Børsnoteringer kan virke meget dragende på private investorer.

De lokker som sirenerne i den græske mytologi. De glimter og synger om held og rigdom.

Børsnoteringer får os til at håbe på at ramme en jackpot. Vi håber på at finde den næste Google eller Amazon.

Vidste du, at hvis du have investeret i Amazon ved deres børsnotering i 1997, ville sølle 18 dollars være blevet til 12 mio. kr. i 2020. Hvis du havde investeret 1.000 i Google i 2004, da de gik på Børsen, var det blevet til 30.000 i 2019.

Men for Google og Amazon findes der et hav af selskaber, som laver gigantiske maveplaskere på børsen

Undersøgelser har vist, at børsnoteringer generelt klarer sig dårligere end aktieindeks.

Hvordan kan det være?

Det er der tre hovedårsager til:

1. Selskaberne er dyre

Selskaber går kun på børsen i en periode med generelt høje aktiepriser. Derfor bliver den pris, som de bliver børsnoteret til også høj. Du kan være helt sikker på, at børsnoteringer ikke er selskaber på udsalg. 

2. De bliver solgt aggressivt

Det er dyrt at gå på børsen. Der skal laves et prospekt, og der står en investeringsbank i ryggen af selskabet. Det kan være svært at modstå det professionelle salgsapparat, som står bag selskabet.

3. Sirenesang pumper priserne op

Børsnoteringer virker dragende på private investorer, som har det med at købe aktien uden at undersøge, hvad den bør være værd, fordi de kommer til at drømme og spekulerere i stedet for at investere. Det pumper prisen op. 

Betyder det, at du aldrig må investere i en børsnotering? Ikke nødvendigvis. Det betyder, at du skal tænke dig om og være forsigtig.

Hvad er nogle gode regler, hvis du vil investere i et selskab, som er på vej på børsen eller lige er gået på børsen? Her er tre regler, som kan hjælpe dig. 

1. Følg en tjekliste

Du skal i følge de samme regler, som når du investerer i alle andre børsnoterede selskaber. Du skal følge en tjekliste, som hjælper dig at sikre dig, at du investerer i et vidunderligt selskab.

Du skal bl.a. være sikker på, at du kan:

  • Forstå selskabets produkt.
  • Tro på, at selskabet sælger mere om ti år, end det gør i dag.
  • Se nogle konkurrencefordele.
  • Stole på ledelsen.

Du kan downloade min fulde tjekliste her.

2. Kig i regnskabet

Du skal som minimum sikre dig, at selskabet vokser og tjener penge.

Rigtig mange selskaber, som går på børsen, er faktisk dårlige forretninger, fordi de ikke kan finde ud af at tjene penge. Mange er unge selskaber og måske er de ikke nået dertil endnu. Måske når de aldrig dertil. Unge selskaber er risikable og kun en del af dem bliver til solide selskaber.

De taler i prospektet om, at de en dag vil tjene penge – men det er ikke nok. Du skal kunne se i tallene, at de kan tjene penge.

3. Regn på selskabet     

Selv det bedste selskab kan blive en dårlig investering, hvis du får købt aktier for dyrt.

Mange børsnoteringer bliver hypet og noteret for dyrt.

Du kan lære at regne på, hvad et selskab er værd i min e-bog Bliv Fri her.

4. Begræns din investering  

Hvis du absolut vil investere i en børsnotering, så skal du sørge for, at du ikke investerer mere, end du kan tåle at tabe.

Børsnoteringer falder under kategorien risikable investeringer, og de hører til i toppen af din investeringspyramide.

Jeg anbefaler, at du maks. placerer 10 pct. af din samlede formue i risikable investeringer. 

Andre gode investeringer 

Undersøgelser har vist, at det i langt de fleste tilfælde er en bedre investering at sætte sine penge i et aktieindeks, som matcher den pågældende industri, end at investere i en børsnotering.

Med andre ord vil du med høj sandsynligvis klare dig bedre, hvis du sætter dine penge i en fond, som passivt investerer ved at følge et aktieindeks.

Mange børsnoteringer falder kraftigt efter 180 dage, når de oprindelige investorer kan komme ud. Måske kan det betale sig at investere efter den periode?

Endelig vil langt de fleste virksomheder kommer ud for en eller anden krise, som får aktien til at falde drastisk – måske er det et bedre tidspunkt at investere der?

Amazon blev f.eks. børsnoteret i 1997, hvor de var ret ukendte, fordi internettet stadig var nyt og få handlede på nettet. Efter it-boblen faldt aktier i Amazon drastisk og det havde været et bedre tidspunkt at investere i Amazon omkring 2001. De var et helt andet selskab på det tidspunkt.

Husk nu også, at der findes mange andre virksomheder, som kan fungere som langsigtede lotterisedler.

Vidste du, at hvis du investerede 10.000 kr. i Warren Buffetts selskab i 1964, så ville de være blevet til over 200.000 mio. kr. i 2020?

Warren Buffett har aldrig lavet en børsnotering med selskabet Berkshire Hathaway. Han sneg sig ind af bagdøren ved at opkøbe alle aktierne i et tekstilvirksomhed og bruge det som en skal, som han lavede om til sit investeringsselskab.  

Vil du lære om at investere som Warren Buffet, kan du downloade min investeringsbog BLIV FRI. Du kan downloade bogen her.