Forestil dig, at du har en lille andel i et selskab, og din andel er 1000 kr. værd. Du har også en hyperaktiv partner, som banker på din kontordør hver morgen kl. 9, og fortæller dig, hvor meget han tror, din andel er værd. Han er en driftig herre, så han tilbyder samtidig at købe den fra dig.
Nogle morgener er han i dårligt humør, sparker til skraldespanden og tilbyder dig 100 kr. Andre morgener kommer han syngende ind på dit kontor, klapper dig på ryggen og tilbyder dig 5.000 kr.
Hils på Mr. Market
Mr. Market kommer fra en af de bedste investeringsbøger nogensinde skrevet. Det er Warren Buffetts gamle læremester og professor Benjamin Graham, som opdigtede karakteren Mr. Market i kapitel 8 i bogen The Intelligent Investor. Det bedste kapitel i den måske bedste bog nogensinde skrevet om at investere. Så lyt.
Benjamin Graham har en vigtig pointe med historien om den hyperaktive Mr. Market, og det er, at du ikke skal tro, at Mr. Market har ret. Du skal skabe dig dit eget billede af, hvad selskabet er værd – og hvad din andel af det er værd – ved at kigge på virkeligheden. På den måde splitter han værdi og pris, og du skal som investor fokusere på værdien.
”Hvis du er en klog investor eller en fornuftig forretningsmand, vil du så lade Mr. Markets daglige besked afgøre dit syn på værdien af din anpart på 1.000 kr. i selskabet? Kun hvis du er enig med ham eller vil handle med ham den dag. Du kan være glad for at sælge til ham, når prisen er latterlig høj og glad for at købe fra ham, når prisen er lav. Men resten af tiden er du bedst tjent ved at forme din egen holdning til, hvad din anpart er værd, baseret på forretningen og regnskaberne,” skriver Ben Graham i bogen.
Sælg dyrt og køb billigt. Nemt, hvad? Men det er det ikke. De fleste mennesker gør det omvendte. De køber dyrt og sælger i frygt, når mr. Market er i dårligt humør.
Gør Mr. Market til din butler
Mange tror, at Mr. Market har ret. Eller måske glemmer de bare i øjeblikket, at Mr. Market er en maniodepressiv galning. De lader Mr. Market blive deres herre i stedet for deres tjener. De køber i eufori, når markedet stiger og sælger i panik, når Mr. Market råber blodbad og styrtdyk.
Det er der en god grund til. Din hjerne er programmeret til at få dig til at reagere med Mr. Market. Hvis aktierne går op, og du har tjent på det, så får du et naturligt kick af dopamin, som giver en dejlig følelse i kroppen. Du kan blive afhængig af at være med på opturen og have svært ved at give slip. Mange sætter flere penge i aktier, når det går godt. Og når aktierne falder, så aktiverer det amygdala (mandelkernen), som er den del af hjernen, der håndterer farer, frygt og angst. Når aktier falder, reagerer du, som hvis du hører en brandalarm. Det sætter gang i flygt-reaktionerne. Og så sælger du.
Med mindre du har holdt dig selv i stram snor og ladet være med at investere, da det lignede, at virksomhederne voksede ind i himlen. Så vil du have det som en hund i snor, der er ivrig efter at investere, når markedet falder, og når selskaberne bliver billigere i pris, end de burde være.
”Jo mere skørt markedet opfører sig, jo større muligheder er der for investoren som forretningsmand. Følg Graham og du vil profitere fra tåbelighed fremfor at deltage i det.”
Det skriver Warren Buffett i indledningen til bogen, hvor han roser lige præcis kapitel otte.
Hvis du er i tvivl, så er markedet lige nu i skrivende stund september 2018, meget hyperaktivt og virksomhederne er meget dyre i forhold til, hvad de er værd. Læs evt. mere om niveauet i aktiemarkedet i mit tidligere blogindlæg Tre tegn på, at en aktiekrise er på vej.