Det er snart jul, og aktierne styrter ned. Hvordan skal du forholde dig?
Du smækker laptoppen sammen og holder juleferie. Når aktierne falder, er det vigtigt at tage det roligt. Og i sidste ende investerer vi vel i aktier for at få et godt liv? Så sørg for at få et godt liv lige nu. Drik gløgg og nyd julen.
Jeg kan skrive blogindlæg på blogindlæg om, at sindsro er vigtig. Jeg ved godt, at det kan være svært, når aktierne falder, og man ser tal gå i rødt på skærmen. Det sætter sig som en uro i kroppen og kan gøre det svært at falde i søvn. Det er en naturlig biologisk reaktion. Men en value investors vigtigste egenskab er evnen til at tage det roligt, når andre går i panik. Gør dit bedste for at huske på, at fremtiden er lys. Aktier kommer op igen.
Nogle gange kan man opnå sindsro ved at tage en pause fra aktieland. Andre gange er det slet ikke nok. Jeg har selv apps med aktiepriser i realtid på telefonen, og det er fristende. Bliver du ved med at lure på aktiepriserne, så foreslår jeg, at du styrker dig ved at gå til de vise mænd. Det gør du ved at bruge noget af juleferien på at læse bøger, som kan styrke din tro som value investor.
Her kommer min top ti liste over bøger, som kan give dig fornyet tro og ro:
1. The Snowball af Alice Scroeder
Dette en en biografi om Warren Buffett, som han selv har bestilt. Virkeligt godt skrevet og også underholdende. Jeg ville vælge denne først
2. The essays of Warren Buffett
Hvad kan jeg sige. Gud har talt.
3. Poor Charlie’s Almanack af Charlie Munger
Charlie Munger er Warren Buffetts partner, og han er i virkeligheden miraklet bag Warren Buffett. Han fik påvirket Buffett fra at investere i billige selskaber fra rendestenen (Benjamin Graham metoden) til at investere i vidunderlige selskaber med en fremtid.
”It’s far better to buy a wondeful company at a fair price than a fair company at a wonderfuld price,” har Warren Buffett udtalt.
Det er i virkeligheden nok Charlie Munger, som burde citeres for dette. Det er i hvert faldt almindeligt kendt, at det er Charlie, som har flyttet Warren Buffett i denne retning.
4. Letters to Shareholders af Warren Buffett
Hvert år skriver Warren Buffett et brev til aktionærerne af hans selskab Berkshire Hathaway. Det er fra de skriv, at vi ved meget om Warren Buffetts tanker og metoder. De kan læses gratis på Berkshire Hathaways hjemmeside her: Letters to shareholders.
Du kan selvfølgelig også vælge at købe det i en bogform, hvis du ikke gider læse fra skærmen.
5. Irrational Exuberance af Robert Shiller
Jeg har ikke sat Irrational Exuberance højt på listen, fordi den er en af de bedste. Den er på listen, fordi det er den bog, der har haft den største betydning for mig. Den handler om, hvordan markedet bliver irrationelt begejstret og derefter deprimeret og er skrevet med udgangspunkt i it-boblen. Jeg læste denne bog tilbage i 2001, som del af pensummet på Stern Business School, og jeg husker det som en åbenbaring. Det var med den klokkeklare beskrivelse af it-boblen, at jeg blev overbevist value investor.
6. The Dhando Investor af Monish Pabrai
Inderen Monish Pabrai er den nye Warren Buffett. Det mener mange i hvert fald. Han kan også findes med blog og podcast på Chai With Pabrai.
7. The Education of a Value Investor af Guy Spier
Guy Spier er en anden af de anerkendte arvtagere fra Warren Buffett. Den her bog handler også meget om, hvordan man skal leve livet. Guy Spier og Monish Pabrai er kendte for, at de sammen har betalt et svimlende beløb for at få lov til at spise frokost med Warren Buffett.
8. The Intelligent Investor af Benjamin Graham.
Benjamin Graham var verdens første value investor, og denne bog er biblen, som mange af os går tilbage til igen og igen. Det er også bogen, som satte Warren Buffett i gang som value investor. Læs kapitel otte om Mr. Market først. Jeg har refereret til det mange gange, og jeg tænker tit på Mr. Market, når priserne kører op og ned.
9. Securities Analysis af Benjamin Graham og David Dodd.
Også en bibel. Lidt tungere. Men hvis du har modet. Eller måske brug for noget at sove på. Man skal huske på, at Benjamin Grahams bøger er skrevet i tiden efter det store krak i 1929. Han kommer fra en tid, hvor der virkelig var udsalg på virksomheder, så hans metoder dur ikke altid i dag. Sproget er også en smule gammeldags. Alligevel fremstår hovedideerne lysende klart og relevante.
10. The Big Short af Michael Lewis
Michael Lewis er nok den bedste skønlitterære forfatter, der skriver om de finansielle markeder. Han blev kendt med bogen Liar’s poker, som omhandlede hans tid som trader i slutningen af 1980’erne. The Big Short handler om finanskrisen. Den er langt nede på listen, fordi den egentlig ikke har noget med at være value investor at gøre. Men du bliver klog af den, og Michael Lewis skriver så alle bliver underholdt. Findes også som film.
Dermed er der ikke så meget andet at sige end god jul og god læsning.
Nå ja. Og har du ikke læst min e-bog Bliv Fri endnu, så finder du den her.