Hvis du tager beløbet i 100 dollarsedler og stabler dem op, så ville de nå 34 kilometer op i luften.

Så meget har Warren Buffetts selskab Berkshire Hathaways og dermed indirekte aktionærerne betalt i skat det seneste årti.

Helt præcist har Berkshire Hathaway betalt 32 mia. dollars i skat.

Et moderne fly kan flyve op mod 12 km højt, så de 34 kilometer, som summen ville fylde, når stablet, er tre gange højere det niveau, som kommercielle fly flyver i.

Det er altså med andre ord det pænt stort beløb som Berkshire Hathaway har betalt i skat i USA. 

Aktionærerne kan være stolte

Warren Buffett skriver i det seneste brev til aktionærerne, at alle dem, der er aktionærer i Berkshire Hathaway med ret ryg sige, at de har stået ved første række og givet ved kassen. 

Warren Buffett siger, at hvis der bare var 1,000 andre skattebetaler i det niveau, så ville de andre 131 mio. skattebetalere ikke behøve at betale nogle skatter i USA overhovedet. 

Snak om skat fylder en del i Warren Buffetts brev, som følger med regnskabet for 2022.

Han har et par pointer ved at synliggøre, hvor meget hans livsværk og selskab – og dermed han selv og aktionærerne inddirekte – betaler i skat.

Her kommer hans pointer:

Underskuddet på de offentlige finanser er alvorligt

Den ene pointe er, at der er for stort et underskud på skattefinanserne i USA.

Skattekammeret modtog 32 billioner dollar i skat, men brugte i årtiet knap 44 billioner i årtiet.

Han går ikke i detaljer og skælder hverken personer, virksomheder eller politikere ud, men han understreger, at et “stort og forankret underskud” har alvorlige konsekvenser. 

Han forklarer også, at han selv og Charlie Munger som aktionærer hovedsageligt har fokus på virksomhederne – og ikke makropolitiken… men at situation “langt fra er optimal”.

Det er stærke ord i Warren Buffetts pen, for han er en meget forsigtig og diplomatisk mand.

Skat er med til at fremme Berkshire Hathaway som investering

Han påpeger også, at han er stolt af skattebidraget, og han håber, på at Berkshire Hathaway komme til at betale meget mere skat i fremtiden.

Den udtalelse kan nok få mange til at rømme sig, men Warren Buffett har endnu en pointe med sin skatteglade patriotisme.

Berkshire Hathaway har kun klaret sig godt i så mange år, fordi USA som helhed har klaret sig godt. De har reddet på ryggen af Big Sam. 

“Vi skylder det til Amerika,” siger han, når han omtaler sit ønske om en endnu større skatteregning. 

Hvorfor? Fordi dynamikken i USA har bidraget til Berkshires success.

“Vi er afhængige af den amerikanske medvind,” skriver han i brevet til aktionærerne for 2022, som kom ud med regnskabet sidst i februar. Du kan finde brevet og årets regnskab her.

Her kommer nogle af hans andre pointer fra årets brev til aktionærerne. 

1. Aktiers tåbelige priser har skabt hans success

Det har været muligt for Berkshire Hathaway at købe vidunderlige virksomheder til vidunderlige priser. Som han siger:

“Det er vigtigt at forstå, at aktier ofte handles til virkelig tåbelige priser, både højt og lavt. Et effektivt marked findes kun i bøgerne. I virkeligheden er børsnoterede aktier og obligationer forbløffende og deres opførsel kan kun forstås med et tilbageblik.”

2. Hans success afhænger af få gode investeringer

Han fremhæver Coca Cola og American Express som nogle af de få investeringer, som han har gjort godt og forklarer, at uden de få succeser ville Berkshire Hathaway ikke havde klaret sig andet en middelmådigt.

“Ukrudtet visner ud og bliver ubetydeligt, mens blomsterne blomstrer. Over tid tager det kun få vindere for at udgøre et mirakel.”

Det gælder naturligvis også for dig som privatinvestor. 

Læs min e-bog Bliv Fri for at læse om den investeringsstrategi, som jeg bruger med stor success. Du kan downloade den her