Når du taber penge i livet eller på aktiemarkedet, så tager det tid at tjene det tabte tilbage igen, og din fremtidige velstand vil lide under det. Man kan sige, at det sender dig tilbage til start i livets Ludo.
Det er en af grundene til, at rigmanden Warren Buffett siger: “Den første investeringsregel er ikke at tabe penge. Den anden er at huske den første regel.”
Derfor handler dette blogindlæg om at undgå nogle af de typiske fejl mange begår, når de sætter deres privatøkonomi sammen.
Den første fejl er at investere for lånte penge
Nej. Nej, nej og nej. Du skal aldrig investere penge, som du ikke har råd til at miste. Det skaber utryghed og gør dig til en dårlig investor, når markedet tager sig en tur på rutsjebanen. Warren Buffett er blevet en af verdens rigeste mænd på at investere – men helt uden at bruge det, som i investorsprog hedder gearing, og som er et fint ord for at investere for lånte penge. Det er ganske enkelt. Du skal bare lade være med at investere for lånte penge.
Den anden fejl er at investere, før du har fået betalt dyr gæld af
Måske er det ikke direkte lånte penge du investerer, men tjek alligevel din økonomi for, hvad du har af gæld. Du skal have høj gæld væk, før du overhovedet begynder at investere. Hvad er høj gæld? Det er typisk forbrugsgæld. Spørg dig selv: er du sikker på, at du kan lave et afkast, som er højere, end renten på den gæld, du går af betaler af på? Hvis afkastet ikke er højere end renten på gælden, så kører du faktisk en underskudsforretning.
Den tredje fejl er ikke at have en sikkerhedsopsparing
Jeg kan huske, at jeg engang hørte en ven beklage sig over, at han blev nødt til at sælge nogle aktier på et uheldigt tidspunkt, fordi han mistede sin indkomst. Det var et rigtigt uheldigt tidspunkt at sælge på, fordi han blev nødt til at sælge med et tab. Han var kirurg, og det er siden hen gået ham godt. Han levede egentlig sit liv med en høj indtægt. Men han var fattig på kontanter og likvide midler, og det gik drastisk ud over hans investeringsporteføjle. Hav altid en kontantbeholdning i din sikkerhedsopsparing, som svarer til tre måneders leveomkostninger. Det skal nødigt gå ud over din investeringsportefølje, at der sker noget uforudset i dit liv.
Den fjerde fejl er ikke at have nok forsikringer
Hvornår har du sidst set dine forsikringer igennem? Er du og din familie godt dækket ind, hvis det værste skulle ske? Arbejdsløshed? Skade på huset? Alvorlig sygdom? Vi ved aldrig helt præcist, hvad der rammer os hvornår. Det kan være fristende at skære ned på forsikringer, når man arbejder på at blive økonomisk uafhængig, men det er faktisk før du bliver økonomisk uafhængig, at det er vigtigst at have de store forsikringer på plads. Senere hen, når du er blevet rig og fri, så er de mindre nødvendige.
Den femte fejl er ikke at betale sig selv først
Jeg har sagt det før og kommer til at gentage mig selv mange gange. Du skal sørge for at prioritere din fremtidige frihed. Det betyder, at du skal betale ind på din opsparingskonto, som om det var en vigtig regning, og du skal “betale” den som noget af det første hver måned. Sæt en automatisk overførsel op. Det skal som minimum være 10 pct. af din indkomst, men gerne mere. Jeg satte selv i mange år 50 pct. ind på en konto.
Den sjette fejl er at overforbrug
Pradatasker, dyre sko, store fladskærme, biler og det sidste nye apparat til køkkenet kan ikke gøre dig økonomisk uafhængig. Gør det til en vane at leve for mindre, end du har i indtægter, så kan det ikke gå helt galt. Nogle mennesker føler sig rige, når de ser rige ud. Sjovt nok er det oftest veninden med Pradatasken eller vennen med den nye motorcykel, som er mest fattig på bankbogen. Lad dig ikke narre af det, som skinner.
Den syvende fejl er at vente for længe med at investere
Hvis du nogensinde har sat dig ned med et regneark for at se, hvordan forskellige afkast kan få dine penge til at vokse over tid, så vil du forstå, hvad jeg mener. Det er helt vildt magisk, hvad renters renter eller afkast af afkastet kan gøre, når det får tid til at vokse.
Der er tre ingredienser, som du kan lege med: Beløbet, afkastet og tiden. Afkastet kan du lære at få til at blive højere ved at være lidt disciplineret omkring det og lære at investere som en value investor. Får du et stabilt godt afkast og mikser det med tid, så er det ingredienserne til velstand. Derfor er det bare om at komme i gang…Det betyder selvfølgelig ikke, at du bare skal købe den første og den bedste investering. Du skal altid gøre dit forarbejde.
Lige nu er der intet, der forhindrer dig i at lære at investere, så du snart er klar til at få pengene til at vokse. Har du brug for at tage et kursus i at investere, så anse det for at være en investering i stedet for at være en udgift.
Et godt sted at begynde er bogen Bliv Fri. Den er en god introduktion til value investering.