Jeg taler om at investere i aktier for at blive økonomisk uafhængig. Betyder det, at du skal investere i aktier for at ligge og dase på en eksotisk strand og drikke mojitos dagen lang?

Nej. Slet ikke. Du skal investere for at skabe det bedste liv med gode muligheder og frit valg på alle hylder – for dig selv og for dem, som du elsker.

Du kan bruge aktier til at skabe lige det liv, som du ønsker.

Det betyder, at du også kan bruge aktier som et afsæt til at skabe en endnu bedre karriere, end du ville have haft uden aktierne.

Hvordan det?

Jo, forklaring følger.

Der er tre primære grunde til, at du får et bedre arbejdsliv, hvis du investerer:

1. Du bliver mere modig til at sige fra

En af de største fejl som jeg har begået i min karriere var ikke at sige op, da jeg stødte ind i en chef, som modarbejdede mig.

Jeg søgte engang en anden stilling internt på den avis, som jeg arbejdede på. Jobbet, som jeg søgte, var på en anden redaktion, og da min umiddelbare chef fik nys om det, havde han to beskeder til mig:

A. Han anbefalede mig ikke til stillingen. B. Dagen efter skulle jeg dække et nyt stofområde på hans redaktion – hvilket var en klar straf og en klar degradering.

Der var to kronprinser på avisen (JP), og de lå i konstant kappestrid. Jeg havde søgt væk fra min umiddelbare chefs område over til hans ærkefjendes stofområde – og min umiddelbare chef reagerede med vrede og hævn – og det var mig, det gik ud over.

Når jeg tænker tilbage, kan jeg tydeligt se, at jeg skulle have sagt op på stedet. Situationen blev ikke bedre  – den blev kun værre, jo mere tid der gik.

Jeg gik i første omgang fra at dække banker til at dække detailhandel. Senere fik jeg karriere (sådan noget om stress og mindfulness) og senere gratis nyheder på nettet. 

Hvorfor sagde jeg ikke fra? Hvorfor tog jeg ikke mit gode tøj og gik? 

Fordi jeg var bange. Jeg var bange for ikke at få penge på kontoen hver måned.

Han havde jo ikke fyret mig, så jeg blev nødt til selv at sige op – og det ville betyde, at jeg røg i karantæne i dagpengesystemet.

Jeg ville stå helt uden en indkomst i en periode – og derefter skulle jeg forsøge at rette op hullet ved hjælp af indtægterne fra dagpenge, hvis jeg ikke hurtigt fik et andet job.

Havde jeg været økonomisk uafhængig på det tidspunkt, havde jeg uden tvivl sagt op på stedet. Lige præcis der på hans kontor, da jeg fik meldingen om, at han ikke anbefalede mig til den stilling, som jeg havde søgt.

I stedet tav jeg, og dermed lærte jeg ham, at det var okay at behandle mig sådan – og på en måde lærte jeg ham også, at han kunne slippe væk med det. Jeg trænede ham til at behandle andre medarbejdere på samme måde i fremtiden. Jeg var ikke alene illoyal over for mig selv – jeg svigtede også de generationer af kvinder, som ville komme efter mig på arbejdspladsen. 

Ville du blive i det job, som du har lige nu, hvis du ikke behøvede? Hvad ville du fortælle din chef, hvis du ikke var bange for at miste din lønindtægt? 

2. Du kan tage pauser og dygtiggøre dig

Hvis du har opbygget en økonomisk buffer og finansiel sikkerhed, kan du bedre tage pauser i din karriere for at lære noget nyt – eller gøre noget nyt. 

Jeg drømte  om at tage et år til USA og læse et fellowship i erhvervsjournalistik på Columbia University. Det blev ved drømmen, fordi jeg kunne ikke overskue de økonomiske konsekvenser af det.

Når jeg i dag tænker tilbage, ville et års fellowship havde været den perfekte løsning for at puste frisk liv i min karriere.

Hvad ville du gøre, hvis du havde penge nok? Er der noget, som du altid har drømt at bruge tid på?

3. Du får værktøj til at vurdere din arbejdsplads

Når du investerer i individuelle selskaber som value investor, bliver du god til at anskue en virksomheds udvikling fra et helikopterperspektiv. 

Da jeg boksede med at føle mig låst fast i en blindgyde på JP, hyrede jeg en dygtig coach fra USA til at finde ud af, hvad jeg skulle gøre ved det.

Han opsummerede vores samtale med et enkelt spørgsmål: “Har du overvejet at arbejde i en branche, som ikke er for nedadgående?”

Jeg kan huske, at jeg blev helt paf over spørgsmålet. Her havde vi brugt timer på at gennemgå magtrelationen på min arbejdsplads – og så åbnede han op for en helt anden dør, uden at ville kommentere på relationen.

Coachen forklarede, at brancher i nedtur er svære at gøre karriere i.

Jeg var så forhippet på at gøre karriere som avisjournalist, at jeg havde lukket øjne og øre for, hvad branchens nedtur kunne betyde for mig personligt. Jeg havde slet ikke kædet min egen situation sammen med makrotendenser i samfundet.  

Jeg havde stirret mig fast på min situation, som jeg anskuede gennem et forstørrelsesglas.

Et enkelt kig i regnskabet ville have fået mig tilbage i et helikopterperspektiv, hvor jeg ville kunne se, at min arbejdsplads salg og annonceindtægter faldt drastisk – og jeg ville havde opdaget, at jeg sad på en brændende båd.

Den slags bliver du lynhurtig til at gennemskue, når du træner dig selv som investor. De analytiske værktøj kan du også bruge på din egen arbejdsplads. 

Sådan gør du

Du kan enten investere i fonde, som følger nogle aktieindeks og indsætte det samme beløb hver måned i fondene. Eller du kan investere ved selv at udvælge nogle enkeltselskaber, som du vil købe aktier i. 

Gør du det første, kan du komme i gang i dag, og du behøver ikke at bruge særlig lang tid på det. Det er en automatisk proces, som kører i baggrunden, mens du lever dit liv. 

Vælger du at investere i individuelle selskaber, har du mulighed for at få et højere afkast – men du skal vide, hvad du gør.

Du må ikke investere i selskaber uden at kigge i regnskabet. Hvad du skal kigge efter, kan du lære hos mig ved hjælp af min e-bog, mine blogindlæg, Facebook Gruppen og mine Youtube videoer

E-bogen er et godt sted at begynde. Her lærer du, hvad du skal kigge efter i et regnskab. Du kan downloade den her.