Føler du dig utryg ved at tage styringen over din økonomi og begynde at investere?

For mange kan det virke overvældende, men det behøver det ikke at være. Du behøver ingen videregående uddannelse i tal for at blive skrap og dygtig til det.

Du har først og fremmest brug for sund fornuft og en købmands måde at tænke god forretning på. Det hjælper også med en kombination af stædighed og tålmodighed.

Hvordan kommer du rent praktisk fra usikkerhed til tryghed? Her er fem trin, som kan få dig videre.

Trin 1: Opsøg viden om privatøkonomi og investering

Nu er du jo her på bloggen, så du er allerede godt på vej. Klap dig selv på skulderen: Du er en person, som opsøger viden, og det er faktisk en af de vigtigste egenskaber og vaner at have som investor.

Warren Buffett læser efter sigende 500 sider hver dag…men mindre kan også gøre det. 

Læs blogindlæg, hør podcast, følg med i aviserne og læs også gerne bøger om økonomi og investering.

Hvilke bøger skal du læse? Her er fem forslag: 

  • The Intelligent Investor af Benjamin Graham.

Graham var Warren Buffetts læremester, og dette er biblen inden for value investing. 

  • The Snowball af Alice Schroeder

En biografi om Warren Buffett, som han selv har bestilt og medvirket til. Udover at være en spændende bog om en skæbne, er der også en masse information om aktiemarkedet og value investeringer. 

  • Irrational Exuberance af Robert Shiller. 

Denne bog fik mig overbevist om, at jeg var value investor, fordi den én gang for alle fik dræbt ideen om, at markedet er effektivt og dermed slået den effektive markedshypotese ned (hvilket er den omvendte skole af value investering) – du kan læse mere om dette i bogen Bliv Fri. Irrational Exuberance er skrevet af nobelprisvinderen Robert Shiller, som også er manden bag Shiller P/E Ratio. Den handler især om IT-boblen, men pointerne i bogen er stadig meget relevante. 

  • Tænk dig rig af Napoleon Hill

Rigmanden Andrew Carnegie gav Napoleon Hill opgaven at interviewe over 500 succesrige mænd for at finde ud af, hvad deres fællesnævner var. Han kom frem til et 13-trins program, og essensen af det er, at man skal sætte sig nogle meget klare mål og tro helhjertet på dem. 

  • Bliv Rig  af Beile Grünbaum

Du skal naturligvis læse min e-bog, som kun koster din e-mail, fordi det er er en meget kortfattede og præcis introduktion til begrebet value investing. Jeg ville nok begynde min bogliste her. Du kan downloade den her.  

Hvad med de daglige nyheder? Hvad skal du følge med i der?

Her er et forslag til 10 nyhedsmedier, som du kan tjekke dagligt.

Hvis du lægger mærke til det, går jeg fra den store verden og ned til Danmark. Det gør jeg også bevidst, når jeg selv går igennem medierne. I første omgang skal du bare tjekke overskrifterne for at orientere dig om det store billede. I anden runde kan du altid gå tilbage og læse artikler i dybden. 

  • New York Times – Nyt.com 
  • Wall Street Journal – wsj.com 
  • Financial Times – FT.com 
  • CNBC.com
  • CNN.com
  • Reuters.com
  • Bloomberg.com
  • Børsen.dk
  • Business.dk
  • Finans.dk

Trin 2: Læg en plan

Uden en klar plan kommer du ingen vegne. Du vil svinge lidt fra side til side og blive fristet af alt muligt andet, hvis du ikke sætter dig specifikke mål for, hvor meget du vil lægge til side, hvor meget du vil investere og hvor stort et afkast, du vil have. 

Jeg ved ikke, hvor mange mennesker i min omgangskreds taler om, at de også skal i gang med at investere. Men når jeg et halvt år senere spørger til det, er de ikke engang begyndt at lægge penge til side. 

Hvorfor ikke? Fordi de ikke har fået kigget på deres tal og fået lagt en plan for, hvor meget de vil spare op, og hvor meget de vil investere. 

Er du i tvivl om, hvor du skal tage fat, så brug tommelfingerreglen om at spare 10 pct. af din indkomst op. Hvis du kan spare mere op, er det godt. Men gå ikke under 10 pct. 

Trin 3: Tag handling

Som en af mine lærermestre siger: “Money loves speed.”

Når jeg siger dette, så betyder det på ingen måder, at du skal gå ud og købe den første og den bedste aktie, som du ser. Når det gælder selve investeringen, tror jeg på at analysere og være tålmodig.

Men du skal sætte tingene omkring selve investeringen i gang.

  • Du skal have sat et depot op i den handelsplatform, som du vil handle på.
  • Du skal have overført pengene. Du skal som minimum overføre mindst 10 pct. af din løbende indkomst til det depot – sæt en automatisk overførsel op. 
  • Har du brug for noget mere uddannelse eller kursus før du investerer, så skal du også sætte gang i dette med det samme.

Du skal med andre ord køre kanonerne i stilling, så du er klar til at skyde den af, når det rette øjeblik kommer. Sæt i værk med det samme. Jo før, jo bedre. Jo længere tid der går, før du kommer igang, jo længere tid går der også, før du når dit mål.

Trin 4: Få erfaring

Fortsæt det gode arbejde, som du har sat i gang, da du først tog handling. I takt med at du får taget kontrol over din økonomi og lærer at styre den, får du opbygget din selvtillid. Lær at lave et budget, lægge penge til side, følge din plan og investere. I takt med at du får erfaring på markedet som investor, får du også mere selvtillid.

Trin 5: Find en guide eller coach 

Supercoachen Tony Robbins taler om, at vi alle sammen rammer et plateau, når vi er ved at lære noget nyt. Vi kan befinde os på det plateau ret længe, medmindre vi sørger for at få hjælp fra nogen, som er et skridt foran os, og som kan hive os op.

Omvendt skal du undgå at dele dine erfaringer med folk, som har mindre erfaring med dig. Så længe du er ved at bygge din selvtillid op, risikerer du, at de får hevet dig ned igen. Mange folk har den fejlopfattelse, at det er meget farligt og risikabelt at investere, og du vil nok blive mødt med mange rynkede bryn fra skeptiske familiemedlemmer, hvis du til tante Odas 80 års fødselsdag underholder bordet med, at du nu har købt din første aktie. Lad være med det. Du skal værne om din selvtillid, som du ville værne om en stikling fra en sjælden rose. Den skal vandes hver dag og beskyttes mod vind og kulde.  

Har du ikke læst min e-bog endnu, så er det et godt sted at begynde. I den kan du finde to metoder til at regne på virksomheden. Du kan læse e-bogen her.