Warren Buffett bliver af de fleste anerkendt som den bedste aktieinvestor verden hidtil har set.

Den ydmyge mand, som bor i et almindeligt middelklassehjem i Omaha, har tidligere været verdens rigeste, indtil han begyndte at donere en stor del af sin formue væk efter sin kones død.

Hans investeringsstrategi er simpel. Han tror ikke på, at aktiemarkedet er effektivt. Markedet er styret af irrationel frygt og ligeså irrationel grådighed. Derfor kører aktiekurserne op og ned. Det udnytter han til sin fordel ved at købe aktier billigt og sælge dem dyrt. 

Du kan gøre det samme. Men som Warren Buffett siger: mindset er 80 pct. af årsagen til, at du klarer dig godt som investor. Derfor skal du ruste dig med nogle gode citater, så du kan stå imod, når stormen raser. 

 Her er de bedste citater og en lille forklaring til dem. 

1. Frygt og grådighed

“Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful”

Dermed mener han, at du skal købe aktier, når de er billige, og sælge, når de er dyre.

De fleste gør dog det omvendte. De bliver grebet af FOMO (fear of missing out), når aktierne stiger. Når aktierne så rasler ned, så bliver de bange og sælger. Dermed kommer de til at købe dyrt og sælge billigt.

At investere på denne måde betyder, at du skal have selvbeherskelse og mod. De kræver tøjler at kunne sidde på sidelinjen, når selv taxachaufføren praler med, hvor meget han har tjent på aktier i år. Og det kræver mod at investere, når en bestemt aktie eller hele markedet rasler ned. 

2. Stempelkortet

“If you got a punch card with 20 punches on it – and it was all the investments you got to make in your entire life – you would get very rich. Because you would have to think very hard about each one. And you don’t need 20 right decisions to get very rich. Four or five will probably do it over time.”

Warren Buffett er stor fortaler for, at man investerer i få virksomheder, men at man gør sit forarbejde ordentligt. Altså med andre ord sætte sig ind i, hvad virksomheden laver.

Hvis du kun må investere i tyve virksomheder hele dit liv, så vil du være omhyggelig med at sætte dig ind i, hvad pengene skal investeres i. Derfor kan det være en god øvelse at forestille sig, at man har et stempelkort, hvor der kun er plads til tyve investeringer.  

Dette her er også et opgør med den udbredte ide om, at man skal sprede sine investeringer over mange aktier for at minimere risiko. Det vender vi tilbage til lidt længere nede under risiko. 

3. Lad ikke matematikken skræmme dig 

“If you were going out to buy a farm or an apartment house or a dry cleaning establishment, I really don’t think you’d have to take someone along to do the calculus. Whether you made the right purchase or not would depend on the future earning ability of that enterprise, and then relating that to the price you are being asked for the asset.”

Rigtig mange er bange for, at det er svært at regne på, hvor meget en virksomhed er værd. Det er det ikke. Warren Buffett er kendt for at gøre det på bagsiden af en serviet.

Warren Buffett siger faktisk også, at han er dårlig til matematik. Han er ikke til lange formler på en tavle.

Du behøver heller ikke at være speciel god til at regne for at blive en god investor. Du skal blot kunne lure, hvor meget virksomheden tjener, og hvor meget du skal betale for aktien, hvis indtjeningen skal betale den pris hjem på under 8-10 år.

Det betyder, at du blot skal gøre dig fortrolig med en håndfuld poster i et regnskab for hurtig at kunne afkode det.

Det kan alle lære. 

4. Kig først efter kvalitet, derefter prisen

“It is always better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.”

Det citat er vigtigt, fordi mange fokuserer for meget på prisen. De leder med lys og lygte efter billige aktier – også i et marked der er overophedet. Så sukker de og siger “Åh, der er ingenting.”

En value investor kigger først og fremmest efter de bedste virksomheder, skriver dem ned på en ønskeliste, og så venter han tålmodigt på, at de bliver billige nok.

Langt de fleste aktier vil blive billige nok, når en større aktiekrise rammer markedet. 

5. Fokus

“The difference between successful people and really successful people is that really successful people say no to almost everything.” 

Da Warren Buffett og Bill Gates første gang mødte hinanden, blev de begge spurgt, hvad den vigtigste ingrediens til deres succes var. Begge svarede med et ord: “fokus”.

Hvis du vil opnå noget stort her i livet, så må du vælge andre ting fra for at få nok tid til at opnå det, som er vigtigt for dig.

Det betyder ikke, at du skal bo som en eneboer i en hytte og analysere aktier. Både Warren Buffett og Bill Gates har familie og er gode til at nyde livet og bruge tid med deres venner.

Det er de ting, som ikke giver dig værdi, som du skal vælge fra. 

Warren Buffett bor i Omaha, langt fra Wall Streets larm. Han går sjældent til møder, giver sjældent interview og mødes kun med investorer og analytikere en gang om året til generalforsamlingen.

Til gengæld bruger han 80 pct. af sin arbejdstid på at læse og blive klogere.

Hvad kan du vælge fra, som ikke giver dig værdi? Møder? Sammenkomster du dukker op til af pligt? Hvilke daglige forpligtelser kan du forsimple? 

6. Risiko

“Risk comes form not knowing what you are doing.”

“Diversification is protection against ignorance. It makes little sense if you know what you are doing.”

Du har sikkert hørt rådet om, at du skal “sprede dine investeringer” for at minimere risiko mange gange. Man hører det overalt. Hos bankrådgiveren, i Millionærklubben eller hos naboen.

Warren Buffett er ikke enig med denne strategi. Han mener, at du minimerer risiko ved at sætte dig ind i, hvad du investerer i.

Jeg har altid undret mig over, at folk kan bruge 20 minutter på at køre til et bestemt supermarked for at spare en 20’er på en ost. Eller bruge timevis på at brokke sig over den seneste lønforhandling, fordi de ikke synes, de får nok for deres arbejde.

Men spørger man de samme mennesker, hvor meget de har i pension, så svarer de ofte “det ved jeg ikke”.

Hvorfor ikke sætte dig ind i den del af din økonomi, som kan blive til millioner?

7. Tiden vil hele aktien

“If the business does well, the stock eventually follows.”

Dette minder om et andet citat fra Warren Buffetts læremester Benjamin Graham:

“In the short run, the market is a voting machine. In the long run, it is a weighing machine.”

Hvad mener de to herrer egentlig?

De siger, at markedet ikke effektivt på kort sigt. Men på lang sigt vil det udjævne sig, og virksomheden vil falde tilbage til et mere rimeligt niveau. Det er rart at huske på, når man samler mod til at investere i en aktie, som er faldet kraftigt.

Men det forudsætter selvfølgelig, at du har sat dig ind i virksomheden og har analyseret dig frem til, at den også står stærkt om ti år.

Det er ikke alle faldende aktier, der retter sig. Men de gode gør. 

8. Hav kontanter til kriser

“Opportunities come infrequently. When it rains gold, hold out the bucket, not the thimble.”

Når der kommer store aktiekriser, så regner det guld fra himlen.

Virksomheder kommer på udsalg, og du kan købe dem på børsmarkedet til en mindre del af, hvad de egentligt er værd. Så skal du naturligvis købe aktier.

Det betyder, at du skal have kontanter til at reagere, når der kommer udsalg. Du skal have mange kontanter til krisen, for du skal holde en spand, eller endnu bedre et badekar ud – ikke et fingerbøl. 

9. Tænk langsigtet

“If you are not willing to own a stock for 10 years, don’t even think about owning it for 10 minutes.”

Du skal kun købe aktier i selskaber, hvis du er villig til at beholde aktierne i 10 år.

Det betyder, at du spørge dig selv, om du tror, at virksomheden vil være på markedet med deres produkt om ti år, og om du tror, at de vil opleve vækst i perioden.  

10. Du skal investere i dig selv

“By far the best investment you can make is in yourself.”

Du er dit vigtigste aktiv.

I sidste ende er det dig, som kommer til at tjene pengene og træffe investeringsbeslutningerne.

Derfor er det vigtigt, at du først og fremmest investerer i dig selv og dine egne evner som investor. 

Du kan også downloade min e-bog, hvor du kan lære mere om at investere som Warren Buffett her