Det er et spørgsmål, der dukker op igen og igen.

Hvilken platform skal jeg vælge til at handle aktier på?

Selv dem, der allerede er i gang, kan blive i tvivl, om de nu har valg rigtigt.

Jeg vil først og fremmest sige, at du ikke skal lade dig bremse af den her beslutning. Det er en langt større beslutning at komme i gang og se din formue vokse end beslutningen om præcis hvilken platform.

Hvis du først har besluttet dig for at investere, skal du træffe de praktiske beslutninger hurtigt og komme ud over stepperne. Som min mentor siger (og sådan en har alle ambitiøse mennesker brug for): “Money loves speed.”

At tøve ved valget af platform svarer til at beslutte sig for at flytte til udlandet og derefter gå i stå i processen, fordi du ikke kan finde ud af, hvilket flyselskab du skal flyve derned med. 

Okay. Lad os se på det. Hvilken platform skal du bruge til at få din opsparing eller formue til at vokse?

Der findes overordnet tre slags:

  • Din egen banks handelsplatform
  • En platform dedikeret til aktiehandel 
  • De udenlandske handelsplatforme

Lad os gennemgå de forskellige slags en for en:

1. Din egen banks handelsplatform

Det er den nemme løsning. Du kender allerede din bank, og du skal ikke flytte penge fra et pengeinstitut til et anden. Det kræver blot, at du ringer til din bankrådgiver og beder dem om at oprette et depot. Du skal ikke logge ind flere steder, og du kan tjekke dine aktier, når du alligevel skal tjekke din lønkonto.

Du skal dog være opmærksom på, at bankernes platforme ikke altid er de bedste. Selve brugerfladen når du logger ind og skal handle, kan være meget simpel. Det kan gøre den lidt mere overskuelig – men det har også sine begrænsninger. Jeg kan f.eks. kun se aktiekursen tre år tilbage i min banks platform. Jeg kan ikke sætte nogle streger (det hedder teknisk analyse), og den information, som banken giver mig om mit afkast er meget basal.

Det kan også være meget dyrt at bruge bankens egen platform, da deres gebyrer typisk er højere end de andre markedsudbydere. De har typisk både et handelsgebyr (kurtage) og et depotgebyr.

Du kan slå deres priser op på hjemmesiden (selvom gebyret for at have værdipapirer i et depot ofte er svært at finde).

Du kan se Nordeas kurtage (gebyrer for at gennemføre en handel) her

Du kan læse om Danske Banks kurtage her.   

Lad os opsummere på de almindelige banker…

Fordele:

  • Nemt
  • Overskueligt
  • De opgiver til skat

Ulemper:

  • Simpel platform
  • Dyrere

2. De dedikerede handelsplatforme i Danmark

De her banker er specialiserede i at hjælpe folk med at investere, og de har ikke så stor interesse i at håndtere fru Hansens lønkonto og huslejebetaling (som de almindelige banker har).

Fordelen ved at bruge de fokuserede platforme er, at de er billigere og har en mere professionel brugerflalde med flere værktøj. De to mest kendte af slagsen er Saxo Bank og Nordnet.

Saxo Bank har – efter min mening – en virkelig god platform, som gør det muligt at handle ret avancerede produkter. Du kan se deres priser her.

Nordnet har nogle andre funktioner såsom Shareville, som er en social platform, hvor du kan skrive med andre investorer og se deres portefølje. Du kan se Nordnets prisliste her.  

Ulempen?

Jeg har svært ved at tænke på nogen. Måske at du skal logge ind flere steder, hvis du både har en almindelig bank og et depot uden for.

Men der er også en fordel i, at du sender din opsparing og “frihedspenge” et andet sted hen, end der hvor dit daglige forbrug ligger. Out of sight, out of mind, som man siger. At du ikke kan se din opsparing i din daglige bank, kan gøre det mindre fristende lige at hapse fra opsparingsgrisen for at dække noget forbrug.

En anden ulempe er, at de er en smule dyrere end de helt billige udenlandske alternativer.

Fordele:

  • Billigere
  • Professionel platform
  • Support og hjælpeværktøj
  • Opgiver til skat

Ulemper

  • Du øger kompleksiteten ved at skulle logge ind et andet sted
  • En smule dyrere i forhold til de udenlandske

3. De udenlandske platforme 

Den her kategori er lidt blandet, fordi den dækker over resten af verden.. og der findes MANGE forskellige platforme, gode og dårlige. 

Der findes de professionelle handelslplatforme som Interactive Brokers, som hovedsageligt bruges professionelle tradere. Den er billig, men meget avanceret. 

Der findes de udenlandske platforme som går efter de små investorer som deGiro.

Så er der nogle specialiserede platforme, som har en bestemt funktion, såsom eToro, hvor du kan kopiere andre investorers handler. 

Hvis jeg skal skære dem alle over en kam, så har de en fordel: pris.

Mange af dem konkurrerer på pris, og de er oftest billigere end både din bank og de danske investeringsplatforme. 

Dog kan nogle af dem have nogle skjulte gebyrer, som eToro, der har et spread på hver handel (dvs. sige, at der et niveauforskel i købs- og salgsprisen). De tager i øvrigt også et gebyr, når du vil opsige din konto eller have dine penge udbetalt. 

Ulempen? Der er en stor fed ulempe, som du ikke skal undervurdere: du skal selv opgøre til skat. Det kan være super besværligt.  En anden ulempe er, at det kan være ret besværligt at flytte penge til og fra en udenlandsk platform. 

Lad os opsummere. 

Fordele:

  • Pris (vær dog opmærksom på usynlige omkostninger som spread)

Ulempe

  • Du skal selv opgive dit afkast til skat
  • Besværligt at overføre penge til udlandet
  • Skjulte gebyrer

Hvad skal du så vælge? Her må du se dig selv dybt i øjnene og spørge, hvad der er vigtigst. Er det vigtigt, at det er nemt? Eller at der er lidt support og ekstra funktioner? Eller vil du bare have det billigt og ligeglad med, at du selv skal opgive til skat?

Husk, du gifter dig ikke med en platform.

Det er muligt at skifte mening senere hen.

Der kan dog være nogle omkostninger forbundet med at skulle flytte værdipapirer, men det er helt ukompliceret at flytte kontanter fra et depot i en bank til en anden.

I næste uge kan du læse om, hvilke platforme jeg har prøvet kræfter med og hvilken platform(e) jeg i dag bruger. Du kan skrive dig op til at modtage min blogindlæg ved at modtage min gratis e-bog her

Hvordan du investerer bedre og mere ansvarligt, kan du læse om i min gratis e-bog Bliv Fri, som du kan downloade her.