Bruger du penge på ting, som gør dig lykkelig? Eller bruger du bare penge? Sparer du penge ved at undgå ting, som giver dig stor glæde?  

Det færreste mennesker deler forbrug op i lykke og ikke-lykke. Men det vil jeg gerne provokere dig til at gøre. 

Der er masser af blogs om folk, som forsøger at spare sig til en meget tidlig tilværelse som pensionist, og jeg har lagt mærke til at nogle af dem sparer sig væk fra glæder. Det er i hvert fald sådan, jeg læser det.

Jeg læste f.eks. om en, som elskede at ro, men som overvejede at spare kontingentet til sin roklub og nogle roture væk, fordi han mente, at det kostede for meget. Det gjorde næsten helt ondt at læse. Livet er lige nu, og vi skal gøre det, som gør os glade. Selvom det koster penge. Hvad nytte gør det at spare på glæderne, mens man er i 20’erne og 30’erne for at kunne pensionere sig ti eller tyve år før andre? Man er jo gået glip af en stor del af livet. 

Hvilken type forbrug gør dig lykkelig? Jeg har lagt mærke til, at jeg bliver mere lykkelig af at gøre ting end at eje ting. Så jeg kan spare bilen væk og bo i en forholdsvis lille lejlighed. Men jeg er temmelig rundhåndet, når det kommer til ferier, middage, kurser af den ene og den anden art, teaterbilletter, flybilletter, biografbilletter og alle mulige andre billetter. 

Jeg er ikke alene. Rigtig meget forskning i penge og lykke viser, at folk der bruger flere penge på oplevelser end materielle goder er lykkeligere end folk, der gør det omvendte. Det gælder især, hvis vi køber oplevelserne med folk, som vi holder af.

Billige oplevelser

Og nu er det jo så heldigt, at mange oplevelser faktisk ikke koster noget.

Jeg holdt f.eks. en fænomenal ferie sidste i år i København med mine to små børn, der på det tidspunkt var fire år og to år. Solen skinnede uafbrudt fra april til september, og København var det nye Sydeuropa. Jeg planlagde en udflugt til et nyt sted hver dag i vores ferie: en ny legeplads, et nyt museum, en ny strand, en kanalrundfart, en tur i Tivoli. Det blev en af de billigste ferier og bedste ferier, vi hidtil har haft sammen, fordi tid hjemme med de helt små også er en tryg tid. Men den går nok også kun, fordi de er så små, og fordi vi var heldige, at vejret var så godt. Senere hen bliver det nok svært at spise to rastløse teenagere af med en pølsemad og en tur på legepladsen.

Men tiden kan koste

Helt gratis er det så alligevel ikke. Selvom selve adgangen til legepladsen er gratis, kan tiden på legepladsen koste. Lever du af at sælge din tid for penge? Hvis du har et deltids- eller fuldtidsjob, så gør du. Måske har du ikke tænkt over det på den måde, fordi det er arrangeret i en kontrakt med weekender og ferieordning, men faktum er, at din tid koster. I princippet koster din fritid og din ferie, fordi det er potentiel tabt indtægt, når din eneste indtægt er den tid, som du sælger. Handlen mellem tid og penge bliver mere synligt, hvis du er selvstændig og helt tydeligt sælger din tid for penge. Forestil dig f.eks., at du er psykolog og opkræver 1.000 kr. i timen. Hver time du holder fri med dit barn, koster dig i princippet 1.000 kr.

Det er her, at investeringer kommer ind i billedet. For det er penge, som tjener penge til os, og dermed frigør det noget tid til at lave noget andet. Mange af os har glemt, at der findes en anden vej end at sælge sin tid. Du kan skabe aktiver, som arbejder for dig, mens du sover eller leger med dine børn på legepladsen.

Hvad er aktiver? Det kan være aktier, obligationer, udlejningsejendomme, en spillemaskine på en bar, en slikautomat i en sportshal, en virksomhed du har skabt og som kører videre, mens du holder fri. Der findes et hav af forskellige typer aktiver. Det nemmeste aktiv at skabe og drive er nok aktier, fordi du bliver ejer af en virksomhed med et enkelt klik fra din bærbar uden at skulle have ansvar for personale og budgetter.  

Prioriter dit forbrug

Tilbage til forbruget. Det handler i virkeligheden om at prioritere ens forbrug. Du skal ikke spare alt væk, men du skal have et opgør med at bruge penge på ting, som i bund og grund ikke gør dig glad og lykkelig, fordi det røver livet fra dig.

Jeg talte forleden med en veninde, som på papiret har alt. Hun har en fed karriere, et lækkert hus fyldt med designermøbler, en kærlig mand, dejlige børn. Men som hun sagde til mig: “Jeg er ikke glad. Jeg har hele tiden travlt. Selv når jeg har ferie, arbejder jeg. Jeg er ikke den mor, jeg gerne vil være. Jeg er ikke den kæreste, jeg gerne vil være. Jeg er ikke engang den medarbejder, som jeg gerne vil være. Jeg får ikke leveret varen. Jeg kan mærke, at det ikke er godt nok.”

Hvorfor vil du lære at investere? Jeg ved præcist, hvad jeg vil opnå, og jeg dyrker nogle mentale billeder, hvor jeg ser mig selv opnå det. Jeg ser f.eks. mig selv rejse rundt i Australien med to store drenge. Og her går det op i en højere enhed. Jeg investerer for at få tid og oplevelser med dem, som jeg elsker og i mellem tiden prioriterer jeg mit forbrug, så pengene går til at få tid og oplevelser med dem allerede nu. Det er alt det andet, som bliver sparet væk. Alle de ting som alligevel bare havner på en hylde.

For livet er her lige nu. Jeg kan ikke vente til en dag i fremtiden. Kan du?

Læs gerne min e-bog Bliv Fri, så kan du lære mere om emnet.