Hvordan læser du et virksomhedsregnskab?

Det er et godt spørgsmål, som jeg ofte bliver stillet.

Den berømte value investor Monish Pabrai blev nyligt stillet det spørgsmål, og han beskrev, hvordan han griber et regnskab an.

De fleste tror, at det hele går ud på at regne på prisen. Monish Pabrais fremgangsmåde viser, at det langt fra er det vigtigste.

Her er fem ting han kigger på, før han dykker ned i regnskabstalene.

1. Monish Pabrai tjekker om andre har investeret i den

Monish Pabrai indrømmer ganske ærligt, at han kopier andre value investorer. 

Han anser ser sig selv for at være en god “kloner”.

Det første han gør, når han får smag for et selskab, er at tjekke, hvem der har investeret i det. 

“Forhåbentlig er der nogen, der er klogere end mig, som ejer selskabet,” siger han.

Du kan tjekke om nogle af de store value investorer har investeret i selskabet på www.gurufocus.com, www.dataroma.com or www.whalewisdom.com.

2. Monish Pabrai læser analyserne

Hvis de store value investorer har vist interesse for selskabet, så ligger der helt sikkert også nogle analyser online.

Hvad siger de om selskabet? Er du enig med analyserne? 

Du kan bl.a. finde analyser på www.seekingalpha.com eller hos www.valueinvestorsclub.com 

3. Monish Pabrai læser alle ledelsens breve til aktionærerne

I begyndelsen af et regnskab finder du et skriv fra ledelsen til aktionærerne, som på engelsk bliver omtalt som shareholder letter. Nogle gange finder du dem som et særskilt dokument ved siden af regnskabet.

Det er et skriv, hvor direktøren og/eller bestyrelsesformanden giver et overblik over årets gang og nogle ideer om, hvad de arbejder hen imod i fremtiden. Det giver det store fugleperspektiv over virksomhedens udvikling og fremtid. 

Monish Pabrai lader sin assistent samle alle de tidligere shareholder letters i en PDF-fil, og så går han ellers i gang med at læse dem kronologisk.

Det er vigtigt, at de her breve ikke er skrevet af et PR-bureau, men skrevet i ledelsens eget sprog. Hvordan kan du se forskellen? Det kan du se i stilen. Lyder det som noget, nogle faktisk ville sige, eller om det lyder som klicheer?

Det er vigtigt, at brevene er ærlige og forståelige.

Hvis brevene ikke er til at forstå, er det et advarselssignal. Måske skjuler de noget for aktionærerne. Ledelsen skal kommunikere ærligt og simpelt.

Monish Pabrai undersøger, hvordan ledelsen og virksomheden har klaret sig i forhold til det, som de lover i brevene.

Her skal man huske, at de jo ikke kender fremtiden. F.eks. vidste virksomhederne intet om corona og nedlukninger, da de aflagde regnskab før coronaen.

4. Han læser et udskrift af deres earnings calls  

Kort tid efter et regnskab besvarer ledelsen på spørgsmål fra investorer og analytiker. Du kan finde dem på virksomhedens hjemmeside under investor relations som webcast eller earnings call.

Monish Pabrai læser udskrift af alle earnings call. Han glider let hen over den indledende præsentation og lægger mere mærke til, hvad ledelsen lover om fremtiden og hvor ærlige de er, når de svarer på spørgsmål.

Har ledelsen en tendens til at love for meget og levere for lidt? Eller love for lidt og levere mere end de lover?

Det siger en del om, hvad du kan forvente om fremtiden. 

5. Monish Pabrai kigger på selskabets øvrige meddelelser

Monish Pabrai anbefaler, at du læser selskabets såkaldte proxy statements. Der kan du bl.a. finde aktionærernes forslag til ændringer og på den måde få et overblik over, om selskabet driver en aktionærvenlig politik. 

Selskabets proxy statements kan du som regel finde på virksomhedens egen hjemmeside på investor relations siden. Der står nogle gange announcements og andre gange kalder de det proxies. 

For de amerikanske virksomheder kan du også slå dem op på SEC.gov som DEF14A og DEFa14A meddelelser (det bliver aldrig helt mundret, når det gælder SEC-dokumenter). 

Og derefter?

Først derefter dykker Monish Pabrai ned i selve regnskabet og ser tal på de finansielle sider. Derefter går arbejdet i gang med at undersøge, hvad selskabet er værd og læser andre afsnit som selskabets egen vurdering af risici og konkurrenterne.

Du kan læse meget mere om, hvad du skal kigge efter i min e-bog Bliv Fri.

Der viser jeg dig bl.a., hvordan du kan regne ud, om selskabet er mere eller mindre værd, end hvad det handles til på børsen. 

Du kan lære meget mere i  min e-bog Bliv Fri, som du kan downloade den her.