Ferien er slut, og du skal tilbage på job.

Men skal du egentlig det, eller er det på tide at sige op og finde noget andet?

Vi kan alle sammen blive ramt af en mandagsblues, når strandturen skiftes ud med kontoret.

Hvornår ved du, at tiden er kommet til at skifte job? Og hvornår er det bare tilvænning efter ferien? 

Her er fem tegn på, at tiden er kommet til at vinke farvel til din nuværende arbejdsplads.

1. Du sidder fast i en rolle

Det sker for os alle sammen, at vi får påduttet os en rolle, som er svær at slippe ud af.

Måske er du blevet tandpastaeksperten. Måske er du blevet den uofficielle evighedsassistent, selvom din officielle titel lyder af noget andet. 

Jo længere tid du sidder i den rolle, jo sværere kan det blive at ryste den af dig igen.

Hvis du ikke bryder dig om rollen, skal du til at kigge efter en måde at komme tættere på det, som du hellere vil beskæftige dig med, og her kan det være mest effektivt at skifte arbejdsplads.

Det kan også være, at du har fået et uheldigt ry på din arbejdsplads. Måske har du tidligere begået en fejl, som er svær at ryste af dig igen. Måske var fejlen ikke engang din skyld. Det kan f.eks. være, at du var del af et projekt, som kørte af sporet.

Er det tilfældet, så kan det lidt blakkede image være nemmere at komme af med på en ny arbejdsplads, hvor de ikke har den samme kollektive hukommelse. 

Når du overvejer at skifte, så pas på med at blive for magelig. Tanker som, “det er jo også en godt sted” og “lønnen er god” er gift for din karriere og din livsglæde.  

2. Din chef støtter dig ikke

Det dur ikke, hvis din chef ikke støtter dig.

Kan du mærke, at han ikke kan lide dig, skal du skynde dig at skifte job, så hurtigt du kan. Han har magt over dig og kan gøre dit liv surt på så mange måder, at du falder i søvn, hvis jeg remser dem op.

Du skal altid sørge for at arbejde for en chef, som du ser op til, som du kan lære noget af, og som du kan mærke vil dig det godt.

Her kommer et særligt opråb til kvinder: Du skal aldrig arbejde for en chef, som modarbejder, at kvinder klarer sig godt.

Vær på vagt. Se især på, hvordan din chef og din arbejdsplads historisk set har behandlet kvinder, som har fået børn. Har de stadig mulighed for at avancere, når de kommer tilbage fra barsel? Eller bliver de straffede og gemt væk i støvede kroge af organisationen?

Det kommer til at ramme dig før eller senere – også selvom du ikke får børn. Organisationen lider af et forældet syn på kvinder. 

3. Arbejdsmiljøet gør dig deprimeret

Er frokostpause og fyraften det eneste, som du ser frem til i løbet af din arbejdsdag, så er noget galt. Det er ikke sådan, det burde være.

Pengene burde kun være en del af belønningen. Den anden del af belønningen burde være udfordringer og kammeratskab.

Livet er for kort til kun at arbejde for penge. Så hellere tage et job med en lavere løn …men med et bedre arbejdsmiljø.

4. Du støtter ikke produktet

Hvad med virksomhedens produkt eller service? Er du stolt af det, som virksomheden står for? Er du stolt af det problem, som virksomheden løser? Er du stolt af måden, som de løser det på? Løser de overhovedet et problem?

Hvis du arbejder for at fremme et produkt eller en service, som du egentlig ikke har lyst til at støtte udbredelsen af, så har du et problem.

Du skal være stolt af det, som du bruger din tid på.

Livet er også for kort til, at du skal bruge dit arbejdsliv på at være med til at fremme noget, som du ikke ønsker i verden.

Hvad er meningen med livet? Det er alt det, som vi bruger vores tid på. Det skal give mening.

5. Du drømmer om noget andet

Dit job er bare noget, som du gør lige nu, mens du tager dig sammen til at finde modet til at gøre det, som er dit egentlige talent.

Den går måske de første par år efter gymnasiet. Men det går ikke på 5. år eller 10. år eller 15. år.

Slet ikke.

Det er nu, du skal tage springet. Ellers får du det aldrig gjort.

Måske drømmer du om at stifte egen virksomhed? Eller skrive en bog? Eller skifte karriere til noget mere vovet? Eller tage en pause og sejle rundt om kloden med dine børn?

Hvor lang tid vil du vente? Hvornår vil du tage springet? Hvornår vil du i det mindste lægge en konkret plan?

Kig på listen igen. Hvor mange af de fem punkter kan du nikke genkendende til?

Måske kan du i en periode leve med, at en af advarselsknapperne lyser. Men er der flere af dem, der lyser? Lyser de alle sammen? Det går ikke. Så bør det være en høj prioritet at komme videre. Du bør sætte dig ned lige nu og finde fem – opslåede eller uopslåede – stillinger, som du kan søge, inden ugen er omme. 

Drømmer du om større økonomisk frihed, så du få mere frihed til selv at vælge dit liv? Du kan downloade min gratis e-bog Bliv Fri her. Den handler om, hvordan du kan investere på en måde, så du hurtigere bliver økonomisk uafhængig.