Er du ikke kommet i gang med at investere på trods af, at du gerne vil? Så skal du læse denne liste over dårlige undskyldninger, for måske er din begrundelse en af dem.
Undskyldninger vokser som spindelvæv i dine tanker, men de kan blive barrierer af beton, hvis de gang på gang holder dig fra at tage handling.
Her er fem af de mest brugte undskyldninger:
1. Jeg kan ikke finde ud af det
Der er rigtig mange, der gerne vil have det til at se kompliceret ud, fordi de har en interesse i, at du tror, at det er svært.
Hele den finansielle sektor vil gerne sælge dig deres færdigretter. Når du tror, at det er svært og kompliceret, har de en bedre mulighed for at sælge dig nogle dyre produkter, hvor de investerer for dig.
Derfor bruger de nogle meget fine ord, når de skal tale om madvarerne til deres finansielle færdigretter. Men hør nu her. En kartoffel er en kartoffel, også selvom nogle kalder den pommes du terre.
Du kan godt.
2. Jeg er for gammel/det er for sent
Det er aldrig for sent. Aldrig.
Der var en tysk dame, der begyndte at investere i aktier i en høj alder (efter de 60 år). I dag er hun 81 år, er blevet rig af det og underviser andre i, hvordan man investerer som en value investor. Du kan prøve at søge på hende. Hun hedder Beate Sanders og bliver omtalt som “Börsenexpertin” og “millionärin”.
Og i øvrigt fylder Warren Buffett 90 i år og hans partner Charlie Munger er endnu ældre, og de er stadig i fuld gang.
3: Jeg er for ung og for uerfaren
Jeg investerer mine 3- og 6-årige drenges børne- og pensionsopsparing, og jeg fortæller dem, hvad de er medejere af, for at de skal lære af det. Så to drenge på 3 år og 6 år lærer allerede om value investeringer.
Læser du den her blog, er du helt sikkert ældre end mine børn.
Jeg bliver altid så glad, når helt unge mennesker kontakter mig, for tænk på, hvor meget deres penge kan vokse. Er du ung, kan du virkelig benytte dig af effekten af renters rente. Få penge kan blive til virkelig mange penge over tid.
Argumentet med at være for ung, hænger nok også sammen med opfattelsen af, at ens penge skal bruges på studier, første bolig, bryllup og første barn. Men her er det hverken enten-eller. Du kan sagtens investere 100 kr. eller 1.000 kr. om måneden ved siden af det almindelige livsforløb med de udgifter, der hører til.
4: Jeg ved ikke hvilken platform, som jeg skal bruge
Bare vælg en.
Du kan åbne konti og depoter i lige så mange banker, som du vil, og det er ikke sådan, at du er tvunget til kun at vælge en og kun bruge den fremover.
Jeg bruger selv en kombination af Nordea (min hovedbank), Saxo Bank, Nordnet og en udenlandsk platform. Du behøver selvfølgelig ikke at vælge så mange.
Hvorfor ikke bare begynde med din egen bank og få lidt erfaring der? Så kan du altid åbne en anden konto et andet sted.
I langt de fleste tilfælde vil gebyrerne ikke betyde det store, fordi du som value investor ikke handler så ofte.
Teknikken finder du ud af det hen af vejen. Hver platform har introduktionsvideoer, som kan få dig i gang, men hvis jeg skal være helt ærlig, har jeg aldrig set en selv. De fleste platforme er lige så intuitive som netbanker.
Hvis du er bange for at trykke på en forkert knap og miste en masse penge, så gå i gang med et lille beløb og prøv dig frem. Du bliver tryg med erfaringen.
5: Det er for risikabelt
Sandheden er, at du lærer og opbygger viden, og det gør det mindre risikabelt.
Det er risikabelt at investere, hvis du ikke lærer lidt om, hvordan man udvælger virksomheder eller fonde og i øvrigt ikke undersøger, hvad du investerer i.
Desværre er der mange, der køber aktier helt tilfældigt.
Rigtig mange nybegyndere køber aktier i en virksomhed, fordi de har hørt den omtalt i et podcast eller fordi underboen synger i badet om det høje afkast.
Men ikke dig, for du læser det her blogindlæg og bliver klogere.
Du undersøger selvfølgelig, hvad du investerer i, og du ved, hvad du skal kigge efter, fordi du har læst min e-bog Bliv Fri her og downloaded min tjekliste her.