Når du skal være ejer af en virksomhed, skal du vælge noget, som du vil bære som rygmærke på din lædervest, så du viser det til hele verden, når du en dag drøner rundt på landevejene på din motorcykel.

Når du skal investere, skal du være sikker på, at du kan pege på produktet eller butikken og sige til dine børn  “Se, vi er ejere af det der.”

For når du køber aktier, køber du ikke bare et abstrakt stykke papir. Du bliver de facto medejer af virksomheden. Prøv engang og stop op og smag på ordet.

Ejer.

Kan du høre ansvaret? Det bør være et ansvar, du kan bære med stolthed.

Derfor er mit råd til dig, der skal i gang med at udvælge selskaber, som du vil investere i, at du skal vælge med hjertet først. Det betyder ikke, at du ikke skal bruge hjernen og tænke dig om. Det betyder blot, at du først og fremmest skal vælge noget, som du oprigtigt kan lide.

Det betyder også, at du skal kigge dig omkring og undersøge alt, hvad du kommer i nærheden af, for din næste investering kan være noget, som du allerede i dag er i kontakt med.

Undersøg indholdet i dit klædeskab, i dit køleskab, i dit toiletskab, kig på dine hvidevarer, kig på rengøringsmidlerne, kig på leverandørerne på dit arbejde. Et eller andet sted i det virvar af produkter og selskaber, som du støder på hver dag, finder du måske din næste investering.

Circle of competence

Det er også vigtigt, at du vælger noget, som du forstår.

Du skal forstå selve produktet, og hvordan det fremstilles, men du skal også forstå konkurrencen og potentielle trusler. Der kan sagtens være eksempler på produkter, som du elsker, men som du i bund og grund ikke forstår.

Lad os f.eks. sige, at du er diabetiker og elsker din medicin og medicinalselskabet, som producerer det. Men forstår du, hvordan medicinen bliver produceret, og hvad konkurrenterne har i støbeskeen af lignende medicin? Jeg vil gætte på, at man skal være forsker for at forstå det. Selv hvis man forsker i diabetesmedicin, kan det være svært at have nok viden om, hvilke medicinske fremskridt der sker hos konkurrenterne, da det så vidt muligt bliver holdt hemmeligt. 

Warren Buffett taler om, at du skal investere inden for din “circle of competence”. Han er hurtigt til at smide en investering i bunken af selskaber, der er for svære for ham at forstå. Som han forklarer, så er det som et baseball spil, hvor der kommer uendelige bolde mod personen med baseball-brættet.

Hvis bolden ligger for højt eller for lavt, så lad være med at slå ud efter den. Vent til den næste. 

Cola, chokolade, smykker og mobile homes

Warren Buffett investerer kun i ting, som han forstår.

Han investerer også kun i ting, som han virkelig godt kan lide. 

Når han har købt aktier i et selskab, så flasher han deres produkter, når som helst og hvor som helst. Han er ikke bange for at se fjollet ud i tøj med virksomheders logo på.

Da han investerede i Coca-Cola, droppede han sin elskede Pepsi Coke og begyndte at drikke Coca-Cola ved alle lejligheder.

Når han skal takke nogen, sender han altid See’s Candy chocolade, som er en af hans tidlige investeringer.

Når han skal købe smykker til sin kone, køber han dem fra Borsheims, som han naturligvis også er ejer af. 

Når der er generalforsamling i Berkshire Hathaway er det med udstillinger af mobile homes, smykker, chokolade, møbler og hvad han ellers har købt aktier i. Når han sidder ved podiet til generalforsamlingen, så drikker han Coca-Cola og spiser See’s Candy, så det bliver fanget på kameraet og gengivet på storskærmene. 

Warren Buffett forstår virkelig at vise virksomhederne på sin lædervest. Han bærer sine valg med stolthed. 

Det håber jeg også, at du vil gøre.

…Og alt det med at vælge med hjernen, kan du læse mere om i e-bogen Bliv Fri, som du kan downloade herDer kan du læse om, hvordan man regner på virksomhederne, og hvad man skal kigge efter af faresignaler og sundhedstegn i regnskabet.