Hvis jeg havde indefrosne feriepenge, ville jeg få dem udbetalt og investere dem selv.

I denne tid har mange danskere mulighed for at få udbetalt tre ugers feriepenge. Mange har allerede besluttet sig og hævet pengene – men nogle er stadig ubeslutsomme.

Jeg ville ikke være et øjeblik i tvivl: Jeg ville hæve dem. Men ikke til forbrug. Jeg ville investere dem i aktier. 

Jeg har ikke noget ferie at hæve, fordi jeg er selvstændig og dermed selv skal lægge penge til side til ferie.

Hvis du ikke ved, hvad al balladen med feriepengene går ud på, kommer her en hurtig opsummering:

Vi overgår til en ny ferierordning, og derfor er fem uger blevet “indefrosne”. For at få gang i økonomien har regeringen valgt at tre ud af i alt fem uger bliver udbetalt – i håb om, at det sætter gang i forbruget.

Derfor hedder det sig da også, at pengene bliver udbetalt “til forbrug” i mange af avisernes artikler.

Hvis du ikke får dem udbetalt, vil Lønmodtagernes Dyrtidsfond administrere dem og udbetale dem som pension. Vil du have dem udbetalt, skal du bruge et link på borger.dk. 

Hvor meget drejer det sig egentligt om?

Hvis din løn er 25.000 pr. måned før skat, er der tale om 20.300 før skat i feriepenge. 

Hvis din løn er  50.00 pr. måned før skat, er der tale om 40.700 før skat i feriepenge – med andre ord alligevel en slat penge. 

Hvorfor ville jeg investere dem selv og ikke lade LD investere dem for mig?

Her er tre grunde.

1. Jeg får et bedre afkast end LD

Lønmodtagernes Dyrtidsfond investerer efter “The Moderne Portfolio Theory”, hvilket betyder, at de investerer ud fra en tankegang om, at markedet er effektivt, og at pengene bare skal være investeret bredt.

Det er det omvendte af den måde, som jeg investerer på, hvor jeg går ud fra, at markedet netop ikke er effektivt. Jeg udvælger virksomheder, som er billigt prissat på aktiemarkedet (det kan du læse mere om i min e-bog her).

LD forventer et afkast på omkring 5 pct. om året (det har jeg læst her). Jeg har en målsætning om et afkast på mindst 15 pct. om året. 

2. Jeg vil selv bestemme min pensionsalder

Vælger du at lade dem stå og overgå til LD, får du dem udbetalt, når du forlader arbejdsmarkedet som pensionist – og for nogen af os, er det om meget lang tid.

For mig ser det ud til at blive 70 år, hvis vi følger stigningen i Folkepensions-alderen.

Ingen af os er sikre på, om vi lever så længe. Ingen af os ved, hvilket helbred vi har op til den officielle folkepensionsalder.  

Jeg vil hellere selv bestemme, hvornår jeg skal gå på pension. Den frihed har en stor værdi for mig. 

3. Jeg vil gerne vide, hvad mine penge laver

LD investerer via en række af deres egne fonde, som hedder:

 • LD Globale Aktier
 • LD Danske Aktier
 • LD Korte Obligationer
 • LD Aktier og Obligationer
 • LD Miljø og Klima
 • LD Mixed Obligationer

Du kan slå dem op og se, hvor meget de har i afkast og hvor meget de koster i årlige omkostninger i procent på morningstar.dk her.

Da deres fonde lægger sig op af indeks, er de meget billige i årlige omkostninger. Men flere af de her indeks indeholder virksomheder, som jeg ikke ville røre med en ildtang. 

Lad os tage LD Globale Aktier. Den ligger sig op ad aktieindekset MSCI ACWI (USD), som er investeret i omkring 3.000 forskellige virksomheder i knap 50 lande. 

Kunstpause.

Omkring 3000 i knap 50 lande!

Tror du ikke, at der måske har sneget sig et par virksomheder ind, som måske ikke matcher din etik?

Nu er 3.000 lidt mange virksomheder for mig at gennemgå, men lad os bare tage et kig på top 10:

 • Apple
 • Microsoft
 • Amazon
 • Facebook
 • Alibaba
 • Google (A og C)
 • Tencent
 • Tesla
 • Johnson & Johnson

Der er flere af de virksomheder, som jeg kan stryge med det samme.

Jeg ville ikke investere i Facebook på grund af deres datapolitik, Amazon på grund af den måde, som de behandler medarbejdere, Tesla fordi deres CEO er kugleskør og i øvrigt kører med underskud. Kinesiske virksomheder (Alibaba og Tencent), fordi jeg ikke stoler på regimet. 

Ja, jeg er kræsen, og det er jeg, fordi jeg vil “stemme” med mine penge. Det er jeg, fordi jeg vil have medindflydelse og være sikker på, at mine penge gør noget godt i verden. 

Er der nogle grunde til IKKE at få udbetalt feriepengene?

Hvis du tror, at du vil forbruge feriepengene, hvis du får dem udbetalt, så vil jeg sige, lad dem dog stå, og lad LD tage sig af dem. Det absolut værste, du kan gøre – set ud fra et privatøkonomisk synspunkt- er at gøre præcist det, som regeringen forsøger at opfordre dig til gøre: nemlig at forbruge pengene.

Hvis pengene går op i bøffer og rødvin og et par ekstra stiletter, er det lidt spild. Få dem udbetalt – men kun, hvis du vil investere dem bedre og mere ansvarligt end LD.

Dertil kommer, at du skal betale skat af pengene, hvis du får dem udbetalt, og rammer du topskat, forsvinder en god slat. Men måske kan et alternativ være at sætte dem i en ratepension, hvor du også slipper for at betale skat i år af pengene? 

Hvordan du investerer bedre og mere ansvarligt, kan du læse om i min gratis e-bog Bliv Fri, som du kan downloade her.