For de fleste rimer investering på pension, som igen rimer på mosefund.
Det var ikke lige det, de havde tænkt sig at hygge sig med en fredag aften, efter børnene er faldet i søvn.
Men for andre er investeringer noget, som giver dem et skud dopamin og glæde. De fravælger gerne den sidste nye dramadokumentar på Netflix for at se på nogle tal på en skærm i stedet.
Hvad er forskellen på de to mennesketyper?
Hvordan får man det ligesom dem, der synes, at det er sjovt?
Her kommer nogle fif, som kan hjælpe dig med at finde interessen og legehumøret frem.
1. Stol på, at du bliver rig af det
Mange nybegyndere frygter, at det er risikabelt at investere, og den – måske ubevidste – frygt giver dem en følelse af væmmelse – måske uden, at de selv bemærker det.
Når du har investeret i et stykke tid – og har klaret det godt – så ved du fra erfaring, at aktieinvestering er noget, som kan forandre dit liv markant. Du kan se, at du risikerer at blive rig af det.
Du skal have fat i den viden – måske allerede før, at du har erfaring med at se penge vokse.
Du skal vide med dig selv, at du har fat i noget som virker, og som kan gøre dig meget velhavende. Det vil give dig en følelse af glæde og håb, når du sidder med det.
2. Sæt ambitiøse mål
Du skal sætte dig et specifikt mål, så du ved, hvor du er på vej hen med dine investering – men vær opmærksom på, hvad det er for et mål, du sætter dig.
Er det et mål, som føles “fornuftigt”? Eller er det et mål, som udfordrer dig og får det til at kilde lidt i maven?
Hvis du sætter et slatten mål, får du også en slatten energi ud af det.
Sæt dig nogle mål, som er ambitiøse, og som kan forandre dit liv. Du skal måske tænke lidt ud i fremtiden for at nå dertil.
Hvis du regner på, hvad renters rente kan gøre for dine penge, så er det faktisk ret fascinerende – især hvis du giver det tid. Renters rente er det her med, at de penge, du har tjent på aktier også tjener penge. Det får dine penge til at vokse eksponentielt over tid.
Prøv engang at sætte et finansielt mål, der ligger 10 år ude i fremtiden. De fleste kan godt opnå at blive økonomisk uafhængige på ti år – men det kræver, at du bliver seriøs omkring dine investeringer og sætter dig ordentligt ind i det.
Inkluder også gerne andre i dine mål. Det er dobbelt motiverende, når det påvirker andre end dig selv. Hvor meget velstand kan du skabe for dine børn? Hvad sker der, hvis dine penge arbejder 50 år?
Vil du investere for, at “der er lidt til dagen og vejen?” Eller vil du investere for at skabe velstand for generationer, som kan gøre både dig og dine efterkommere finansielt uafhængige?
3. Invester i noget, som du kan lide
Hold dig for guds skyld til noget, som du forstår. Det er den første regel.
Men invester også gerne i noget, som du interesserer dig for.
Hvis shipping ikke siger dig noget, så lad være med at investere i det, også selvom din onkel altid har haft aktier i Mærsk.
Et godt sted at begynde er dit liv og din families liv. Kig dig omkring. Hvad bruger i? Hvad arbejder I med? Hvad kender I bedre end de fleste?
Det kan være, at der ligger en investering i jeres hverdag.
4. Beløn dig selv
Sæt dig nogle delmål og beløn dig selv, når du har opnået dem.
Jeg kender en, som køber sig en dyr designertaske for udbyttet af sine aktier. Nu er jeg ikke den store fan af hverken udbytteaktier eller et stort materielt forbrug af designertasker (hvor mange skal man bruge?), så det er ikke den slags belønninger, som jeg selv ville sætte. Men det er et godt illustrativt eksempel.
Det er faktisk et meget godt princip, at dine penge første skal igennem en investeringsmaskine og lave et overskud, før du kan få lov til at få noget sjovt forbrug. Du må ikke bare tage det ud af din lønindkomst.
Hvis du ikke er til designertasker og materielt forbrug, kan det være en oplevelse. Måske en middag på en god restaurant, hver gang dine formue er vokset med et bestemt beløb?
Endnu mindre kan også gøre det. I princippet behøver din belønning ikke at koste noget. Det kan være en oplevelse, som du skaber for dig selv. En weekendtur i sommerhuset. Et besøg hos mormor.
Du kan også bruge et princip med at belønne dig selv i det daglige. Når mine børn spørger efter noget sjovt eller sødt, så kigger jeg altid rundt efter noget “surt”, de kan gøre først.
Hvis de f.eks. spørger, om de må få en is, så bruger jeg sætningsmodellen:
“Ja, når du har gjort___(indsæt her noget “surt”)___, så kan du få lov til at ___(indsæt her noget sjovt eller sødt).
Så sætningen kan lyde:
“Ja, du må få en is, når du har ryddet dit Lego af vejen.”
“Ja, vi kan læse en bog, ligeså snart du har fået nattøj på.”
De er hurtige og motiverede til at rydde Lego op og få nattøj på, fordi der er noget godt i udsigt for enden af det.
Jeg bruger også det her princip på mig selv. I løbet af en almindelig arbejdsdag som selvstændig, dukker der mange lysttanker op. Så vil jeg have en pause og løbe en tur. Så vil jeg lige ringe til en veninde. Så vil jeg lige have en kop kaffe.
Her tvinger jeg altid mig selv til noget, som jeg ikke er vild med, før jeg får lov til det sjove. Jeg kan få en kop kaffe, når jeg har indtastet bilag. Jeg kan løbe en tur, når jeg har tjekket blogindlægget for stavefejl og kommaer, Osv.
At logge ind og tjekke status på investeringer fungerer faktisk som “det sjove”, fordi jeg får et skud af glædeshormoner, når jeg ser, at mine penge vokser. Det er på samme måde at “løbe en tur” er en straf for nogle og en belønning for andre.
Det lyder måske skørt, men du ved, hvad jeg mener, hvis du har prøvet det – og hvis du ikke har prøvet det, så må du i gang med at investere, så du også kan få dopamin af se dine penge vokse.
5. Byg et ligesindet netværk
Hvis du kan tale med andre, som forstår virksomheder og aktier, så bliver det sjovere.
Kender du ikke nogen, i din umiddelbare venskabskreds, så kan det blive en lidt ensom aktivitet.
Heldigvis er det i dag nemmere at netværke end nogensinde før, fordi vi har de sociale medier, som hele tiden udvikler sig.
Der findes et hav af investeringsgruppere på Facebook. Prøv at find en gruppe, hvor tonen er sober. Er du ikke i min gruppe Penge og Frihed endnu, så skal du være velkommen til at være med her.
Faren ved sociale medier er, at du lader dig rive med og investerer i noget, som du ikke har undersøgt ordentligt. Hvis du er opmærksom på det, er det okay. Dit princip skal være, at du aldrig investerer i noget uden selv at undersøge det.
Du kan lære, hvordan du undersøger, hvorvidt en virksomhed er en god investering her.
Kunne du lide blogindlægget, så husk at del det med dine venner på sociale medier, så flere får det sjovt med at investere.