Jeg kender et par, hvor kvinden virkelig gerne vil være økonomisk uafhængig, men hvor manden hele tiden lever i et lyntog i nutiden.

Hvor hun tænker over, hvad hun bruger af penge og investerer det, som hun kan, har han konstant overtræk på sine kreditkort. Hun laver madplanlægning, mens han køber take away. Hun køber genbrugstøj til børnene, mens han køber det nyeste trådløse anlæg til deres køkken. 

De har adskilt økonomi, men alligevel kan deres forskellige livsstile ikke lade være med at clashe.

Han synes nok, at hun er nærig og lidt af en livsfornægter, mens hun nok synes, at han hovedløst køber dyre ting, som egentlig ikke er nødvendige.

De kommer op at skændes om hverdagsindkøb, for helt adskilte økonomier kan de alligevel ikke have. Hun synes det er for vildt, når han på en hverdag spontan-køber den nyeste Lego-pakke til børnene med penge fra deres fælles konto. Han bliver træt af at have en revisor rendende i hælene. Når skænderierne går højt, kalder han hende nærig og pengefikseret, og hun skyder igen med grådig.

Emnet er vigtigt, fordi hvis du ikke har dine nærmestes opbakning, så vil din rejse mod frihed være som at køre i bil med håndbremsen på.

Kritikken vil snige sig ind i dit sind, og du vil måske begynde at tvivle på, om du gør det rigtige.

Er det nærigt at købe genbrugstøj til børnene? Er det nærigt at gemme de tunge Lego-pakker til jul og fødselsdage? Du bliver lidt i tvivl, og det vil hindre dit fremskridt. 

Hvordan får du omgivelsernes forståelse for den rejse mod økonomisk frihed, som du har kastet dig ud i? Hvordan kan du endda få dem med på rejsen? 

Her er fem metoder til at få din familie og venners opbakning:  

Trin 1: Accepter, at du ikke kan ændre dem. 

Det første punkt er nok lidt skuffende, fordi måske håber du på et quick fix, der kan ændre dem i dag. Men det dur ikke.

Når folk kan mærke, at vi vil ændre dem, så går de i Rasmus Modsat. Så lad være med det. Helt og holdent.

Accepter dem som de er. Med hud og hår og overforbrug. 

Trin 2: Vær et forbillede.

Fortæl dem om den rejse du er på. Men hold dig på egen banehalvdel.

Du må ikke dømme det, som de gør. Sørg for, at du begrænser dig til at fortælle om din egen rejse og drømme. Det inspirerer meget mere end et foredrag.

Sørg også for at tale om det i et positivt tonefald. Undgå at dømme, hvad du tidligere har gjort eller at dømme dig selv, når du i livet kommer til at gøre noget, som ikke helt var planen.   

Metoden med at vise glæden over det, som du gør, kan være ret effektiv. Her en lille historie fra mit eget liv:

For mange år siden løb jeg ivrigt marathon, mens jeg var i et forhold med en øl-glad ryger. Da vi var i forholdet, kunne han ikke forstå min iver efter at løbe hurtigere og hurtigere. Han var læge, så det gav ikke så meget mening, at jeg holdt foredrag for ham om fordelen ved motion eller ulemperne ved tobak. Så jeg gjorde bare det, som jeg elskede: Tog pulsmåler på, løbesko på og fløj ud af døren. Jeg bad ham om at heppe ved større løb, og det var det. Det var det eneste, jeg forventede af ham. 

Forholdet gik senere i stykker – ikke på grund af rygning og løb, men på grund af geografi. Da jeg mødte ham et par år efter, at vi var gået fra hinanden, fortalte han mig stolt, at han var holdt op med at ryge og nu løb marathon. Han havde løbet mange marathon. Jeg kunne se, at han havde pulsur på.

Nå, tænkte jeg. Så smittede det.  

Trin 3: Lyt

Når dine kære begynder at tale om deres egne værdier, og hvad penge betyder for dem, så lyt uden at sige noget.

Du må ikke begynde at belære dem. Bare nik og sig okay. 

Trin 4: Få en tredje person til at tale din sag

Hvis forklaringerne kommer fra dig, kan det blive opfattet som kritik og skabe splid. Kommer forklaringerne fra en anden person, så vil dit familiemedlem eller din ven lytte meget mere uforbeholdent. 

Du kan udsætte din nærmeste for en tredje person, som er god til at forklare fordelen ved at gøre, som du gør.

Det kan du bl.a. gøre ved at:

  • Forær en bog om emnet
  • Invitere til et foredrag
  • Tag et kursus sammen
  • Invitere til en film om emnet
  • Invitere en ven, som repræsenterer dine interesser, med hjem til middag og til lange diskussioner.

Jeg oplever indimellem par, som tager en strategistamtale og mastermind-kurset sammen. Som regel er den ene person mere interesseret end den anden, men uanset er det genialt at tage udviklende kurser sammen som par, så man kan bevæge sig i samme retning. 

Trin 5: Få en fest ud af det 

Ideen her er at gøre det sjovt. Og gøre det tydeligt sjovt.

Løbeklubber og bogklubber er udbredte og hjælper med at gøre en lidt tør og ensom praksis til noget socialt.

Hvorfor ikke overføre begrebet til investeringsklubber? Er der nogle andre i dit liv, som interesserer sig for at investere? Kan I holde en middag? Eller en fest? I behøver ikke engang at tale om investeringer. Det skal bare være en middag for dem, der interesserer sig for emnet, og så kan I ellers tale om Michael Jackson, hvis I vil.