Hvilke daglige vaner skal du indarbejde for at blive en god investor?

De fleste overvurderer, hvad de kan udføre på en uge, men undervurderer hvor meget de kan udføre på et år. For ikke at tale om, hvad de kan udføre over ti år.

En stor del af den succes vi opnår skyldes daglige vaner. Små skridt som vi tager automatisk, fordi vi har besluttet os for det.

Vi kender reglerne for, hvordan vil skal opføre os, hvis vi vil leve et sundt liv: motioner jævnligt, undgå sukker, undgå alkohol, osv.

Men hvad er reglerne, hvis du vil klare dig godt som investor? Hvilke daglige rutiner skal du have på plads?

Svaret kommer her: 

1. Læs og læs og læs

I biografien the Snowball findes der et lille billede af investoren Charlie Munger, som går en lille tur, mens han holder en bog op foran sig og læser. Under billedet står der “Charlie Munger going for a read.” 

Jeg tror gerne på, at det er sådan han går tur. Men sine hinkestens tykke briller og en bog foran ansigtet. Man siger også, at hans partner Warren Buffett læser 500 sider om dagen. Det svarer altså til sådan ca. to bøger. Måske er det sandt, måske ikke, men der er ingen tvivl om, at begge herrer læser meget og er meget vidende om alt muligt. 

Vil du være en god investor, skal du være vidende. I dag betyder dette råd naturligvis ikke, at du nødvendigvis skal holde en bog op foran dit ansigt, mens du børster tænder.

Pointen er, at du skal suge viden til dig. Du kan læse papiraviser eller netaviser. Du kan lytte til podcast, mens du løber. Du kan læse bøger i sofaen eller lytte til dem, mens du går en tur.

Men lad nu være med at tro, at alt hvad du har mulighed for at lytte til, er din tid værd. Sorter i det. Det skal give dig reel viden og ikke bare være en podcast med en masse sniksnak og lidt hype snak om hvilke aktier, du skal købe lige nu.  

2. Invester aldrig for lånte penge    

De penge som du investerer, skal være penge, som du kan tåle at tabe på kort sigt.

Det betyder naturligvis ikke, at du skal regne med at tabe dem. Men du skal tåle at kunne tabe dem.Fordi det gør dig mere cool som investor og får dig til at handle mere rationelt. Så aldrig, aldrig investere for lånte penge.

Invester heller ikke midler, som du egentlig har sat til side til andre ting, som f.eks. dit store barns fremtidige indskud i en lejlighed. Det er opskriften på panik og krise. Dermed ikke sagt, at du ikke kan investere børneopsparingen. Det kan du sagtens. Det gør jeg selv med stor fornøjelse. Men det må ikke være penge, som er nødvendige til et andet formål på kort sigt.   

3. Sæt dig et mål   

Hvor meget vil du egentlig sætte af til at investere hver måned? Hvor stort et afkast vil du have? Og hvad med det store billede? Hvad vil du opnå med dine investeringer? Hvorfor bruger du overhovedet tid på det? Hvad ser du i fremtiden?

Uden mål som føles ambitiøse for dig, kommer du ikke til at være motiveret. Og uden motivation kommer du ikke til at gøre det daglige arbejde.

Du skal gerne holde dine mål opdaterede. Kig dem igennem mindst en gang om året. Ændrer din situation sig, skal du også opgradere dine mål, så det passer til din nye indkomst, din nye familiestatus eller dit nye realkreditlån. Bliver du forældre, så husk at inkluder dine børn og deres fremtidige økonomi i dine mål. Jeg er meget motiveret af at gøre mine børn rige ved at investere deres børneopsparing og pension for dem. 

4. Indarbejd en rutine  

Hvornår på dagen eller ugen vil du gøre det arbejde, som skal flytte dig videre? For nogen vil det være en daglig rutine i ugens hverdage. For andre vil det måske være en gang om ugen. Igen for andre vil det være en gang om måneden. 

Det er bedre at vælge en daglig rutine end ugentlig eller månedlig aktivitet, fordi der er risiko for, at du kommer for langt væk fra det og ikke får det gjort, hvis det er noget, du skal gøre en gang om ugen eller måneden. Hellere lidt tid hver dag.

Vil du opnå noget, skal du tænke i en stabil og jævn indsats. Vil du være i god form, er det f.eks. bedre at løbe en kort tur hver dag end at tage sig sammen og løbe langt en gang om måneden. For det første bliver det virkelig anstrengende at skulle løbe 300 minutter (eller fem timer) på en gang i stedet for ti minutter hver dag. Det bliver en uoverskuelig opgave. Samtidig er vanens magt stærk: Du vil savne ikke at løbe, hvis du gør det hver dag.  

Det er ikke det samme som, at du skal logge ind og handle aktier hver dag. Det er et skråplan og vejen mod daytraderland. Men gør noget af det til en daglig vane. Det kan f.eks. være at researche på et selskab, som står på din ønskeliste. At logge ind og se, hvordan det står til med dine aktier. Hvis du vil gøre det til en vane, så kan det hjælpe at gøre det på nogenlunde samme tidspunkt hver dag.  

5. Invester i dig selv 

Du er dit vigtigste aktiv. Du er din vigtigste investering. 

Om det gælder den rigtige cykelhjelm, sund mad eller et investeringskursus, vil du være din bedste investering.

Hvorfor? Fordi uden dig, så er der ikke meget.

Hvem skal udvælge aktierne, hvis du falder på cyklen og får hjernerystelse?

Hvem skal tjene pengene hjem, hvis du går hen og får en kræftsygdom?

Og omvendt kan du forbedre din og din families fremtidige velstand ved at opgradere dine evner som investor. 

Vil du lære om at investere, kan du downloade min investeringsbog BLIV FRI næsten gratis her. Den koster kun din e-mail adresse. Jeg sender dig derefter gode råd om investering og økonomi direkte til dig ca. en gang om ugen. Du kan downloade bogen her.