Det vi fortæller os selv om penge er vigtigt.

Jo mere jeg underviser i investering, jo mere går det op for mig, hvor stor en del af arbejdet er psykisk.

Vi kan kun komme så langt med viden om, hvordan man regner på virksomheder.

Jeg coachede forleden en, som havde alle forudsætninger for at blive styrtende rig.

Han var ung og havde renters rente foran sig. han havde en god kapital at arbejde med, han havde et kvikt hoved og havde forstået value investering.

Alligevel bemærkede jeg en tøven i ham. 

Da vi talte om at sætte finansielle mål i fremtiden, blev det tydeligt, hvad der var svært for ham. Han kunne ligesom ikke sige et tal. 

“Jeg er ikke grådig,” sagde han.

Vi var stødt ind i en blokering. En historie han havde lavet om penge.

Han fortalte sig selv, at hvis han fik for mange af dem, var han grådig. Han fortalte sig selv, at han tog for stor en del af kagen. Han havde skabt et billede af penge som en begrænset ressource. 

Lad os se på de fem typiske pengeblokeringer og finde nogle løsninger til, hvordan du kan overkomme dem:

1. Rige mennesker er uetiske  

Den her blokering kommer i mange variationer.

Den kan komme som en hurtig og flygtig tanke som “kapitalistsvin”, når du kører forbi en stor kasse af et hus. Den kan komme som et stik af misundelse.

Den kan komme som associationer til forurening, korruption og endda mord. Måske er det noget, du engang har set i en Hollywood film. Måske er det noget, du selv opdigter.

Hvordan overvinder du det? Først og fremmest skal du forstå, at penge er et middel til at bytte varer og service.

Det er ikke noget ondskabsfuldt ved penge. Penge er neutralt. 

Hvis din vare eller service bliver værdsat af andre, så er de villige til at betale for den.

Du skal til at kigge på penge som et middel til at sige tak for god service. Tænk på alle de gode ting, som du har fået eller opnået ved hjælp af penge.

Har en fysioterapeut hjulpet dig med rygsmerte? Så tak penge for at det har været muligt at betale for det.

Har du set en god film? Så tak penge for, at de har gjort det muligt at betale for produktionen af filmen og for at du kunne købe filmoplevelsen.  

2. Rige mennesker er grådige 

Bag den her blokering ligger en opfattelse af penge som en begrænset ressource, som en kage der kun er så mange stykker af. Hvorfor skal du have fire stykker af kagen, hvis der er andre, der kun får en krumme? 

Men det er jo ikke sandt, for penge – i modsætning til kager – bliver ikke spist. De kan bruges igen og igen og igen.

En 1.000 kr. seddel kan flyde gennem vores økonomi mange gange, og jo hurtigere den bliver brugt og genbrugt, jo flere varer og service bliver der skabt.

Her er en god øvelse: Når du bruger et beløb, så se hvordan de samme penge bliver brugt igen og hvordan de skaber glæde der, hvor de kommer hen.  

3. Det er ikke mit ansvar

Den her blokering kommer også i mange variationer.

Det kan være, at du håber mor eller far vil fikse din forbrugsgæld med et arveforskud. Måske håber du, at de vil hjælpe dig økonomisk med at købe et hus. 

Drop det. Du er voksen nu. Det gør stor skade på dig at håbe på, at nogen vil fikse din økonomi, fordi det forhindrer dig i at tage fuldt ansvar. Du forærer din power væk, og du undgår at udleve dit fulde potentiale. Det er en stor pris at betale.

Fra nu af holder du op med at tage imod pengegaver fra dine forældre. Du skal tværtimod se dig selv som en der bliver så rig, at det er dig, der hjælper dem. 

Måske er din blokering lidt anderledes. Måske håber du (ubevidst), at der kommer en rig mand og redder dig. Tro mig, mange kvinder lider under den her uden at vide det – og det bliver kun forværret med Netflix serier som Bridgerton, som viser en forsvarsløs kvinde blive reddet ved at gifte sig med en rig adelig.

Måske håber du, at din chef eller en kommende chef vil redde dig med en stor lønforhøjelse. Måske vil han eller hun se dit fulde potentiale, som ingen hidtil har set.

Det er bare en anden variation af samme tema. Hvis følelsen af at en eller anden forbarmer sig over dig forhindrer dig i at kigge på dine konti, lave en opsparing og investere kløgtigt, så har du fralagt dig ansvaret for din økonomi.

Hvad er modgiften?

Det er at gøre det. At kigge din økonomi igennem, få lagt penge til side til investeringer, tage investeringskursus og få investeret.

Det er ganske enkelt at få det gjort. Visualiser dig selv skabe din fremtidige rigdom. 

4. Jeg er ikke god/klog/talentfuld nok 

Advarsel: Andre folk vil ikke værdsætte dig højere, end du værdsætter dig selv. 

Det betyder også, at du får svært ved at tjene gode penge, hvis du ikke helt tror på dig selv.

Det kan være, at du fortæller dig selv, at du ikke er god til tal. Eller at du bare ikke er god til det der med penge. Eller at du er for gammel/tyk/tynd/dum. Hvad du end tror står imellem dig og din evne til at tiltrække penge. Det er bare en historie, du fortæller dig selv. En dum historie som spænder ben for dig.

Hvad skal du gøre? Sig noget andet til dig selv. F.eks. sætningen “Det klarer jeg bare” eller “Jeg er god nok.”

Så simpelt kan det være.

5. Jeg er ikke så heldig

Måske sidder du med en følelse af, at rigdom aldrig sker for dig, fordi du bare ikke er sådan en “heldig” type, som sådan noget sker for.

Det er en helt misforstået opfattelse af rigdom. Det er ikke noget, som falder ned på dig som regn.

Det er noget du arbejder for og planlægger.

Du sætter dig ned og regner på, hvor du vil hen, og du gør, hvad der skal til for at få det til at ske. 

Med mindre du vil spille lotto i stedet for at investere. Men så er du nok havnet på den forkerte blog. 

Hvad er modgiften?

Se på, hvor mange penge du vil tjene om året, hvor meget du kan lægge til side, hvilket afkast du regner med at få af din opsparing og så kig på udviklingen over nogle år.

Vil du lære mere om at investere, kan du downloade min e-bog BLIV FRI her