Kunne du tænke dig, at se min portefølje?
Her er tre grunde til, at jeg synes, at det er en skidt ide.
I den forgangne uge lavede jeg en meningsmåling blandt medlemmerne af Facebook Gruppen Penge og Frihed. Jeg spurgte dem hvilket indhold, som de var glade for, og om der er noget, de ville have mere af.
- 124 personer svarede, at de gerne ville have inspiration til investeringsmuligheder.
- 94 personer, at de gerne vil se min portefølje. Dette var en kategori, som nogle andre havde tilføjet efter meningsmålingen var sat i gang, og den røg hurtigt op mod toppen. Havde den været der fra begyndelsen, havde den nok fået flere stemmer.
- Til sammenligning satte kun 28 medlemmer kryds ved Facebook Live og kun 21 personer ved blogindlæg.
Jeg har siden da spekuleret over, hvorfor jeg ikke bare viser den portefølje.
Her kommer svaret:
1. Jeg har ikke en portefølje
Jeg har ikke en portefølje i den forstand, at jeg ikke har EN portefølje… Jeg har mange porteføljer.
Det er ikke en konto, som jeg kan logge ind på og sukke tilfredsstillende og sige: “ah, der er min portefølje.”
Det er ikke nydeligt stillet op, og derfor lyder ideen om at vise “min portefølje” også som et lidt forsimplet syn på virkeligheden.
Mine penge er spredt ud over otte forskellige konti på fire forskellige platforme. Der er tre forskellige ratepensioner, en alderspension, en aktiesparekonto, og tre forskellige konti med frie midler. Dertil kommer seks forskellige konti til mine børn.
De har hvert deres formål, og derfor lidt forskellige strategier.
Jeg agerer ikke på samme måde på en konto, hvor der er lagerbeskatning (dvs. du betaler skat uden at have solgt papiret), end jeg gør med en konto, hvor der først skal betales skat, når aktien er solgt.
Jeg agerer på en anden måde med en konto, der er bundet, til jeg når pensionsalderen, end jeg gør med en konto, hvor jeg kan spise af pengene nu.
2. Jeg har andre ting end aktier
Hvis jeg oplistede indholdet, ville du formentlig ikke forstå det – med mindre du har været med i Mastermind Gruppen, hvor du på otte uger lærer at blive value investor.
Det giver ikke mening at vise indholdet af mine porteføljer til en bred gruppe på knap 3.000 mennesker, hvor blot 35 af dem forstår, hvad det egentlig er, jeg foretager mig.
Det ville sætte gang i ekstremt mange spørgsmål, som jeg ikke kan besvare uden, at det ville blive et kursus i sig selv.
Der er f.eks. andre ting end bare aktier i “porteføljen”. Jeg er rigtig glad for optioner. Men du kan tabe mange penge på optioner, hvis du ikke ved, hvad du gør.
Jeg laver en meget, meget specifik optionshandel, som stammer fra Warren Buffett.
De fleste tænker på Warren Buffett som en mand, der er blevet rig af at eje aktier og virksomheder. Men sandheden er, at Warren Buffett er en af verdens største optionshandlere, og det er med til at holde hans afkast oppe.
“Hvordan gør han? Hvordan ser sådan en handel ud?” spørger du måske.
Hvis du vil vide det, må du ind i Mastermind Gruppen. Det er nemt og kompliceret på samme tid. Nemt at gøre, men lidt svært at forklare. Alt for omfattende for et blogindlæg eller en Facebook Live.
3. Jeg har testaktier
Jeg har meget få rigtige investeringer på nuværende tidspunkt.
Men jeg har en del “test-aktier”.
Hvad er testaktier?
Det er aktier, som jeg køber en smule i for at holde øje med dem.
Jeg har tidligere skrevet et blogindlæg om testaktier. Du kan læse det her.
Når jeg begynder at interessere mig for et selskab, kan jeg godt finde på at købe for 10.000 kr. aktier i det bare for sjovt, fordi det sætter gang i processen. Jeg bliver for alvor motiveret til at lave min research, når jeg har en lille smule penge i selskabet.
Det er som om, at stikket bliver sat i stikkontakten ligeså snart jeg sætter en lille smule penge i et selskab. Så går legen i gang. Psyken ved nemlig ikke, at jeg kun har sat en lille smule penge i selskabet. Den ved, at der er noget på spil, og så vågner den. Kender du den legende fornemmelse, når du har sat et hotel på Rådhuspladsen i spillet Matador? Det er lidt på samme måde. Du har jo egentlig ikke et hotel på Rådhuspladsen, men din interesse er vækket alligevel.
Warren Buffett har i øvrigt også testaktier. Forud for generalforsamlingen i Berkshire Hathaway 2019 kom det frem, at han havde købt nogle Oracle aktier – og solgt dem igen kort tid efter. Hvorfor havde han allerede solgt dem? Han fortalte i et interview, at han havde solgt Oracle-aktierne igen, fordi han ikke vidste nok om skyen (altså cloud-løsningen, hvilket er en mulighed for at gemme data på en server langt væk).
Burde han ikke havde undersøgt det, før han købte aktien? Næ, det var jo netop testaktiens formål: Et lille køb som skulle motivere ham til at gå dybere ned i researchen.
Hvis jeg viser mine testaktier til omverdenen, så er der risiko for, at nogle af de 3.000 følgere løber ud og køber lige de aktier, fordi de tror, at det er en blåstempling. Det ville jo være en skam.
4. Det er farligt at kopiere (hvis man ikke ved, hvad man gør)
Man taler om, at Warren Buffett er blevet rig af at kopiere sin læremester Benjamin Graham, som var hans professor på Columbia University og forfatteren til biblen The Intelligent Investor.
Men Warren Buffett havde sat sig gevaldigt godt ind i, hvad value investing var, inden han begyndte at kopiere ham, og han havde allerede rig erfaring som investor, da han begyndte på Columbia University. Han havde investeret i aktier, siden han var 14 år gammel.
Hvis du forsøger at kopiere end andens handler uden selv at vide, hvordan en value investor tænker, analyserer og regner, så kommer du galt afsted. Det er min forudsigelse.
5. Der er ikke noget quick fix.
Det her kan forstås på to måder. Det ene er, at man ikke slipper for at sætte sig ind i stoffet. Det andet er, at value investering er en meget langsom metode.
Det skal ikke forveksles med, at afkastet ikke er højt. Value investorer klarer sig ofte bedre end markedet.
Men en value investor kan bruge måneder (eller endda år) på at undersøge et selskab og vente på, at det bliver billigt nok.
At følge udviklingen i en value investors portefølje er lidt som at se et træ gro. Det er virkelig ikke særligt spændende, fordi udvælgelsen af nye virksomheder går langsomt. Jeg kan selv godt sidde på lur i et halvt år eller et år på en god investering.
Den research jeg laver i dag, vil måske bære frugt i form af aktiekøb om et år. Eller måske om fem år. Eller måske aldrig. Alt det viser porteføljen jo ikke.
En value investor har i perioder få aktier og mange kontanter. I skrivende stund har Monish Pabrai f.eks. blot tre aktier (testaktier og andre mindre investeringer ekskluderet), Bill Ackman har otte og Charlie Munger har fire. Det siger intet om, hvilke selskaber de står på lur ved, og det er i virkeligheden det, som er det vigtigste.
Kun for de indviede
Vil du vide mere om min portefølje, er der kun en mulighed for at se den, og det er ved at være med i mastermind-gruppen. Der fortæller jeg i detaljer om aktieudvælgelse, analyse af virksomheder, beregninger af værdien, om optioner og om hvilke virksomheder, jeg selv undersøger.
Vi tager på sightseeing i platformene og prøver optionshandler af. Optioner er en af de dele af undervisningen, som medlemmer efterfølgende bliver mest begejstrede for. Flere melder tilbage, at de på få måneder har tjent prisen for mastermind-kurset hjem alene ved indtægter fra optioner.
Det bedste ved Mastermind Gruppen er, at vi bruger en del tid på at opbygge lige din ønskeliste af virksomheder.
Det er langt mere værd end at få indsigt i en andens portefølje. En anden persons portefølje er jo investeringer som engang var gode, men måske nu er for dyre.
Det vigtiste er at se fremad – ikke bagud.
Du kan som første skridt downloade min e-bog, hvor du kan lære mere om at investere som Warren Buffett her.