Det er den tid på året. Vi skal drikke champagne, hoppe ned fra et møbel og granske vores liv. 

Nogle måler sig om livet og opdager, at de har lagt sig ud. Andre kigger på deres økonomi og opdager, at der er hul i bunden. Nytårsforsæt er egentlig en meget fin tradition. At lave status og sætte nye mål er effektivt, hvis du vil forandre noget til det bedre. 

Vil du arbejde mod at blive økonomisk uafhængig, så har jeg fem gode nytårsfortsæt til dig.

Lov dig selv at forbruge mindre, end du tjener

Gør dette til en leveregel. Du skal altid ligge mindst 10 pct. af din lønindkomst eller indkomster fra investeringer til side til at investere eller geninvestere (eller betale af på gæld). Hvor stort et beløb du vil ligge til side, kommer selvfølgelig an på din livssituation. Læg så meget til side, som du kan. Du vil takke dig selv senere hen. Beslut dig på forhånd for, hvor meget du vil lægge til side af din indtægt. Træk så det beløb fra først på måneden. Sæt det op i din netbank, så det rent automatisk bliver sat ind på en særlig konto, som du kan vælge at kalde “opsparing”, “min økonomiske frihed” eller endnu bedre “fingrene væk”. Det skal være din første prioritet, og derfor skal det trækkes fra først. Det dur ikke, at du forsøger at spare op ud fra, hvad der er tilbage på din konto sidst på måneden. De fleste af os har sjovt nok en evne til at forbruge det, som står på kontoen. 

Se dine faste udgifter igennem

Er der noget, du kan undvære af de faste udgifter, som står og trækker løs på din konto? Abonnementsordninger er en dræber for økonomien. De står med snablen i vores konto uden, at vi helt bemærker det. Kig det hele igennem og regn på det på årsbasis. Hvor meget betaler du hvert år for dit fitness abonnement? For dit livsstilsmagasin? Husk også at se dine forsikringer igennem. Hvis det er noget, som du ikke kan undvære, f.eks. mobilabonnement, så undersøg, om der findes et billigere alternativ. Regn sammen hvor meget du sparer på et år ved at opsige aftaler og ændre aftaler. Forestil dig, at du investerer det beløb og får det tredoblet. Det er motiverende at se beløbet i en større sammenhæng.  

Kategoriser alle dine dankortudgifter

Det kan være nyttigt at gennemgå alle udgifter og kategorisere dem i en app som Spiir. Hvad hører under dagligvarer? Hvad hører under sjov og ballade? Jeg gør det mindst en gang om året, gerne oftere. Du vil opdage nogle steder, hvor du bruger flere penge end du troede. Jeg var selv helt rystet over, hvor mange penge jeg på et år lagde hos Lagkagehuset, og det ændrede helt mine vaner. Du vil også opdage skjulte udgifter. Da jeg sidst gennemgik hver eneste udgift, opdagede jeg to poster, som blev trukket fast på fra mit Dankort, og som jeg ikke kunne huske, jeg havde tilmeldt mig. Det ene var en indkøbsforening, som jeg skulle betale 59 kr. til hver måned, fordi jeg engang havde købt en creme på sitet. Det er nok den dyreste creme, jeg har købt i mit liv. Det var små beløb, der blev trukket hver måned, men det løber sig op i store beløb, når det står og trækker over tid.

Sælg en ting hver dag i en måned

For et års tid siden læste jeg en artikel om, at kvinder brugte for meget tid på at sælge brugt børnetøj, når de i stedet skulle bruge tid på at investere. Flere kvinder spurgte mig, hvad jeg synes. Skulle de holde op med at sælge ting på Reshopper og på Den Blå Avis? Mit svar er: ”vrøvl!”. Du kan både købe og sælge genbrug og handle aktier. Det ene udelukker ikke det andet. Tværtimod styrker du din økonomi. Du har flere penge at investere, hvis du sparer ved at købe genbrug og sælge det igen. Det gælder især, når du har børn. Der er så meget udstyr, som børn bruger i kort tid. Rådet gælder selvfølgelig også dig, som ikke har børn. Kig dig omkring i dit hjem. Er det noget, du ikke længere bruger? Noget der måske bare står i vejen? Jeg giver nogle gange mig selv den udfordring, at jeg skal sætte en ting til salg hver dag i en måned. De penge som kommer ind den vej, sætter jeg på en helt særlig konto, så jeg kan se, hvor meget der er blevet til på et år. Det kan sagtens blive til 10.000 kr. på et år. Og så lige en ting til: Der er mange flere fordele ved genbrug. Det er bedre for miljøet, når vi genbruger. Og sætter du dig en udfordring om at sætte en ting til salg hver dag i en måned, så får du også ryddet op, mens du gennemgår dine ting.

Find en ekstra indkomst i 2019

De fleste mennesker er helt afhængige af deres lønindkomst. Det gør dem sårbare. Man taler meget om, at man skal sprede sin risiko, når man investerer og dermed investere i flere typer virksomheder. Men de færreste ser på at sprede risikoen, når det gælder deres livsindkomst. Lønindkomst er blot en type af indkomst. Hvis du investerer, skaber du en anden type indkomst i dit liv. Hvis du har et iværksætterprojekt ved siden af arbejdet, spreder du også din risiko. Der findes mange typer virksomheder, som man kan have ved siden af et fuldtidsjob. For mig er det min blog, som giver mig muligheder for at holde foredrag og lave undervisning. Men det kan også være lejeindtægt, coaching, undervisning, salg af håndarbejde. Du ved bedst, hvor du har nogle muligheder. Den nemmeste løsning for de fleste er nok at lære at investere. Det kan klares med et klik med musen hjemmefra og du behøver ikke at vaske nogens beskidte lagner eller trave land og rige rundt for at holde foredrag. Så hvis du ikke allerede investerer, ville jeg tilføje et ekstra nytårsforsæt:

Lær at investere

Et godt sted at begynde er med min bog Bliv Fri, som du kan downloade her.

I øvrigt. Godt nytår og tillykke med, at du læser dette blogindlæg. Du er ved at tage nogle skridt, som kan forandre dit liv. Når du begynder at investere, så er det ikke blot et spørgsmål om at rette op på din økonomi og lappe hullet. Du tager aktive skridt mod en fremtid med velstand, hvis du sætter dig lidt ind i, hvad virksomheder er værd og sørger for at købe dem, når de er på tilbud.