Forleden talte jeg med en tidligere kursist, som købte sin første aktie, fordi hun ville ændre sin pengeidentitet.

Hun kaldte det en “identitetsinvestering”.

En hvadfornoget?

Jo, ser du…

Hun kom fra en familie, hvor tryghed var i højsæde, og hvor der ikke blev købt aktier, fordi det blev anset for risikabelt. 

Da hun startede på mit otte ugers Value Investor Akademi, skyndte hun sig at købe nogle aktie i et selskab, selvom de ikke levede op til alle kravene om at være et vidunderligt selskab.

Så da jeg under en nylig strategisamtale spurgte, hvorfor hun havde investeret i det selskab, svarede hun.

“Nå, den. Det var en identitetsinvestering.”

Hun købte alene aktien med det formål at ændre sin identitet. Hun ville bevæge sig fra at være sådan en, der ikke tør købe aktier til at skabe en ny og større identitet som aktionær. Sådan en der tør købe aktier.

Konceptet synes jeg faktisk er genialt.

Din pengeidentitet styrer dig

Hvorfor er det et godt koncept?

Du tænker måske ikke så meget over det, men der er meget identitet bygget op omkring penge.

Mange af de beslutninger som du automatisk træffer, er ikke rationelle beslutninger, men følelsesmæssige beslutninger, der stammer fra et dybere sted i dig selv.

Måske er det noget, du er opdraget med, at man ikke gør (som at købe aktier, fordi det er “gambling”). Måske tror du, at du hører til en gruppe, som er imod det (som synes kapitalister er nogle “svin”).

Du undrer dig over, at du får ondt i maven, hver gang du overvejer at investere eller lære noget om det og forstår ikke helt hvorfor. Måske er det fordi, at du føler, at det er farligt eller forkert? Måske går det direkte imod din identitet?

Hvad er din pengeidentitet?

At der er meget identitet bygget op omkring pengebeslutninger er indelysende, når vi tænker over det. Der er identitet forbundet med vores privatforbrug. Hvorfor ville så mange selskaber ellers bruge så mange penge på at opbygge brand?

Nogle folk er villige til at bruge formuer på at købe en Porsche eller klæde sig i Louis Vuitton. Hvorfor? Fordi de gerne vil besidde den identitet, som brandet lover dem.

Der er selvfølgelig også identitet bygget op omkring, hvordan vi IKKE bruger eller investerer vores penge. Der er nogle ting, som vi ikke KAN købe eller investere i, fordi det ikke matcher den måde, vi tænker om os selv. 

Hvis du tænker på penge og starter en sætning med:

“Jeg er sådan en der….”

Hvad dukker så op?

Eller hvis du tænker på aktier og skal afslutte sætningen:

“I min familie…”

Hvad dukker så op?

Du kan bryde det ved at lave en “identitetsinvestering”

For at bryde med dit selvbillede og din sociale arv, kan du kaste dig ud i at lave en identitetsinvestering.

Men hvad er det egentlig?

Lad os prøve at definere det.

1. Den kan få dig til at købe aktier for første gang

Det er en investering, som du foretager dig, fordi du vil bryde ud af en begrænsning, der tidligere har irriteret dig.

Det kan være din første aktie, som du køber. Med købet af den første aktie ændrer du faktisk din identitet. Nu kan du kalde dig aktionær.

2. Den kan rykke ved, hvilken slags aktier du køber

Hvis du altid har investeret i fonde, er det måske på tide at købe selskaber i en virksomhed, så du også ved at den mulighed er åben for dig.

3. Den kan få dig til at gå ud over landegrænser

Hvis du altid kun har investeret i danske selskaber, er det måske på tide, at du i dag køber et par aktier i et udenlandsk selskab for at få etableret, at det også er en mulighed for dig. 

4. Det kan være en stor eller en lille investering

Det behøver ikke at være en stor investering. Det kan være en enkelt aktie.

Men hvis dit mønster er kun at købe aktier for små beløb, selvom du har en stor kontantopsparing, skal du måske teste din identitet af ved at lave en lidt større investering. 

Kombiner dine investering med viden

Det er bedst at kombinere din identitetsinvestering med investeringsbøger eller et kursus. Warren Buffett siger, at viden er den bedste måde at håndtere risiko på. 

Det er egenligt det samme som alt muligt andet. Det er også mere sikkert for dig i trafikken, hvis du kender trafikreglerne og har taget køretimer. Det er mere sikkert for dit barn i svømmehallen, hvis det først får svømmeundervisning.

Derfor kan jeg virkelig anbefale dig at læse min investeringsbog (som du kan downloade herunder), før du kaster dig ud i at ændre din identitet ved hjælp af aktier. 

I min e-bog Bliv Fri kan du lære meget mere om at opbygge en formue i form af en aktiebeholdning. Du kan downloade den her.