Skal du betale gæld af først, før du begynder at investere?

Det spørgsmål dukker ofte op, og svaret vil komme lidt an på din situation. Hvis du har dyr gæld, f.eks. kviklån eller kreditkortgæld, vil det altid være en god ide at få betalt det af først. Men du kan godt begynde at investere i aktier, selvom du har noget gæld med lavere rente, f.eks. boliggæld eller studiegæld.

Hvis vi ventede med at investere, til boliggælden var betalt helt ned, ville det for mange mennesker betyde, at de ville være tæt på pensionsalderen, før de kom i gang med at investere.

Her kommer tre grunde  til, at du skal begynde at investere, før du har fået betalt din gæld helt ned.

Grund 1: Når dit afkast vil være større end din rente 

Kan du tjene flere penge på at investere end du betaler for gælden, så er det en overskudsforretning. Og omvendt: betaler du flere penge for gælden, end du får i afkast, så er det en underskudsforretning.

Hvor højt dit afkast vil være, kan du måske ikke helt vide i starten, fordi det kræver erfaring for at få en fornemmelse for det.

Man siger, at markedet historisk set har givet 8 pct. i gennemsnit over mange år (helt præcist har det amerikanske aktieindeks S&P 500 givet et afkast på knap 8 pct. siden 1957). Hvis du betaler en rente på 3 pct. på et realkreditlån, så er det sandsynligt, at du vil kunne lave et afkast, der er højere end din gæld.

Grund 2: Du får erfaring 

At investere er en  færdighed, som det tager tid at mestre. Derfor giver det god mening at gå i gang så tidligt som muligt. Både på grund af effekten af renters rente, men også fordi du vil blive bedre til det med tiden og derfor vil få et højere afkast. 

Du kan naturligvis lære en masse ved at læse investeringsbøger og se youtube-videoer, men meget af det lærer du først for alvor, når du kaster dig ud i det og får praktisk erfaring.

Hvis du venter med at investere, til du har betalt hele studiegælden og huslånet af, så mister du en masse tid, hvor du kunne lære og forfine dine evne.

Den gode nyhed er, at du lærer af at investere uanset hvor stort eller lille et beløb, du investerer for.

Grund 3: Det er motiverende at investere 

Det er sjovt og fascinerende at se ens penge yngle. Det er også meget motiverende i forhold til at spare mere op, få betalt gælden af og i det hele taget få styr på ens privatforbrug. Du vil få lyst til at finde flere penge til dine investeringer, når du først går i gang.

Jeg vil gå så langt til at forudsige, at du senere hen vil fortryde, at du ikke kom i gang før, fordi du vil få øjnene op for, hvad dine penge kunne være blevet til.

Har du lyst til at investere, skal du være velkommen til at downloade min tjekliste med 12 spørgsmål, som du bør still dig selv om virksomheden, før du investerer. Den kan du downloade her.