Sidste år blev for mange et af de værste aktieår, som de har oplevet.

For den kendte value investor David Einhorn blev det hans bedste år nogensinde.

Mens det toneangivende aktieindeks S&P faldt omkring 20 pct. for året, fik David Einhorn et positivt afkast på over 36 pct.

Med andre ord klarede han sig over 50 point bedre end det dominerende indeks, og det kalder man i hedgefund sprog, at han lå 50 point over “alpha”.

David Einhorn satsede på et fald i 2022 

David Einhorn beskriver i et brev til sine investorer, at han længe har set en boble på aktiemarkedet, og at han gik fra at være forsigtig i 2021 til at være meget “bearish” i januar 2022. 

Han skabte forskellige kurve med selskaber, som han shortede, og det har været med til at give fonden et ekstraordinært godt afkast.

Med til historien hører dog også, at han forud for 2022 har haft nogle svære år, netop fordi han shortede, mens markedet stadig steg.

Shorting betyder, at han vædder på, at aktier falder. Det er en rigtig svær disciplin at styre, fordi du taber penge, når du shorter, hvis den pågældende aktie stiger – og der i princippet ingen grænser for, hvor meget du kan tabe, da der ikke er nogen loft for, hvor meget et selskab kan stige.

Som John Keynes engang har sagt:

“Markedet kan forblive irrationelt længere, end du kan forblive solvent.”

Shortede Tesla

David Einhorn beskriver ikke direkte, hvad han har shortet, men det har tidligere været ude, at der bl.a. var tale om bilproducenten Tesla. Han har ganske offentlig revset Tesla og stifteren Elon Musk. 

Det lyder til, at David Einhorn også er kritisk over for den kendte porteføljeforvalter Cathie Wood og hendes ARK invest, selvom han ikke skriver det direkte. Han skriver blot, at Greenlight Capital har shortet dele af en “innovations-ETF” – hvilket jo lyder som Cathie Wood’s projekt:

“I begyndelsen af ​​2021 identificerede vi også en aktivt forvaltet ETF af såkaldte “innovationsaktier”, der for os forekom at have væsentligt samme egenskaber som vores boblenavne. Vi shortede en kurv bestående af komponenterne i den ETF i februar 2021, som vi øgede til 9,0 % af kapitalen. Det er faldet med 76 pct. fra vores første aktivitet,” skriver han.

Med andre ord har hans fond ikke shortet hele ETF’en, men udvalgt selskaber fra det.

Holdt op mod Cathie Wood har hans short position i innovations-aktier klaret sig endnu bedre.

Cathie Woods flagskipsfond, the Ark Innovation ETF faldt 67 pct. i 2022.

Når man shorter, tjener man jo penge på, at noget falder, så det er i denne forbindelse godt, at de innovationsaktier, som David Einhorn har udvalgt faldt mere end hendes fond.  

Sådan definerer han en boble

David Einhorn taler meget om bobler i sit brev. Men hvad er en boble egentlig? Hvordan definerer han den?

“Vi definerer en bobleaktie som en, der hvis vi ser på virksomhedens nuværende og forventede økonomi – hvor vi tæller aktiekompensation til ledelsen som en udgift – og udfører en traditionel værdiansættelsesanalyse, kan den falde med mindst 80 % og stadig ikke forekomme billig for os,” skriver han.

Med andre ord regner han og hans team på den. Hvis den falder 80 pct. og stadig er for dyrt prissat til, at de ville overveje at investere i den – så hører den til boble-territorie.

De vil dog først begynde at shorte, når det ser ud som om, at aktien holder op med at stige og derimod begynder at falde.

“Målet er at shorte, når boblen ser ud til at være sprunget,” skriver han. 

Han blev kendt for at shorte Lehmann Brothers 

David Einhorn etablerede sin Greenlight Capital som blot 27-årig i 1996. Fonden klarede sig rigtig godt bl.a. omkring dotcom-boblen i 2000 på at shorte internetaktier.

Han blev blev i investorkredse kendt for at give nogle meget kritiske og præcise analyser af selskaber, som han shortede.

Det skete første gang i 20o2, da han anklagede forsikringsselskabet Allied Capital for at snyde med deres tal. Selskabet fik ordentlige hak på børsen dagen efter hans tale. Han blev for alvor kendt, da han offentligt kritisede og shortede Lehmann Brothers – omkring et år før de krakkede og indledte finanskrisen.

Man har i investorkredse talt om “Einhorn-effekten”. Det er, når en aktie falder efter David Einhorn udtaler sig kritisk om den. 

De seneste år har været svære for value investorer

David Einhorn har dog haft nogle svære år forud for 2022. Han har spået en boble siden 20014 – og han var langt forud for sin tid. Den her boble har været meget længere, end han havde regnet med.

Derfor har han haft nogle år med tab, og det har betydet, at investorerne er flygtet fra hans fond.

Han skriver i investorbrevet, at det meget lange bullmarked fra 2009 har tyndet ud i rækkerne af alue investerorer.

“Fra bunden i 2009 til toppen omkring slutningen af ​​2021 oplevede vi et enormt bullmarked, der kulminerede med en massiv boble, især i de mest spekulative aktier. Som vi tidligere har observeret, mener vi, at de fleste overlevende investorer enten aldrig har haft, eller holdt op med at have, værdiansættelse som en vigtig del af deres investeringsproces,” skriver han. 

Han beskriver, at mange af hans kon-kolleger forlod branchen, fordi value investering blev uattraktivt, når alt bragede opad.

“Mange investorer, der historisk set har haft en value tilgang, har enten bøjet sig, tilpassede sig, gået på pension eller gået konkurs. Det er usandsynligt, at value investering som branche nogensinde vil komme sig helt,” skriver han.

Det er dog i hans øjne ikke negativt for hans fond.

Det betyder, at der er færre konkurrenter.

“Fremadrettet mener vi, at dette er positivt for vores strategi, da vi står over for meget mindre konkurrence, end vi gjorde for et par år siden,” skriver han.

Her vil jeg lige tilføje, at ikke alle value investorer har haft negative år, mens markedet går op.

David Einhorns strategi med at shorte aktier gør ham mere udsat og sårbar i et bullmarked.

Jeg shorter ikke aktier, og jeg anbefaler heller ikke, at du gør det.

Jeg har ikke selv oplevet, at mine positioner falder, mens resten af markedet stiger. 

Han mener, at aktiemarkedet stadig står til et fald

2022 var et slemt år – men det kan blive værre i 2023, mener David Einhorn. 

Han skriver ikke ganske kort i at han vurderer, at vi stadig er i et marked i fald. Han skriver det ganske henkastet i en bisætning om en bestemt investering:

“Selvom vi mener, at vi er midt i et bear-marked, etablerede vi en ny mellemstor lang position i Tenet Healthcare (THC) i løbet af fjerde kvartal,” står der.

Hvad betyder det for dig? Det betyder selvfølgelig, at du stadig skal være forsigtig og regne på, hvad selskaber egentlig er værd. Du skal ikke bare kigge på kursen – du skal åbne regnskabet og regne. 

Du skal spørge dig, omd et er værd at gamble med din opsparing og din fremtid.

“Det (2022) var et år, hvor mange af dem, der red boblen, led tab, hvilket rejste spørgsmålet om, det er det værd, at tage den risiko,”skriver David Einhorn.

Jeg vil tilføje, at præcis det samme er gældende for 2023 – og alle andre år… Er det virkelig værd at tage risikoen og gamble? Hvordan undgår du at gamble? Ved at sætte dig ind i dine investeringer, ved at åben regnskabet og se, hvad der befinder sig i selskabet.

Det kan du lære at gøre i min e-bog Bliv Fri som du kan downloade her

Vil du læse mere om, hvad David Einhorn skriver? Jeg har sendt brevet ud som en vedhæftet fil til dem, der er på min emailliste – så sørg for at være på den, hvis du vil modtage goodies fra mig. Du kan tilmelde dig her.

Jeg sender brevet ud igen i næste uge, så det er ikke for sent. den ud igen. I brevet kan du læse om hans aktiepositioner og høre hans forklaring om, hvorfor han har valgt dem. Du kommer automatisk på email-listen, hvis du downloader min e-bog.