Du skal investere i aktier, når de bunder, og lade pengene stå uden at pille for meget ved dem.

I marts 1942 havde amerikanerne haft tropper med i krigen i tre måneder, og de amerikanske aviser var fyldt med overskrifter om slag, som amerikanerne tabte i Europa. Aktierne raslede ned i takt med de dårlige nyheder.

Warren Buffett var 11 år gammel, og han holdt øje med verdensbegivenhederne og aktiekurserne, fordi han ville købe aktier i et selskab, der var faldet meget i værdi.

”Nu er jeg klar til at trykke på aftrækkeren,” sagde den 11-årige Warren Buffett til sin far 10 marts 1942.

Han fik sin far til at købe tre aktier i selskabet Cities Service til 38,25 dollar – det var hele hans opsparing på det tidspunkt. Aktierne i Cities Service var faldet fra 84 dollars per aktie året før – altså mere end halvdelen af markedsværdien var barberet væk på grund af krigen. 

Desværre faldt aktierne mere. Aktierne i Cities Service nåede helt ned til 27 dollars per aktie, og den unge Warren Buffett blev nervøs. Så begyndte amerikanerne at vinde slag over tyskerne, og aktierne steg igen. Lige så snart aktierne i Cities Service havde rettet sig lidt, solgte han til 40 dollars per aktie og tjente lidt over fem dollar på sine tre aktier.

Det skulle han ikke have gjort.

Warren Buffetts første lærestreg

Hen over den næste tid steg aktierne i selskabet til over 200 dollars per aktie – og det blev en vigtig lærestreg for den 11-årige dreng. En lærestreg som han gav videre til sine aktionærer på generalforsamlingen i selskabet Berkshire Hathaway i maj 2018.

Warren Buffett har senere regnet på, hvad der kunne være sket. Hvis han i stedet havde sat 10.000 dollars i et bredt udsnit af aktier (som S&P 500) i 1942, så var de i dag blevet til 51 mio. dollars.

”Du ville ikke have behøvet at gøre noget som helst. Du behøvede ikke at forstå regnskaber. Du skulle ikke se på aktiekurser hver dag. Du skulle ikke vælge en vinderaktie,” sagde Warren Buffett på generalforsamlingen 2018.

Havde han i stedet som 11-årig dreng købt guld for de 10.000 dollars, så var de blot blevet til 400.000 dollars hen over årene. Problemet med guld (eller for den sag Bitcoin), er, at de ikke producerer noget:

”De kan kigge på dit guld og du kan ae det. Men det producerer ikke noget og kommer aldrig til det,” sagde Warren Buffett på generalforsamlingen.

Denne anekdote fra rigmandens barndom viser også, hvor vigtigt det er at købe aktier på det rigtige tidspunkt.

Regneeksemplet med de 10.000 dollars, der bliver til 51 mio. kr., er netop regnet med udgangspunkt i 1942, hvor aktierne var billige. Regnestykket ville se helt anderledes ud, hvis de 10.000 dollars var blevet investeret, når aktierne var dyre.

Vær grådig når andre er frygtsomme

Hvis man nu f.eks. havde sat penge i aktier i 1929, så ville der være gået 25 år, før det overhovedet var nået tilbage til samme niveau. I 1929 lå Dow Jones Industrial Average på 381,10 og tre år efter var næsten 90 pct. barberet væk, da det bundede på 41,20. Det nåede først op på 381,10 igen i 1954.

Derfor tilføjer Warren Buffett da også en lille aberdabei til historien om hans første aktiekøb:

”Du kan næsten ikke fejle ved det her. Medmindre du køber de forkerte aktier eller går ind i markedet på det forkerte tidspunkt.”

Warren Buffett er kendt for motoet: “Vær frygtsom, når andre er grådige, og grådig, når andre er frygtsomme”. Med det vil han sige, at du skal købe, når aktierne er raslet ned. 

Jeg er imponeret over, at han som 11-årig dreng allerede havde set dette. De fleste voksne investorer lærer det aldrig. De køber, når alt ser godt ud, og sælger, når de bliver nervøse. At købe når aktierne bunder kræver mod. Man køber, når alle flygter og advarer dig imod det. 

Tænk tilbage på finanskrisen 2008. Lehman var krakket, og pengemarkederne frøs til. Det var næsten som et stort terrorangreb på aktier. Det kræver mod at sætte penge i noget som helst på sådan et tidspunkt. Det er også en brav 11-årig dreng, der sætter alle sine sparepenge i tre aktier, når hans landsmænd lige er blevet involveret i en verdenskrig – og taber slag efter slag.

Set ud fra Warren Buffetts synsvinkel er maj 2018 ikke et godt tidspunkt at købe aktier på. Hvis du vil læse mere om tegnene på, at aktiemarkedet er for dyrt, kan du læse blogindlægget Tre tegn på at en aktiekrise er på vej her.

Mens du venter på, at de vil rasle ned, kan du bruge dine penge bedre et andet sted i dit liv. Du kan f.eks. betale af på din gæld eller investere i din egen uddannelse ved at tage kurser i investering.

Du kan se hele Berkshire Hathaways generalforsamling her på Yahoo Finance. Warren Buffetts fortæller om sin første lærestreg som investor omkring 45 minutter inde i afspilningen.