Hvem siger, at det skal være surt og kedeligt at lære om penge og aktier?
Der findes et hav af gode film og dokumentarer, som kan gøre dig til en bedre investor, fordi du lærer om renters rente, gode virksomheder, dårlig ledelse, kriser og bobler, mens du bliver underholdt.
Her er en liste over de tyve bedste film og dokumentarer om penge og aktier:
1. Becoming Warren Buffett
HBO’s dokumentar om Warren Buffett må være det første, som du skal se. Den giver et godt indtryk af, hvad Warren Buffett er for et menneske, og du lærer samtidig en masse. Hvis du f.eks. ikke er helt sikker på, hvad renters rente er og hvor vigtigt det er, så ved du det helt sikkert efter denne film.
Det er samtidig en ret underholdende film, fordi Warren Buffett er så sært et menneske.
Hans kone forklarer f.eks., at han en dag skulle hjælpe hende, da hun var ved at kaste op. Hun bad ham om at finde noget, som hun kunne kaste op i. Han rumsterede rundt i køkkenskabene i lang tid og kom tilbage med en si til hende. Da hun påpegede, at der er huller i den, og at brækket ville løbe ud af den, nikkede han og løb tilbage til køkkenet og rumsterede lidt mere rundt. Derefter kom han tilbage med en bakke, som sien kunne stå på.
Du kan finde dokumentaren om Warren Buffett på HBO.
2. The Big Short
Den her film er virkelig en af de vigtige. Har du ikke set den, er den et must.
Den handler om dem som shortede markedet før finanskrisen. Når man shorter noget, tjener man penge på, at det falder.
Vi følger hedgefund manageren Michael Burry – og andre – som havde luret, hvor galt det stod til.
Der er et virkeligt godt klip fra filmen her, som forklarer, hvad problemet med subprime-lånene var.
Filmen, der bygger på en sand historie men er fiktionaliseret, er spækket med store Hollywood navne. F.eks. spiller Brad Pitt en pensioneret pengemand, som hjælper to unge knægte med at shorte markedet.
3. Inside Lehman Brothers
Denne dokumentar forklarer i detaljer, hvad der foregik i Lehman Brothers forud for krakket.
Den giver et skræmmende kig bag kulisserne. Det er den rene gyser, som viser, hvordan medarbejderne blev truet med mafialignende metoder for at få dem til at makke ret og tie stille. Du kommer ikke til at kede dig.
Mit største take away fra filmen er, at det virkeligt er nødvendigt at undersøge ledelsen, før du investerer i en virksomhed.
Det tager ikke mange google og youtube søgninger af den daværende CEO Dick Fuld for at opdage nogle klip og interviews, hvor han opfører sig og udtrykker sig mærkværdigt. Som f.eks. her.
Du kan se Inside Lehman Brothers på DR TV her.
4. Wall Street
Du skal selvfølgelig også se eller gense Oliver Stones yuppie film om Gordon Gekko fra 1987.
Oliver Stone fik med filmen en hel generation af unge mænd (yuppierne) til at forsøge at klæde sig, bevæge sig og tale som Michael Douglas, når de skulle føre sig frem på cafeerne i indre by.
Du kan den dag i dag tage ind på Cafe Victor i København en fredag eftermiddag ved fyraftenstid. De står der stadig i deres lyseblå skjorter, røde slips og seler og forsøger stadig at fange lyshårede praktikanter med gratis champagne. Den eneste forskel fra dengang og nu er, at de er gråhårede, fraskilte og 35 år ældre.
5. The Wolf of Wall Street
Hvis du blev underholdt af Wall Street, vil du elske Wolf of Walls Street, filmen om Jordan Belfords ekstravagante livsstil og fald (2013).
Jeg tvivler dog på, at nogen har lyst til at opføre sig som Jordan Belford, som er spillet af Leonardo DiCaprio. Du får en god dosis kokain, yacht, ludere, utroskab, grådighed og hidsighed.
Prøv at se det her klip, hvor Jordan Belford tidligt i sin karriere (han bliver meget vildere) sælger penny stocks. Husk det når du hører salgstaler for en af børsnoteringerne på minibørserne.
Så køber du aldrig dødssejler som Conferize eller Gomspace igen.
Du kan se hele filmen bl.a. på Netflix.
6. Margin Call
Margin Call er endnu en film om en underdog, som lurer den store krise, før den rent faktisk indtræffer.
På den måde minder temaet lidt om The Big Short, men hvor The Big Short er baseret på faktuelle hændelser, er Margin Call baseret på opdigtede personer.
En anden forskel er, at i The Big Short stod dem, der forstod problemet, uden for systemet, mens i Margin Call er det en raketforsker i en investeringsbank, som ser problemet og får alarmklokkerne til at ringe hele vejen op til topledelsen, der kommer flyvende ind med helikoptere og lander på taget midt om natten, så de kan give grønt lys til at lave et kæmpe brandudsalg næste dag.
Kevin Spacey har en af hovedrollerne og spiller forrygende, når han græder over sin syge hund, mens han er iskold over, at 80 pct. af hans afdeling er ved at blive fyret.
Jeg elsker filmens “det er bare penge” scene – som du kan se her – hvor Kevin Spacey forsøger at forlade firmaet, men bliver overtalt til at blive hængende. Den scene illustrerer meget godt, hvorfor folk på Wall Street blev indfanget i det, selvom de ved, at de gør andre folk uret.
Du kan se hele filmen på HBO.
7. Enron – The Smartest Guys in The Room
Når vi investerer, er der en ting, som vi for alt i verden vil undgå, og det er at miste alle pengene ved at investere i noget, som går konkurs.
Vi kan gøre vores bedste ved at gå uden om virksomheder, der taber penge på bundlinjen og som har høj gæld.
Men hvad hvis nu de snyder med regnskabet, som Enron gjorde?
Det gør Enron til en vigtig sag at undersøge i detaljer.
Som del af min tjekliste undersøger jeg om insiderne holder brandudsalg af aktier, og Enron-sagen viser, hvorfor det er vigtigt at tjekke.
Ledelsen havde nemlig travlt med at komme af med så mange aktier som muligt, og det ville man havde fået øje på, hvis man var bevidst om at kigge efter det. Du kan i øvrigt downloade min tjekliste her.
8. Inside Job
Hvis du bare ikke kan få nok af finanskrisen, så må du endeligt også se dokumentaren Inside Job (2010).
Vi er ovre i den afdæmpede faktuelle stil, men den er spækket med vigtige kilder og information og svær at komme udenom.
Den forklarer det faktisk virkelig godt ved at indlede med at bruge Island som et konkret billede på, hvorfor det gik så galt.
Du får et godt historisk overblik over den deregulering af den finansielle sektor, som begyndte under Reagan og fortsatte under de næste præsidenter i USA.
Det er rystende, hvordan det er de samme aktører, som overvåger industrien og et øjeblik senere arbejder i højt betalte stillinger i den finansielle sektor. Det forklarer Inside Job rent nøgternt.
Man sidder tilbage med en harmdirrende følelse af, at systemet svigtede. De store investeringsbanker fik lov til at være oppe og feste hele natten, fordi ingen holdt øje med dem.
Du kan se en trailer for den her. Hele dokumentaren kan du f.eks. se på Netflix.
9. Too Big to Fail
Hvis du VIRKELIG ikke kan få nok af finanskrisen, så skal du du også se filmen Too Big to Fail (2011).
Du kan se et klip, hvor problemet som skabte finanskrisen bliver forklaret her.
Du kan se hele filmen på HBO.
10. The Crash of 1929
Når nu vi er ved kriser, skal du også så en film om 1929, for der er mange paralleller mellem 1929 og i dag.
Dengang blev boblen drevet af helt almindelige mennesker, som investerede for lånte penge, og som investerede, fordi de troede, at aktierne ville fortsætte med at gå op. De investerede f.eks. ud fra, hvad en berømt astrolog forudså.
Vidste du, at aktier i dag er lige så dyre som i 1929, hvis du måler på, hvor høj aktiekursen er i forhold til, hvor meget selskaberne tjener?
Du kan google Shiller P/E Ratio og se efter.
11. Glengarry Glen Ross
Glengarry Glen Ross (1992) handler om nogle ejendomsmæglere, som bliver fyret og som har en uge til at lave en en masse salg for at få deres arbejde tilbage.
Rollerne er besat med store skuespillere som Al Pacino, Alec Baldwin, Jack Lemmon og Ed Harris, og filmen indeholder nogle klassiske scener.
Se f.eks. Alec Baldwins berømte alfahan peptalk fra filmen her. Det er noget med at vindere kører fede biler (Baldwin kører BMW), og alle andre er tabere i en Honda.
Du kan leje filmen på Amazon Prime.
12. Boiler Room
Vi er igen ovre i den klassiske Wall Street børsmægler genrer, som viser, hvor korrupt Wall Street er.
En ung mand får job hos et børsmægler og arbejder sig frem men opdager samtidig, hvor korrupt en verden det er. Han bliver rodet ud i at sælge aktier i virksomheder, som ikke eksisterer og får FBI på nakken.
Du kan se Ben Afflecks berømte alfahan peptalk her. Det er igen en tale om, at vindere kører fede biler, og alle andre er tabere.
13. Rogue Trader
Rogue Trader (1999) er den eneste britiske film på listen.
Den er baseret på en sand historie om en trader, der var skyld i Baring Banks konkurs.
Du kan se filmen på youtube her.
14. Equity
Med Equity (2016) havner du igen i den klassiske “Wall Street er korrupt”-genre, men den skiller sig ud ved at have en kvinde i hovedrollen.
I de fleste andre film er kvinder statister som spiller A. receptionist B. luder C. kone.
Så filmen handler naturligvis også om, hvordan det er at være kvinde på Wall Street. Jeg elsker hovedpersonens lille tale om at elske penge og magt. Du kan talen her.
15. Panic: The Untold Story of The 2008 Financial Crisis
Panic: The Untold story er endnu en dokumentar om finanskrisen, men fordi den er fra 2018 – og dermed nyere end de andre – har kilderne kunne fortælle mere om, hvad der skete.
Du kan se den på youtube her
16. Money For Nothing: Inside the Federal Reserve
Money For Nothing handler om, hvordan den amerikanske nationalbank “The Fed” skaber flere og flere penge, bl.a. ved at holde renten meget lav.
Du kan se hele filmen på Youtube her.
17. The China Hustle
China Hustle Handler om geopolitisk humbug, og dokumentaren, som er fra 2018, vil gøre dig meget påpasselig med at investere i kinesiske selskaber.
Den er produceret af det samme hold, som har lavet Enron-filmen længere oppe af listen.
Du kan se den på Netflix.
18. Billions
Nu er vi nået til bunden af listen, og jeg er løbet tør for film.
Men der er jo også serierne.
Serien Billions handler om en anklager, som vil have en hovedrig hedgefond manager ned med nakken.
Hedgefond-fyren spilles af Damien Lewis – ham du nok kender som den rødhårede fra Homeland.
Serien er skrevet af bl.a. journalisten Andrew Ross Sorkin, der også har skrevet bogen bag filmen Too Big To Fail.
19. Explained
Serien Explained på Netflix har nogle afsnit, som også er relevante, bl.a. et afsnit om aktiemarkedet.
Det kan du også se her på Youtube.
20. Wall Street Warrior
Wall Street Warrior skiller sig rigtig meget ud her. Det er en reality show serie om folk, som handler med store summer på Wall Street.
Vi følger deres intense og utrolige liv, mens det udfolde sig.
Minimalisterne
Sagde jeg en liste med tyve?
Det gjorde jeg vist.
Det var ærgerligt, for så får vi ikke alle minimalisterne med. Men okay, minimalisme handler vel heller ikke direkte om penge, men om et opgør med den måde, vi forbruger på.
Hvis du er interesseret i det, kunne jo vælge at se dokumentaren Minimalism, som handler om at leve med så få ejendele som muligt. Du kan finde den på Netflix.
Når du nu går i gang med at rydde op i dit liv, kan du lige så godt også overveje at se Tidying Up with Marie Kondo på Netflix.
Derefter Stå af hamsterhjulet på DR.dk.
De tre dokumentarer handler ikke så meget om penge, som de handler om en livsstil, hvor du forbruger mindre – og dermed har flere penge at investere.
Vil du lære om at investere, kan du downloade min investeringsbog BLIV FRI her.