Penge er bare penge. De kan ikke gøre dig lykkelig. Du kan gøre dig selv lykkelig, og du behøver ikke at vente på at have penge nok. Du begynder i dag. Med et øjeblik af gangen.

Det er måske en lidt provokerende påstand, når nu den her blog handler om at blive økonomisk uafhængig og lære at investere som Warren Buffett. Men det handler i bund og grund også om at blive rig og fri på et mentalt plan, og det begynder altsammen med, at du dyrker rigdom i dit sind: taknemlighed.

Lad mig komme med en påstand: Warren Buffett er ikke drevet af penge. Han er drevet af leg, lyst og taknemlighed.

Æg og bacon fra McDonald

Hvordan kan jeg påstå det? Ser man på, hvordan han lever sit liv, så lever han med mådehold i forhold til den enorme rigdom, han besidder. Han bor i et middelklasse hjem (købt for omkring 200.000 kr. i datidens penge i 1950’erne) og på vej til arbejde kører han selv sin Cadillac XTS (koster under 300.000 kr. i USA) forbi McDonalds.

Hvis det er en god dag, køber han den dyre morgenmad med æg og bacon og hele molevitten (3,17 dollars, det vil sige 20 kr.), og en ikke så god dag, køber han den billige med to pølser og et brød (til 2,61 dollar, det vil sige ca 17 kr.) Det er konen, der bestemmer, hvilken morgenmad, han vælger.  (Det kan du se i filmen “Becoming Warren Buffet”, som du kan se på Youtube.)

Det er også tydeligt, at han er et meget, meget taknemligt menneske.

“I over 60 år har jeg beskæftiget mig med det, som jeg elsker. Jeg har været meget, meget heldig,” sagde han engang til en flok studerende (kan også ses i filmen).

Markedet svinger nogle gange op og ned. Måske er der røde tal på din skærm. Måske er de grønne igen. Måske skraber du imod bunden af din lønkonto. Måske har du en stor kontant opsparing.

Læren fra Tony

Markederne svinger op og ned, og alt er godt. Det er “bare” penge. Hvorfor forsøger vi at blive rigere? Det er vel for at få det godt i fremtiden. For at sikre os selv. Vi søger at have det godt. Men du skal ikke vente til en dag i fremtiden, hvor du har penge nok. Du skal være glad og taknemlig i dag. 

En af de personer der har haft størst indflydelse på mit liv er den amerikanske coach Tony Robbins. Hans bedste råd kan opsummeres her:

1. “Change your state”: Du skal sørge for at ændre din sindstilstand til noget positivt – du er selv herre over den.

2. Vær taknemlig i stedet for at forvente ting. Dertil vil jeg tilføje: Du behøver ikke at gemme din taknemlighed til den dag, du har opnået rigdom og frihed. Du skal vende det om. Vær taknemlig nu, og så har du allerede opnået rigdom og frihed.

3. Dit liv afhænger af de spørgsmål, som du stiller dig selv, så stil gode spørgsmål, der hjælper dig. Har du tabt penge på markedet, så lad være med at spørge dig selv negative spørgsmål som “Hvordan kunne jeg være så dum.” Stil dig selv positive spørgsmål, som får dig videre. Det kan f.eks. være: “Hvad kan jeg lære af det her? Hvordan kan jeg vende det til noget godt? Hvad vil jeg gøre anderledes i fremtiden? Hvordan kan jeg blive bedre til det her?”

Jeg går ud fra, at du ikke har opnået økonomisk uafhængighed endnu. Ellers var du nok ikke havnet på denne blog. Du har en drøm om at leve et andet liv, end det du gør. Måske er du ikke så vild med det arbejde, som du nu engang har. Er der noget, ved dit arbejde, som du kan være taknemlig for? Ellers er det måske tid til at finde et andet arbejde, også selvom det måske er ikke helt så godt betalt, som dit nuværende. Det vil være ærgerligt at gå igennem mange sure år for at drømme sig hen til den perfekte tilstand med nok penge. Du skal elske dit liv (inklusiv dit arbejde), som det er lige nu.

Spring ud af sengen

Som Warren Buffett siger: “Du ønsker ikke være søvngænger gennem livet. Det er vigtigt at vælge et arbejde, som du ville udføre, selv hvis du ikke behøvede arbejdet. Så er livet skønt. Du springer ud af sengen om morgenen, fordi du glæder dig til dagen.”

Her ville Tony Robbins nok tilføje, at du ikke behøver at vente på det perfekte arbejde. Du kan vælge at springe ud af sengen og glæde dig til dagen. Fordi det er et valg, du kan træffe. Lige nu. Ved at vælge at fokusere på noget, som du er taknemlig for.