De fleste tror, at rigdom begynder med penge. Sandheden er, at rigdom begynder i sindet. 

Her er tre tanker, som mange folk har, og som holder dem fattige.

Tanke 1: “Jeg har ikke råd til det”

Fejl: Du fortæller din hjerne, at du er fattig. Fiks: Fortæl din hjerne, at du har råd. 

Hører du dig selv sige den slags sætninger, så skal du være på vagt. En ting er sikkert, og det er, hvis du siger til dig selv, at du ikke har råd til det, så får du helt sikkert ikke råd til det. Læg mærke til, hvordan du omtaler penge. For penge elsker dem, som taler positivt om dem.

Coachen Tony Robbins taler om, at man skal stille sig selv bedre spørgsmål for at få et bedre liv. Spørgsmålet bag svaret “jeg har ikke råd til det, er nok “Har jeg råd til det?”.

Det er et binært spørgsmål, der kun har to svar: Ja eller nej.

Et langt bedre spørgsmål er: “Hvordan kan jeg få råd til det?”

Når jeg har stillet mig det spørgsmål, så er det utroligt, hvad det har sat i gang af salg af brugte ting, veksling af udenlandsk valuta fra skuffen til danske, eftersyn på forbrug og konti og endda udlejning af lejlighed på Airbnb.

Sandheden er også, at vi bliver lidt dovne, når vi stiller dovne spørgsmål. “Jeg har ikke råd til det”-tanken, giver dig ikke lov til at udforske, hvor meget du egentlig gerne vil gøre eller købe noget. Det gør derimod “hvordan kan jeg få råd til det?”

Pas også på, hvad du siger til børn, når de spørger, om de må få noget. Siger du tit “det har vi ikke råd til”, så overfører du dine fattigdomstanker til næste generation. 

Forleden plagede min fem-årige søn om at få en drone. Det ville være nemt at lukke den med “det har vi ikke råd til” som automatisk svar, men det ville være en løgn. Selvfølgelig har vi råd til en drone.

Sandheden er, at han er alt for lille til en drone, og i mit stille sind så jeg den flyve op over tagene og uden for rækkevidde. Så svaret blev lidt mere kompliceret og noget med, når han blev gammel nok, så kunne han købe sig en drone.

Tanke 2: De rige er grådige

Fejl: Du fortæller din hjerne, at rige er en kategori, du for guds skyld ikke vil havne i. Fiks: Fortæl din hjerne, at rige mennesker er rige. 

Det er så udbredt at tale om, at de rige er grådige. Det kommer i mange former og udskældsord: Kapitalistsvin, rige svin, whiskeybæltet, overklasseløg, osv, osv.

Ser du negativt på folk, som er velhavende, så bliver det meget op ad bakke for dig at tiltrække velstand. Du kan ikke give din underbevidsthed besked om, at rige mennesker er nogle svin, og samtidig forvente, at din psyke arbejder for at tiltrække penge.

Warren Buffett var verdens rigeste mand indtil den dag, han besluttede sig for at donere en stor del af sine penge væk og indtræde i historien som verdens største velgører.

Er Warren Buffett rig? Absolut.

Er han et svin? Overhovedet ikke. Han er et dybt moralsk og ansvarligt menneske.

Mit forslag til nye tanker er: Rige mennesker er rige. Penge er energi. Du kan bruge din energi som du vil.

Tanke 3: Hvis jeg vil være rig, skal jeg have et højt betalt arbejde

Fejl: Du sælger dig selv for penge. Fiks: Køb aktiver. 

I det øjeblik du begynder at modtage lønarbejde, så sælger du ud af dig selv og din fremtid.

Hvad er det dog hun skriver? Vi skal da allesammen arbejde for at tjene penge?

Nej. Faktisk ikke.

Når du tager et lønarbejde, sælger du din tid for penge. Du kan aldrig nogensinde blive rig af at sælge din tid for penge. Ikke på det alene.

Du har brug for aktiver, og det betyder, at du skal investere i noget, som arbejder for dig, mens du sover.

Det kan være aktier, men aktier er kun en ud af mange mulige aktiver.

Du kan selvfølgelig sælge din tid for penge, men i så fald skal du være benhård med at prioritere at investere nogle af dine hårdt-optjente penge i f.eks. aktier.

Faktisk har mange af de rigeste mennesker i perioder arbejdet uden at få penge for det.

Det gælder især iværksættere, som ikke er bange for at investere deres tid i at skabe aktiver.

De er hellere ikke bange for at investere ret høje beløb i sig selv og deres fremtid, hvor personen fanget i fattigdomstanker stadig tænker “Jeg har ikke råd.”

Hvem er du nu? Og hvem vil du være i fremtiden? Og ikke mindst, hvem vil du være for dine børn?

Vil du fortsætte med at være en person, som er afhængig af en lønindtægt? Eller vil du skabe friheden for dig selv? Er du allerede begyndt at skabe aktiver, som arbejder for dig og frigør din tid? Eller er du stadig fanget i hamsterhjulet?

Min e-bog Bliv Fri er et godt sted at begynde. Den har gode praktiske råd til, hvordan du kommer i gang med at investere i aktier på en måde, som giver dig et højere afkast og dermed hurtigere frihed. Læs den her.