Rigtig mange tror, at en stop loss ordre er en sikring mod at tabe mange penge, og de overser, hvor meget en stop loss ordre kan skade deres økonomiske fremtid.

Her er fem grunde til, at du skal undgå den slags automatiske ordrer, især hvis du anser dig selv for at være en value investor – hvilket betyder, at du gerne vil købe aktier billigt og eventuelt sælge dem dyrt. 

Det kommer vil til. Først lige en tur rundt om bloggen for nybegynderen. Hvad er en stop loss ordre?

Stop loss er en automatisk ordre, som du sætter ind i din handelsplatform for at sælge en bestemt aktie, hvis den falder til et bestemt niveau. Du kan sætte det til en bestemt aktiekurs. Eller du kan sætte det til til at blive aktiveret, hvis en aktie falder med f.eks. fem procent. 

1. Du kan blive “stoppet ud” langt lavere, end du tror

Den første grund til, at du skal holde dig væk fra stop loss ordre er, at du kan blive stoppet ud langt lavere, end du planlægger.

Det sker, at en aktie falder tyve procent på en dag, og det kan gå rigtigt hurtigt. Hvis du har sat din stop loss ordre til at blive aktiveret ved et fald på f.eks. fem pct., og hvis faldet går meget hurtigt, så kan du blive”stoppet ud”, som man kalder det (det betyder, at du sælger din aktie”) ved et fald på 20 pct.

Der findes ganske rigtigt i nogle handelsplatforme muligheder for at sætte mere komplicerede stop loss ordre op, som sætter et interval, så ordren lyder i menneskesprog noget i stil med “sælg hvis den falder til kurs 60, men ikke hvis den falder under kurs 58. Men det vil være de færreste privatinvestorer, der får sat det op eller har mulighed for at sætte det sådan op, fordi få platforme giver den mulighed. 

2. En stop loss ordre går imod value investor-tanken.

Når et sundt selskab med en god fremtid falder i værdi, skal du købe aktier i det – ikke sælge dine aktier.

Det er en af grundene til, at jeg ikke anbefaler, at du bruger stop loss ordre til automatisk at sælge dine aktier, når de falder i værdi.

.Jeg har det omvendte af en stop loss. Jeg har automatiske købsordre på de selskaber, som jeg gerne vil ind i. Og den købsordre ligger langt under deres nuværende aktiekurs. Falder aktien, så køber jeg. Har jeg allerede aktier i selskabet, så køber jeg mere.

Stop loss ordre giver mest mening for investorer, der er momentum investorer. Det betyder, at de køber en aktie, fordi de spekulerer i, at den vil stige, uden at de nødvendigvis tror på selskabets langsigtede fremtid. Momentum investorer er ligesom surfere, der venter på den næste store bølge for at ligge på brættet og ride på den kraft, der er i bølgen. De har bestemt ikke tænkt sig at følge bølgen ud i havet. 

Et godt eksempel på en momentum spekulant, er de personer, som købte cannabis aktier, da de var hypede, selvom de godt vidste, at det var det rene vilde vesten, og at festen nok ville slutte på et tidspunkt.

Men selv for momentum investorer kan det være en farlig strategi at læne sig op af et stop loss – måske endda farligere end for value investorer, fordi momentum folk ofte går efter vækstaktier med hype i. Højt at flyve, langt at falde.   

3. Du er ikke klog nok til at regne bunden ud

Som value investor køber vi aktier i virksomheder, som er kommet på udsalg i aktiemarkedet.

Det betyder, at vi køber virksomheder, som er i modvind. Det kan være hele aktiemarkedet, der er i modvind, som under finanskrisen. Det kan være en branche, som er i modvind. Eller det kan være en individuel virksomhed, som oplever, at de er blevet upopulære. 

Selvom du er blevet skrap og klog til at regne på værdierne, kan du ikke regne med, at du lige præcis køber aktier på bunden. Fordi det er der ingen, der kan gøre konsistent.  

Faktisk kan du være næsten helt sikker på, at aktien nok skal falde lidt mere. Sådan virker tyngdeloven nemlig inden for investering: Når du har købt en aktie, så falder den helt sikkert lidt mere.Det er lidt som paraply-loven. Hvis du glemmer paraplyen, så regner det helt sikkert. 

Men skidt pyt med det. Hvis du har foretaget en grundig analyse, så kan du være ret sikker på, at den på et tidspunkt nok skal rette sig igen. 

Men hvis du nu bruger et stop loss, så bliver du måske “stoppet ud” der og kommer kun til at tabe penge. Du kommer ikke til at være med, når aktien stiger igen. Det ville jo være ærgerligt.

4. Du bliver slave af mr. Market    

Du skal gøre Mr. Market til din tjener, ikke din herre.

Det siger Benjamin Graham, value investorernes store forfader og forfatter til bogen The Intelligent Investor.

Med det mener han, at man skal sørge for at udnytte markedets op og nedture til sin fordel. Markedet er volatilt. Aktierne kører op og ned, og ikke altid på en måde, som er logisk. Det skal du naturligvis benytte dig af, så du køber aktier billigt og sælger dem dyrt. 

Som investor skal du forsøge at regne ud, hvornår markedet tager fejl og sætter et selskab på udsalg. Det kræver, at du bruger din fornuft og kigger på tal og data i selskabet – og ikke kun på aktiekursen.

Sætter du en stop loss ordre op, betyder det, at du bare lader markedet diktere, hvad du skal gøre. Du bliver med andre ord slave af markedet, og Mr. Market bliver din herre.

3. Du går glip af potentielle vindere  

At investere med stop loss ordrer er lidt som at forsøge at løbe med en gå-sele på. Du kommer ikke til at blive den hurtigste sprinter i byen. 

Hvad mener jeg med det? 

Stop loss fungerer sådan, at du “stopper ud” et niveau under den nuværende aktiekurs, f.eks. 5 pct. under. Men de fleste aktier vil på et eller andet tidspunkt falde 10-20 pct. på en almindelig korrektion. 

Dermed kan du komme til at sælge aktier, som faktisk er sunde, og som har meget vækst i sig. De kunne blive sprinterne i din portefølje, men du fælder dem, blot fordi de laver en naturlig aktiebevægelse. Sprinterne vil nemlig ofte være dem, der er en smule mere volatile. 

Husk at downloade min tjekliste med 12 spørgsmål, som du bør stille, før du køber aktier i en virksomhed. Spørgsmål som kan hjælpe dig til at afklare, om du spekulerer eller investerer. Spørgsmål som kan hjælpe dig med at afklare om virksomheden er en sund og god langsigtet investering. Du kan downloade tjeklisten her