Vi har alle sammen været der. 

Måske har du investeret på det forkerte tidspunkt og tabt nogle penge. Måske har du investeret på det rigtige tidspunkt men i den forkerte virksomhed og tabt nogle penge. Måske har du slet ikke investeret og gået glip af en stor gevinst.

Du anser det måske for at være et fejltrin og slår dig oven i hovedet med det. Men måske kan det vise sig at være en stor gave i forklædning.

Jeg har selv mange af den slags oplevelser i mit liv.

Da finanskrisen ramte, så jeg mine investeringer miste over halvdelen af deres værdi, og som instinktiv reaktion ærgrede jeg mig over at være gået ind i markedet på det tidspunkt. Jeg skulle have ventet. Men så besluttede jeg at se det som en mulighed for at købe billigt og investerede så meget som muligt. Og det viste sig naturligvis, at finanskrisen ikke var en katastrofe , men en vigtig milepæl i mit liv, hvor jeg blev seriøs som investor.   

Da jeg blev fyret, mens jeg var på barsel, havde jeg en lignende reaktion. Jeg stod alene med to små børn og en usikker fremtid. I en rum tid var jeg ked af det og bange, og der var også en masse ting, som jeg fortrød. At jeg havde valgt lige det job på den avis. At jeg ikke havde skiftet. At jeg ikke havde lyttet til faresignalerne. At jeg overhovedet var i en branche, hvor der ikke var plads til en enlig mor.

Men i dag kan jeg se, at jeg har taget et gigantisk kvantespring, netop fordi jeg blev fyret. Fyringen blev springbrættet til noget helt nyt.

Jeg har lanceret min egen blog, åbnet min egen virksomhed og lært meget både som investor og som virksomhedsejer.  Jeg har på få år skabt en helt ny karriere, hvor jeg er gladere og samtidig hjælper mange med at blive økonomisk stærkere. Men hvad endnu vigtigere er: Jeg er blevet et andet menneske af den læring, som jeg har fået. Jeg har forandret mig til noget bedre.

Hvordan vender du en oplevelse af tab eller fejl til at være en fordel?

Jeg gør det helt konkret her i blogindlægget og deler rejsen op i fem trin og viser dig vejen: 

Trin 1: Der findes ikke fejltrin

Du skal ændre din opfattelse af tab og fejltrin. Fortæl dig selv, at der ikke findes fejltrin. Der findes kun udviklingstrin. 

Vi er opdraget til at tro, at fejltrin er skidt. Men fejltrin er i virkeligheden en gave. Det er en stor mulighed for at beslutte sig for at gøre noget andet eller gøre det samme på en ny måde. 

Har du investeret i noget, som er faldet kraftigt? Analyser, hvordan du lavede research før du tog beslutningen om at investere. Undersøgte du virksomheden? Åbnede du regnskabet? Søgte du youtube- videoer frem med interviews af direktøren? Eller lod du dig rive med af en peptalk på Millionærklubben eller af en kommentar i en Facebook gruppe? 

Sket er sket. Men beslut dig for at gøre det anderledes fremover. Brug oplevelsen som en løftestang til at komme videre. 

Trin 2: Stil positive spørgsmål

Ofte stiller vi os selv negative spørgsmål, når vi føler, at vi har lavet en fejl. Det kan være “Hvordan kunne det gå så galt?”, “Hvordan kunne jeg være så dum?” eller “Hvorfor lærer jeg det aldrig.” Den slags spørgsmål er forbudt, for de gør dig dummere og hiver dig ned.

Stil dig selv nogle spørgsmål, som får dig drevet videre i din udvikling.

Det kan f.eks. være spørgsmål som:

  • Hvad kan jeg lære af dette?
  • Hvordan kan jeg vende det her til noget positivt?
  • Hvordan kan jeg blive taknemlig for, at det her er sket?

Det sidste spørgsmål, stillede jeg mig selv, da jeg blev fyret på barsel

Jeg var så ærgerlig over det på tidspunktet, at der ikke var nogen tvivl om, at jeg havde brug for at gøre noget radikalt anderledes. Jeg kunne ikke bare søge et andet job som mindede lidt om det, jeg kom fra. Der skulle ske noget helt nyt, for at jeg kunne blive taknemlig over fyringen. Jeg skulle noget stort. 

Trin 3: Accepter, at det godt må være svært  

Nogle gange, når vi lærer noget nyt, så kan det godt kræve vores opmærksomhed og koncentration. Vi snubler lidt, selvom vi gør os umage.

Når noget føles svært, er der mange af os, der tænker, at vi ikke er skabt til det.

Hvor kommer den tanke fra?

Jeg tror, at vi har en urealistisk forventning om, at hvis man er “skabt til noget” eller har “talent for noget eller har “forstand på noget”, så vil det føles ubesværet og let som en leg. Lidt som Mozart med et klaver eller en violin. 

Men der er ingen, der bare kan gå hen til en violin og spille uden at øve sig. Der er ingen, der bare kan spille skak uden at øve sig. Talent og forstand kommer med øvelsen.

Jeg har set lillebror lære at gå. Det tog ham mange timers træning hver dag i løbet af halvandet år. Da han lå som baby og ikke kunne løfte sit hoved, sagde han aldrig til sig selv “Åhr, jeg lærer det ALDRIG. Det er for svært. Jeg kan ikke engang løfte hovedet – hvordan kunne jeg tro, at jeg engang kan gå?”

Små børn bliver ved og ved og ved. Om det er at gå eller at læse. Det er noget vrøvl, at det skal føles let, hvis man har talent for noget. 

Trin 4: Ros dig selv   

Talent ligger ofte i mindsettet. Det ligger i evnen til at sige noget positivt, som fordrer læring. 

I stedet for “Øv, jeg er dårlig til det, jeg bør holde op”, så sig “Det er en sjov og spændende udfordring”. Ros dig selv, hver gang du gør et lille fremskridt. Ros også, selvom du går et skridt tilbage. Så bare ros dig selv for at gøre noget, om ikke andet. 

Jeg hørte engang en sport coach forklare, hvordan han trænede en løber til at slå sin egen rekord. Han snød med målstregen og gjorde løbet lidt længere. Og så lidt længere.

Løberen troede hele tiden, at han blev langsommere. Coachen tvang ham til at juble, hver gang han krydsede målstregen – også selvom han tilsyneladende var blevet langsommere.

Da løberen havde fået gjort det til en vane at rose sig selv, uanset hvordan han klarede det, flyttede coachen målstregen tilbage.

Løberen var blevet meget hurtigere. Løberen blev meget overrasket. “Hvordan gjorde du det?” spurgte han. “Ved at få dig til at fejre alle løb og alle sejre, selv de små,” sagde coachen. Han havde fået gjort selvros til en vane.  

Trin 5: Hold fast 

Vedholdenhed og øvelse og evnen til at lære af dine såkaldte fejltrin vil gøre dig dygtig med tiden. Det gælder også, når du skal lære at håndtere dine penge og investere. 

Det sjove er, at skæbnen ofte udfordrer os med de såkaldte fejltrin, lige før vi bryder igennem muren til næste niveau og til succes. Netop som du er tættest på at give op, skal du blive ved og presse på. Du står med en mulighed for at tage et kvantespring i din udvikling. Du kan bare ikke se det endnu. 

Som de siger på engelsk “Proceed as if success is inevitable”.

Eller på dansk: “Fortsæt som om succes er uundgåeligt.” 

Hvilke fejltrin har du lavet med din økonomi? Kan du i dag se, at du har lært noget af det? 

Du kan downloade en tjekliste på 12 spørgsmål til, hvad du skal spørge dig selv om, før du investerer i en virksomhed her. Så står du lidt stærkere, næste gang du skal investere. Vil du lære endnu mere, kan du også downloade min e-bog her