Når aktier kører op og ned, er det svært ikke at blive grebet af sine følelse.

Når de falder, bliver du måske bange for at miste det hele, og når de stiger igen, bliver du bange for at gå glip af gode muligheder.

Måske kommer du til at sælge på vej ned i frygt for, at det falder mere – og købe på vej op i tro om, at nu er der fart på.

Du kommer til at gøre det, som den berømte investor Warren Buffett advarer imod: Du sælger i frygt og køber i grådighed. 

Jeg hører mange historier om folk, der sidder og stirrer på skærmen, når aktierne bevæger sig op og ned, og som kommer til at handle impulsivt og fortryder.

Det hedder trigger finger, og det er, når det er pegefingeren, der overtager kontrollen med dine aktiekøb fra dig.

Udtrykket er sjovt, fordi det minder mig om brødrene Dalton fra Lucky Luke, som skyder uden at tænke sig om, og som ikke rammer så meget som skyggen af Lucky Luke.

Du skulle nødigt handle aktier, så kuglerne flyver forbi og misser målet. 

Her er tre trin til at få styr over trigger fingeren:   

1. Invester efter et system

Du skal på forhånd vide, hvornår du vil købe aktier, og hvornår du vil sælge. Du skal have nogle meget bestemte kriterier, som du køber og sælger efter.

Det findes mange systemer.

Jeg er stor fortaler for at investere efter den metode, som hedder value investering, hvilket betyder, at du investerer i udvalgte virksomheder, som du vurderer er større om ti år, regner på dem og investerer, når de er billige på aktiemarkedet.

Med denne metode ved du på forhånd præcist hvilke selskaber, som du ønsker at eje, og du ved hvilken aktiekurs de skal ramme, før du vil investere i dem. 

Det findes naturligvis andre måder at investere på.

Den mest udbredte for tiden er nok indeksinvestering, hvilket betyder, at du investerer i en fond, som matcher en gruppe af aktier, som kaldes aktieindeks, altså f.eks. det danske OMXC20 eller amerikanske S&P 500 – eller et af de mange andre indeks, som findes.

Investerer du i indeksfonde, skal du bruge det system, som hedder dollar cost averaging. Det betyder, at du køber for det samme beløb hver måned. Dermed undgår du at have følelser med i systemet.

Dette system kan du evt. kombinere med at have reserver, som du investerer, når der er fald generelt i aktiemarkedet, men så skal du på forhånd have besluttet, hvor meget dit indeks skal falde tilbage, før du investerer en ekstra portion. Du kan f.eks. vælge at sige, at det er hver gang den falder 10 pct. 

2. Lav din egen research 

Invester aldrig i et selskab, fordi en anden person gør det, eller fordi du har set nogle skrive om det på Facebook eller har hørt om det på en podcast.

Du skal altid selv kigge selskabet efter og selv tage stilling til det.

Hvordan du analyserer og regner på virksomheder, kan du læse mere om i min e-bog her.

Investerer du i indeksfonde, skal du naturligvis også kigge efter, hvad de investerer i.

Nogle fonde har indbygget gearing, og det vil du gerne undgå. Måske er der også bestemte brancher og selskaber, som du vil undgå.

Du kan se indholdet i en fond ved at slå dem op på forskellige hjemmesider som f.eks. morningstar.dk. 

3. Indtast din ordre efter lukketid    

At holde øje med aktiernes rutsjetur, mens markedet er åbent, er en glidebane som får det til at dirre i din trigger finger.

Du får det som Dalton brødrene, der tror de ser Lucky Lukes skygge.

Derfor er det langt bedre, at du indtaster dine ordre som limitordre efter markedets åbningstid og lader dem køre i baggrunden, mens du går ud i verden og lever dit liv.

Hvilket minder mig om… 

Lev livet 

Folk der ikke investerer, tror det er kedeligt at investere.

Men det er kun fordi, at de ikke har prøvet det endnu.

Alle os som har aktier ved udmærket godt, at det er lige så følelsesmæssigt spændende, som det er for gamblere på et casino. Vi bliver grebet af det.

Aktier kan faktisk tricke noget i dig, som minder om ludomani, hvis du ikke passer på.

Det kan sluge al din tid og få dig til at tysse på dem du elsker, fordi du hellere vil se på tal på en skærm.

Derfor er det vigtigt at fjerne sig selv fra skærmen.

Det er fint at bruge tid på at researche – men du skal undgå at blive for grebet af markedets daglige udsving. 

Sørg for at have noget andet, som optager dig, og husk, at vi investerer for at leve et godt liv – så nyd dit liv, uanset hvad aktierne gør. 

Husk at download min investeringsbog Bliv Fri her.