Hvor skal du tage fat, hvis du er helt ny på markedet? Hvor skal du begynde med at investere dine penge?
De fleste tænker nok først og fremmest på aktier, når de hører ordet investering, men sandheden er, at du faktisk kan investere på flere måder, end du måske umiddelbart har tænkt over.
Det er vigtigt at tænke i alternativer, når vi befinder os midt i et aktiemarked, som mange taler om står overfor en større korrektion eller et crash. Det er ret stressende at se ens penge miste halvdelen af værdien, som aktier gjorde i en periode under finanskrisen.
Her er et overblik over nogle af de måder, du kan investere dine penge på:
1. Betal af på et lån
Især dyre lån er vigtige at komme af med så hurtigt som muligt. Når du skal vurdere, om du skal prioritere at investere eller betale af på et lån, så skal du spørge dig selv, om du tror, at du kan lave et afkast, der er højere end renten på lånet. Det giver f.eks. ikke meget mening at investere til et gennemsnitlig afkast på 3 pct. om året, hvis du samtidig har et forbrugslån med en rente på 15 pct. Det er penge ud af vinduet. Du betaler nemlig mere for lånet, end du tjener på dine investeringer.
Men har du omvendt et fast forrentet boliglån til 2 pct., og er du rimeligt sikker på, at du kan investere til et afkast på f.eks. 10 pct. om året, så er det en god prioritering at investere.
2. Sæt pengene ind på en højrente-konto
Indrømmet: i dette lavrentemiljø er der langt imellem bankerne, der tilbyder dig en opsparingskonto med rente. Der er især langt mellem konto med over 1 pct. i rente. Men de findes indimellem. Hos Lån & Spar Bank kan man finde en lønkonto med 3 pct. på de første 50.000 kr. (indtil for nyligt 5 pct.). Det kan være meget fornuftigt at placere nogle midler der, indtil markedet har rettet sig fra boble til krater.
3. Passive investeringer
Du har sikkert hørt om ETF’er (kort for Exchange Traded Fund), som blot er et fint ord for en fond, som investerer dine penge for dig. Nogle af dem følger automatisk et aktieindeks, og de er meget billige i årlige omkostninger. Fordelen ved at investere i indeksfonde er, at du ikke behøver at bruge så meget tid på det. Vælger man denne investeringsform, er det en god ide at glide ind i investeringen frem for at investere et stort engangsbeløb på en gang. Så undgår du nemlig at investere lige på toppen af markedet og får istedet en udjævning over tid. Du kan f.eks. vælge at investere 3.000 kr. af gangen pr. måned. Den teknik hedder i investorsprog “dollar cost averaging”, fordi du opnår en gennemsnitlig pris.
4. Invester i individuelle virksomheder
Du kan også vælge at investere direkte i virksomheder ved at købe aktier i dem uden om en fond. Det kan være en sjovere måde at investere på, og hvis du gør det ordentligt, kan du også få et højere afkast. Du skal dog kun kaste dig ud i denne metode, hvis du har tænkt dig at åbne et virksomhedsregnskab og følge lidt med i, hvordan det går virksomheden.
En af de helt store fordele ved at investere på denne måde er, at du har langt mere kontrol over, hvad dine penge laver, og du kan langt bedre investere efter dine værdier.
Vil du vide mere om, hvordan man investerer i virksomheder på en måde, hvor man køber dem, når de er billige på aktiemarkedet, kan jeg anbefale dig min e-bog Bliv Fri, som du kan downloade her. Denne mulighed er klart min favorit.
5. Invester i dig selv
Overrasker denne løsning dig? Det burde den ikke. Hvem er det, som tjener dine penge? På arbejdet og på aktiemarkedet? Det er jo selvfølgelig dig, og derfor er du din vigtigste aktiv. Du er kun så god en investor, som du tillader dig selv at være. Nogle gange skal du have et skub for at komme til det næste niveau, og det kræver, at du invester i dig selv og opgraderer din viden.
En aktieboble er det perfekte tidspunkt at opgradere din viden om aktier, fordi du vil stå stærk og forberedt, når krisen endeligt kommer og tilbyder dig billige selskaber. Du vil vide præcist, hvordan du skal reagere og kan opsnappe vidunderlige selskaber til billige penge.