finanskrisen.
De udgør i dag 3 pct. af den børsnoterede del af porteføljen.
7. U.S. Bancorp
Warren Buffett har haft aktier i U.S. Bancorp-aktier i lang tid – også før og under finanskrisen.
Efter corona-dyppet i marts, er han dog begyndt at sælge ud af dem.
I 2020 har han solgt ud af mange finansielle selskaber. Han er bl.a. gået helt ud af Goldman Sachs og har skruet ned for Wells Fargo og Bank of New York Mellon.
U.S. Bancorp udgør i dag 2 pct. af den børsnoterede del af porteføljen.
Alt det andet
Udover de andre børsnoterede selskaber (der er 49 i alt), har Berkshire Hathaway også en række selskaber, som de ejer 100 pct.
Det er bl.a. selskaber som batteriproducenten Duracell, forsikringsselskabet Geico, løbeskos producenten Brooks, chokoladefabrikken See’s Candy og mejeriet Dairy Queen. Du kan se en liste over datterselskaberne på Berkshires hjemmeside. Der er i alt 63 datterselskaber.
Sådan slår du op
Warren Buffett skal hvert kvartal indrapportere sin aktieportefølje til det amerikanske finanstilsyn Securities and Exchange Commission.
Du kan slå det op på SEC’s hjemmeside sec.gov. Den viser dog kun, hvad han p.t. har aktier i. Den viser ikke, hvad han sælger eller køber. Vil du se forskellen, skal du selv sammenligne med det tidligere kvartal. Husk du skal søge på selskabets navn – dvs Berkshire Hathaway – ikke på Warren Buffett.
Der findes heldigvis andre websites, som lever af at gøre det mere overskueligt, og som viser udviklingen fra kvartal til kvartal. Det er sider som Gurufocus.com, Dataroma.com og Whalewisdom.com. Her kan du godt søge på investorens navn – ikke kun virksomhedens.
Der kan dog være forsinkelse på, hvad de kommercielle sider viser – især hvis du bruger gratis versionen.
Hvis du vil have det mest opdaterede indhold, skal du tilbage til sec.gov. Det kan under alle omstændigheder godt betale sig at gå tilbage til SEC.gov og bekræfte den data, du får fra de andre sider.
Vil du lære om at investere, kan du downloade min investeringsbog BLIV FRI. Du kan downloade bogen her.