For nyligt fik jeg lidt af en åbenbaring. 

Det skete, da jeg hørte coachen Bob Proctor tale om de tre pengetyper.

Han deler folk op i M1, M2 og M3’er.

Han taler om dem, der tjener penge ved at give deres tid for at få penge, dvs. dem med et lønjob.

Dem kalder han M1.

Det er 96 pct. af befolkningen, der falder i den kategori. Det er alle de mennesker, der går på arbejde for at få en løn. Det er sygeplejersken, men det er også advokaten, lægen og direktøren. 

Så taler han om dem, der har forstået princippet med passive aktiver, og som får f.eks. købt aktier. Dem kalder han M2.

Hvis du er begyndt at investere i aktier, falder du i M2 og tillykke med det. Du er del af en eksklusiv skare af folk, som kun udgør 3 pct. af befolkningen, ifølge Bob Proctor. 

Men han går et skridt videre til en gruppe, som jeg ikke har hørt om før. M3’erne er den sande elite på pengefronten.

Det er dem, som sætter mange indtægtskilder op. De nøjes ikke med lønindtægt eller aktier.

De har også udlejningsejendomme, en eller flere forretninger og andre passive indtægter som f.eks. bøger eller copyright. Det er som om, at de kører med et program, der hedder “hvor ellers kan jeg tjene penge.” 

Det gik op for mig, at jeg har været fortaler for M2, mens jeg i virkeligheden selv kører på den lille udgave af M3’eren – uden at være bevidst om det. 

Indimellem får jeg et kritisk spørgsmål om, hvorfor jeg sælger kurser og gruppe-coaching forløb, når jeg er økonomisk uafhængig og kan leve af aktier.

Jeg har børstet spørgsmålet af mig med en tanke om, at jeg gør det fordi det er sjovt, og fordi jeg gerne vil bringe min viden ud. Jeg vil gerne hjælpe folk med at blive økonomisk uafhængige.

Nu kan jeg se, hvad jeg gør.

Jeg sætter flere indtægtskilder op. 

Men ikke nok med det. Nu, hvor jeg ved, at M3 er vejen frem, vrimler det med ideer til, hvordan jeg kan gå mere i den retning.

Ideen om M3 har rykket ved mine perspektiver og grænser på en måde, hvor jeg kan mærke, at min virksomhed og mit liv er ved at accelerere.

Jeg har tænkt mig at dyrke M3’eren mere, og jeg anbefaler også, at du gør det.

“Men hvordan?” spørger du så nu.

Lad mig være ærlig og sige, at du ikke kommer til at hoppe direkte fra M1 til M3 på kort tid.

Du kommer nok til at gå fra M1 til M2 og langsomt videre til M3’eren trinvist.

Hvis du lige nu er en M1’er, er det mest oplagte at få købt nogle aktier, så du kan blive en M2’er.

Det er et kæmpe skridt og en klar forbedring at blive en M2’er. Det er stadig min holdning, at aktier er en genial måde at få en passiv indkomst.

Hvordan finder du andre indtægtskilder end aktier?

1. Udvid inden for dine nuværende kompetencer

Først skal du se, om du kan tænke på nye indtægtskilder som lægger op af din nuværende profession.

Hvis du feks. er journalist, som jeg var, er det oplagt at undersøge, om der er nogle muligheder for at være ordstyrer på en konference eller tjene ekstra penge på andre fritidsjob som journalist.

Måske er der mulighed for at freelance lidt ved siden af, hvis din arbejdsplads tillader det?

Eller skrive en bog? Bøger kan medføre foredrag, som igen er en indtægtskilde. 

2. Brainstorm nye områder

Er der andre områder, hvor du kan tjene penge?

Sæt dig ned og brainstorm og lav et mindmap. Hvad er dine evner? Hvor ligger dine interesser? Har du nogle gamle drømme? Hvad elsker du at beskæftige dig med? Kan der være noget der?

Hvis du f.eks. elsker biler, kunne der så være en hobby og indtægtskilde i at købe gamle biler og sætte dem i stand og sælge dem med fortjeneste?

Kan du begynde at blogge om et område du elsker?

Har du en stor følgerskare på et af de sociale medier, kan du så begynde at tjene penge på den ved at promovere noget? Er der noget, du kan leje ud i en periode? Dit sommerhus måske? 

For hver ide du skriver ned, så lav det om til et mindmap, dvs. du sætter en cirkel rundt om hovedideen, og så tegner ud streger ud til andre cirkler, hvor du skriver flere indtægtskilder.

I begyndelsen vil dine m3-projekter måske være små hobby projekter, men med tiden får du måske en rigtig forretningside, som kan blive større.  

3. Regn på lønsomheden i dine ideer

Når du får de her nye ideer til, hvordan du kan tjene penge, skal du vurdere hvor meget tid, der ligger i det.

Nogle ideer er bedre pengemaskiner end andre.

Hvis du f.eks. kan strikke og beslutter dig for at sælge hjemmestrikkede sokker på et julemarked, så skal du lige overveje timeprisen. Lad os sige, at du kan sælge dem for 150 kr. og de tager 15 timer at strikke, så er det en timepris på under 10 kr., når garnet er trukket fra.  Det er ikke en speciel god brug af din tid, og det er ikke sokkerne, der vil føre til “ekstrem” velstand.

4. Sorter ideerne i passive og aktive kilder

Du skal også sortere ideerne i aktive og passive indtægter.

Aktive er nogle, hvor du hele tiden må levere din arbejdskraft, mens passive er noget, du skal sætte op en gang og så kan det sælges igen og igen.

For at bruge strikke-eksemplet er de strikkede sokker en aktiv indkomst, fordi du skal strikke, før du kan sælge. Men hvis du laver et online strikkekursus eller sælger strikkeopskrifter online, så er det en passiv indtægt, fordi du kun skal sætte det op en gang og derefter kan du sælge den samme vare igen og igen. 

Det er vigtigt, at du får sat nogle passive indtægtskilder op. Det er dem, du skal prioritere. 

Dit første skridt til velstand

Et oplagt sted at begynde vil selvfølgelig være aktier i virksomheder, hvis du endnu ikke er begyndt at investere.

Hoppet fra en ren M1 til en M2 betyder trods alt, at du bevæger dig fra 96 pct. af befolkningen til en elite på 3 pct. af befolkningen.

Når du får sat ekstra indtægtskilder op, er det vigtigt, at det ikke ryger ned i forbrug. Du skal sende dine nye indtægter videre i en ny pengemaskine, og det kunne jo helt oplagt være aktier.

Et godt sted at begynde at lære om aktier er ved at læse min e-bog

I min e-bog Bliv Fri kan du lære meget mere om at opbygge en formue i form af en aktiebeholdning. Du kan downloade den her.